Микробиолог: Листерията е опасна и смъртоностна

БАБХ трябва да правят проверки всеки месец
Обновена: 22 ное 2019 10:35 | 22 ное 2019 10:35,
9

БАБХ иззе огромно количество продукти, в които има съмнения за листерия. Световната здравна организация предупреждава, че има опасност от мащабна емидемия от листериоза. Микробиологът Сергей Иванов коментира темата в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"В България има годишно между 10 и 20 случая на листериоза с летален изход, но досега не беше откривана в храните. В момента, в който започнаха да се правят проби, са открили. Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Листерията е една от най-опасните и с най-висок процент смъртни случаи бактериози. Това е причината тестовете за листерия да бъдат задължителни в ЕС от началото на века. Въпреки това, настоящата проверка е първото масово тестване на Българска агенция за безопасност на храните за тази бактерия.

"Ангажиментът да търси зарази в храните е на БАБХ. Бих искал те да правят по 300 проби всеки месец, а не еднократно. Пари за анализи има, въпросът е дали има желание", заяви Иванов.

И допълни, че като потребители ние трябва да спазваме стандартните хигиенни правила и да бъдем внимателни за произхода на храната, която консумираме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели""Това е циат.А ЗАЩО НЕ СТЕ ЗНАЕЛИ?А знаете ли къде е затворът?За заглавието - неграмотни ни информират за нещоси.А какви са тези в БАБАХ? Кой може да гарантира, че са грамотни?
6
0
 
8
 
! Отговори
Недопустимо е, преди 4 години
господин Гълъбов, ОЩЕ В ЗАГЛАВИЕТО да допуснете правописна грешка!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко такива бактерии сме изяли не е истина. Имаме естествен имунитет към тях.Изяли сме тонове домашни суджуци, и какви ли не мръвки от диви прасета и др.А през 90-те масово се продаваха колбаси от кучешко месо.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а момченцето, което почина в кардам, на обед беше яло боб, а вечерта - салам. салама с листерия ли беше ? а те я кръстиха отрова за мишки ? БАБХ за себе си ли прави тези проверки - да си се предпазва само то ?...или фирмите на БИЗНЕСМЕНИТЕ си плащат да не се оповестяват ? на протест ли трябва да излизаме, за да съобщават имената на печалбарските фирми ? или си е чиста проба геноцид : ЯЖТЕ, И ***, ЧЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ ТРЯБВА ДА Я ПРЕПРОДАДЕМ !
3
3
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Да, истерията е много опасна, води до инциденти
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но нарочно не ни съобщават фирмите производители и техните отровни продукти. Защо ли съществува тази агенция изобщо като не ни предпазва?
1
0
 
33
 
! Отговори
Некомпетентен преди 4 години
А защо БАБХ не съобщава марките и производителите на тези продукти? Ние как да знаем кой суджук и коя риба да не купуваме?И още - пише се СМЪРТОНОСНА!