"Бонус-Малус" – не е добре обяснен, но логичен

Пакетът трябва да бъде обяснен по-добре на шофьорите
22 ное 2019 22:30, Нели Христова
70

Пакетът "Бонус-Малус" все още е обект на обсъждане, но според някои ексепрти той е объркващ и има нужда от повече разяснение за шофяорите.

"Новият пакет "Бонус-Малус" е доста объркващ. Тъй като аз съм и водач, и собственик на автомобил, ръководейки се от наредбата, се оказва, че трябва два пъти да заплатя задължителната застраховка "Гражданска отговорност. Това нито е логично, нито пък редно", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR специалистът по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

По думите му доста неща в текста не били обяснени добре.

"Бърза се да се въведе самата наредба без да са уточнени важни точки от нея", допълни още той.

До 400% оскъпяване на гражданската отговорност за нарушителите на пътя предвижда новият пакет "Бонус-Малус", който беше разработен от Комисията за финансов надзор. Заложено е механизмът да заработи от 2021 година. Дотогава обаче собствениците на автомобили ще трябва да попълнят в полиците си кой има право да шофира автомобила.

"От Института за пътна безопасност също виждаме проблеми и неясноти в самата наредба. Не мисля, че някой ще плаща две застраховки "Гражданска отговорност". Но тези неща трябва да бъдат уточнени навреме", допълни Eмил Марков от ИПБ пред Bulgaria ON AIR.

Toй отбеляза, че за разлика от миналата година, този път шофьорът носи отговорността, а не автомобила. Което е и по-логичното.

"В полицата на гражданската отговорност ще се записват имената на водачите. И спрямо поведението им на пътя ще се увеличава и премията, която ще плаща собственикът на колата", подчерта Марков.

Подготвени са две скали, при които максималното наказание е 4 пъти по-скъпа застраховка. За изрядните бонусите според едната скала ще бъдат до 23% и ще са нужни 5 години, за да се достигнат. При другата застраховката - 25 на сто, но чак след 7 години.

При еднократно превишаване на скоростта с между 20 и 30 км/ч пък се предвижда поскъпване на полицата с 25 или 15%, в зависимост коя скала ще бъде приета. При превишаване до 50 км/ч "Гражданската отговорност" ще скочи с 50 или 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
15
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Сърдете ми се,съграждани,но на зла круша-зъл прът!А е толкова лесно да се вземе пример от там,където живея-Германия. астраховката е на Шофьора.Само ако имаш МНОГО точки във Фленсбург(като талона),тогава застраховката се вдига.Основната тежест е застрахователни събития.Гайлето бере СОБСТВЕНИКА на автомобила,който ПЛАЩА застраховката.Може да избере КОЙ да кара автомобила,ако са много хора застраховката е много скъпа.Определя се на база доста фактори.Дълго е за обяснение, но лесно за изпълнение!
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите са шайка разбойници! Време е да ги поставим на мястото им!
19
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гражданска отговорност свързана с глоби за превишена скорост и паркиране... дано горите в ада продажни ***
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бонус фалус е цялата работа в тая държава
17
1
 
35
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Всички мутри от '90е направиха застрахователни дружестваНа Боко ортаците.Те това е
16
1
 
51
 
! Отговори
tt преди 4 години
Някой може ли да ми обясни следното-Карам с превишена скорост,глобяват ме ,няма пътен инцидент,застрахователя не участва в случая.ЗАЩО ПРОКЛЕТИЯТЗАСТРАХОВАТЕЛ НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ МИ ПОВИШИ ЗАСТРАХОВКАТА СЛЕД КАТО НЕ Е ПЛАТИЛ И ЕДНА СТОТИНКА ЩЕТА ЗАРАДИ МЕН?Пак ми намирисва на лобистки закони,приети от законотворците ни,мирише на корупция.И ако сега не протестираме,по-добре вече да се разхождаме без ***-да ни чукат където сварят.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конус-фалoс системата пак ще е златен конус за застрахователите и златен фалoс за шофьорите
14
3
 
37
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 7Въпроса не е само до оскъпяването при повече шофьори.Въпроса е откъде накъде частна фирма ще ми определя на кого аз да предоставям моята частна собственост.В този законопроект има само рестрикции и никакви активи за шофьорите.
13
2
 
14
 
! Отговори
Веско преди 4 години
На мен пък хич не ми е логичен. Застраховка се прави срещу инциденти, а не като индулгенция да се правят всякакви глупости. Сега кво? Имаш застраховка, караш като луд, газиш двама-трима, застраховката ще плати за жертвите. После ще вдигнем цаната на всички щото много обезщетения платени!? Кога ще има истински наказания, а не глоби?
12
0
 
33
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Обяснете ни, че ни съдирате 7 кожи, а трябва да ни съдирате минимум 12.Както и да го въртите, всичко от устата ви е лъжа.
11
2
 
5
 
! Отговори
Алчни лайнари преди 4 години
А дори да не ви се вярва звярът може да стигне и до западна европа, а там ви гарантирам че няма да опишете цялата кола и по "застрахователна оценка" да платите 180 лв.
10
0
 
26
 
! Отговори
Алчни лайнари преди 4 години
В крайна сметка искат за направят застраховката 1200-1300 лв. в най-лошият случай. ОК мутренца - ще ви ги плащам. Обаче нарочно почвам да блъскам с УАЗ-ката отзад всички приятели и познати, за които ще пишем протоколи. Гарантирам ви, че на годишна база ще изплатите щети на по-голяма стойност от 1300 лв, за разлика от сега когато за последните 15-ина години по моя вина не сте платили и 1 ст. и фалоса ще е за вас.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е логично да плащаме за нарушения. Логично е да се плаща повече за причинени щети или ПТП. Всичко друго е лобистко!!
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се напъват, ясна връзка между шофьора и автомобила няма. Това са мафиотски изпълнения на ГЕРБ.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко вписване на човек, който може да шофира колата, оскъпява застраховката, а предварително не знаем кой ще я шофира. Примерно да впиша ли синът ми или не, защото има 1% вероятност да шофира колата ми? Ако го впиша, застраховката скача, ако впиша и жена ми, скача още. Ако изброя всички потенциални шофьори, застраховката става на петорна цена.
6
1
 
27
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Защо бонуса не е 4 пъти поевтиняване.Защо ще чакам 5 г за да натрупам активи
5
2
 
31
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Боко този път съм на улицата със сопат да знаеш.Миналата година заради евроизборите се отказа сега пак напъваш шарлатанино
4
13
 
5
 
! Отговори
са преди 4 години
Абе всички ви виждам какви сте шофьори!На такива *** какво да им обясняваш?!!Въпроса е,че пак ще си изпреварват и четворна непрекъсната да има,пак ще си паркират на,пред,и след пешеходна пътека,пак ще се минава на червено,пак ще си превишават скоростта!И всичко,както за всяко нещо в тази държавица,се свежда до контрола!Закони има,ама докато на полицая не му правят впечатление очевадни неща,и 20 пъти да е по-скъпа ГО,ще продължаваме да се трепем един друг по пътищата!
3
1
 
32
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Като направиш беля цената скача веднага, а иначе, ако си изряден чакаш поне 5 години и то за не повече от 1/4 от цената... Иначе фалоса... опааа... малуса е 4 пъти.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, изцяло е ясен.