"Бонус-Малус" – не е добре обяснен, но логичен

Пакетът трябва да бъде обяснен по-добре на шофьорите
22 ное 2019 22:30, Нели Христова
70

Пакетът "Бонус-Малус" все още е обект на обсъждане, но според някои ексепрти той е объркващ и има нужда от повече разяснение за шофяорите.

"Новият пакет "Бонус-Малус" е доста объркващ. Тъй като аз съм и водач, и собственик на автомобил, ръководейки се от наредбата, се оказва, че трябва два пъти да заплатя задължителната застраховка "Гражданска отговорност. Това нито е логично, нито пък редно", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR специалистът по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

По думите му доста неща в текста не били обяснени добре.

"Бърза се да се въведе самата наредба без да са уточнени важни точки от нея", допълни още той.

До 400% оскъпяване на гражданската отговорност за нарушителите на пътя предвижда новият пакет "Бонус-Малус", който беше разработен от Комисията за финансов надзор. Заложено е механизмът да заработи от 2021 година. Дотогава обаче собствениците на автомобили ще трябва да попълнят в полиците си кой има право да шофира автомобила.

"От Института за пътна безопасност също виждаме проблеми и неясноти в самата наредба. Не мисля, че някой ще плаща две застраховки "Гражданска отговорност". Но тези неща трябва да бъдат уточнени навреме", допълни Eмил Марков от ИПБ пред Bulgaria ON AIR.

Toй отбеляза, че за разлика от миналата година, този път шофьорът носи отговорността, а не автомобила. Което е и по-логичното.

"В полицата на гражданската отговорност ще се записват имената на водачите. И спрямо поведението им на пътя ще се увеличава и премията, която ще плаща собственикът на колата", подчерта Марков.

Подготвени са две скали, при които максималното наказание е 4 пъти по-скъпа застраховка. За изрядните бонусите според едната скала ще бъдат до 23% и ще са нужни 5 години, за да се достигнат. При другата застраховката - 25 на сто, но чак след 7 години.

При еднократно превишаване на скоростта с между 20 и 30 км/ч пък се предвижда поскъпване на полицата с 25 или 15%, в зависимост коя скала ще бъде приета. При превишаване до 50 км/ч "Гражданската отговорност" ще скочи с 50 или 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Досега се караха коли с български номера в чужбина, понеже така беше по-евтино. Сега ще почнат да се карат коли с чужда регистрация в България, понеже така ще е по-евтино.
40
1
 
25
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Ето един наистина важен повод да се иска оставка, ако това се приеме в този вид , а не за глупостите на Корнелия.
39
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Тео 22 Тео , ние сме по умни от германците.Що да вземем нещо добро на готово ?Какво ще правят в НС цял месец? Нали трябва да имитират дейност. Целта е да се дерат кожи.
38
1
 
28
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Логичен , но няма справедливост. Увеличение на гражданската само за година. Какво е това 5 години /пет пъти / да плащаш за едно нарушение и веднъж за самото нарушение и стават 6 пъти.Това е лудост. Надявам се съда да и е на мястото.
37
0
 
41
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не е логично застраховката да се обвързва с нарушенията на пътя. За тях Кат налагат глоби, отнемат точки и т.н. така излиза, че те наказват два пъти. За застрахователя единствено определящо трябва да бъде дали водача е предизвиквал ПТП-та с щети или недай си боже с пострадали хора.
36
0
 
20
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Вадете си немски книжки и там си регистрирате колите. Ще ви хванат за......
35
2
 
28
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Щом си траем ще ни мачкат!Нали с тия засади с радарите, на най глупавите ограничения на пътя, почти няма да има човек без оскъпена застраховка.Ако си предизвикал птп да ти я дигат, иначе другото е стрижене на раята.
34
0
 
18
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Ами колко ще бъде намалена гражд. ни като нито аз ,нито жена ми имаме провинения на пътя -50 %...Мента пак се е престарала .
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква логика няма застраховката на автомобил в България да се обвързва с провинения на шофьори. За България не е ясно предварително кои точно шофьори ще шофират колата, а ако впишеш в застраховката повече хора за всеки случай, цената бързо скача. Няма логика в обвързването на автомобила с един или няколко шофьори.
32
1
 
38
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Какво да ни обясняват? Ясна е работата. До вчера, застраховка 100 лева, днес 250 лева, а утре между 600 и 2500 лева. Всички това чрез държавата на мафията.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито е добре обяснен, нито е логичен. Ако искат да го въведат, да го направят. Но трябва да зависи само и единствено от броя на настъпили застрахователни събития през годината. Така е навсякъде, във всички страни,където има такива системи. В никакъв, ама в никакъв случай не трябва да се допусне това, което са намислили- под предгог че шяла да се подобри безопасността, да печелят от всяко нарушение, което вече е наказано по ЗДП. Да не говорим за правния аспект.
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им пука на мутрите , важното е да се пълни сметката . Не искат да направят нещо полезно, а да взимат повече пари.
29
11
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Ще избиеш ти. Най много да станеш велосипедист до 2021-ва
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще избием мутрите то крак!
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ви мине номерът скапани мутри
26
2
 
30
 
! Отговори
Никк преди 4 години
В Англия когато се вписва 2ри 3ти човек, не е задължително да се оскъпи полицата. Остава на същата цена и дори може да падне. Зависи от профила на другите потенциални шофьори на колата.Друго което на нас не би се харесало, е че там всички почват от най високата такса, която с годините, ако не си ползвал застраховката - цената и се намалява всяка година. Най ниска е на 5тата година и се задържа.За превишена скорост трябва само да глобят, защото не е имало застрахователно събитие
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Бялата държава където застрахователите не са мутри хората са го измисли ли. Ако през годината нямате нарушения и катастрофи е предвиден бонус с който цената на застраховката ви пада с 50 %. Ако имате катастрофи и фрапиращи нарушения нямате бонус и си плащата пълната цена на застраховката. Какви са тези 5 години и 7 години. И какви са тези 23 % и 25 % така ли ще ви стимулират да спазвате закон и правилник. Все съм си мислел че живеете в мутренска кочи на и това го доказва.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това за системни нарушения, застраховката или актовете трябва да са със стръмно увеличаваща се сума. 1-во нарушение 5 лв, 2-ро 50 лв, 3-то 400 лв, 4-то 2000 лв, 5-то 10 000 лв и т.н. Колкото и богат да си клякаш в един момент. С фиксирани суми, за едни глобата месечна заплата, за други жълти стотинки, богат човек с 50 лв глоба няма как да стреснеш.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има две отделни застраховки - за кола и за шофьор отделно. Така неизрядни шофьори ще си носят отговорността, а по-рискови автомобили ще са отделно със съответно по-висока застраховка. Повишаването на застраховката трябва да е обвързано не с инцидентни, а със системни нарушения и най-вече застрахователни събития. При електронни фишове, тежеста трябва да е към возилото, тъй като водача няма как да се определи със сигурност и са възможни злоупотреби.
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маус трябва да има само при ПТП и хич да не ми дават други страни за пример.