Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

При три превишения на скоростта 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска отговорност”
Обновена: 29 ное 2019 07:03 | 29 ное 2019 07:00, Елка Василева
155
Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

Автоинструктори, превозвачи и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус” при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”, пише „Труд“. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие. „Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията. „Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

Още по темата

От Комисията за финансов надзор са предложили два варианта са системата „бонус-малус”, като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства. Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение. Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км/ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”. Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила. Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьори, които карат всяка от колите. Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Друг абсурд в закона - така както е записано ако имаш фиш или акт застраховката ти скача, но ако не викнете КАТ при ПТП, а направите протокол, то няма акт или фиш и съответно няма да ти скача гражданската! Тоест когато няма застрахователно събитие ти скача цената за застраховка, а когато има такова събитие и реално се плаща (поне на хартия) нещо (защото никога не плащат каквото трябва) от застрахователя, цената на застраховката ще остане същата! Ето ви още един пример за абсурд в закона!
32
1
 
10
 
! Отговори
сс преди 4 години
сега щели да купуват 15 свръхмощни автомобила набъкани с техника без да бъдат обозначени по някакъв начин тоест ще се движат инкогнито за да ловят престъпници. Ще се изживяват на Джеймс Бондове и това ще струва на държавата милиони... от полицейска по полицейска държава ставаме...навсякъде нещо все те следи с камери записва, ще спазят ли закона за личните данни като те запишат тайно от колата????
31
0
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До АПИНа влизане в Русе откъм Бяла след Метро има знак 80 км/ч, след точно 1.5м има втори знак 60 км/ч. Първия е ясно видим, втория е в завой, винаги обрасъл и ако не го знаеш, че е там шанса да го видиш е 20%. Веднага след него се залагат в храсталаците башибозук КАТ като шумкарите които са с цел снимки и актове! Да не говорим за това, че закона в Абсурдистан не важи за румънци и ТИР-ове! На тях актове не се пишат и затова карат като диваци!
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И отново най-много шумят тези, които правят нарушения. Къде ви е проблема бе хора? Като искате да плащате малко, спазвайте закона за движение по пътищата.
29
0
 
7
 
! Отговори
САМО ФАКТИ преди 4 години
ДЪРЖАВАТА (ГЕРБ) НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОЯ ЗАКОН.НА ТИКВАТА МУ ТРЕБВА ДА ВЪРЖЕ БЮДЖЕТА, ЧЕ ЗДРАВНАТА КАСА СМУЧЕ ЛИ, СМУЧЕ....АМА И ВИЕ СТЕ ТОЛКОВА ЛОШ НАРОД... ПОСТОЯННО СЕ РАЗБОЛЯВАТЕ... НЕ СТЕ ХУБАВ МАТРЯЛ.ЗА ТВА САМО ДАНЪЦИ ДАНЪЦИ! ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО! ИМАШ КОСА? ДАНЪК! ИМАШ 2 РЪЦЕ И 2 КРАКА, ВЕДНАГА ДАНЪК! ЕБEШ? ДАНЪК!ПАЛЦИ ГОРЕ ЗА ГЕРБ!
28
0
 
9
 
! Отговори
САМАТА ИСТИНАТА преди 4 години
Понеже ГЕРБ не могат да вържат бюджета всяка година, народа требва да КИХА данъци.Нали знаете, че сега правят бюджета, трябва да си измислят накакви парички "отнЕкъде"
27
0
 
6
 
! Отговори
логика преди 4 години
логиката на държавата в момента (на управляващите) е, че никога не могат да се спазват напълно законите от всички. Не говорим само за законите на пътя а за всички, и така си изграждат глобите че да трупат пари в държавата, ок това не е проблем - проблема е че ги харчат после за глупости с далавери и ги крадат чрез държавни поръчки към приближени фирми... там е проблема в разходването....
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам бонус-монус, ама да оскъпява с до 100%, а при липса на нарушения ГО да поевтинява пак със 100%, така е най-справедливо.
25
2
 
5
 
! Отговори
АПИ преди 4 години
АПИ - Агенция Пътна ИнфраструктураВярно е че има много знаци и катаджии по храсталаците. Истината е, че КАТ чистят знаците от шума, а вие ги обвинявате, че се "залагат" да правят засади. Няма такова нещо!
24
0
 
7
 
! Отговори
До пламен преди 4 години
Глупчо и ти ще го изядеш, не бързай да се радваш!Не знаеш къде си попаднал, детенце сладко!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манипулатори са, щото избирателите им са лесно манипулируеми.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял свят бонус-малус зависи от застрахователната премия изплатена от застраховател. Това е адски безумен коментар ,граничещ с глупост Давам ти пример удариха ми колата в САЩ ,застрахователна компания реши че съм направил неправилен завой и застраховката ми скочи до $300 на месец За кой цял свят говориш ..Като не изръвшеш нарушение няма да ти се увеличи гражданската кое не разбираш по точно ?
21
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ПламенВ Абсурдистан и да искаш няма как да караш нормално и да си изряден! На много места има абсурдни знаци и ограничение които са там с цел хранилка! Масата от знаци са скрити в джунглите които АПИ никога не кастри, има много пътища за които се плаща свинетка, а са покъртително зле, КАТ им е забранено да пишат реални причина за ПТП- та като състоянието на пътищата за да не е отговорна държавата и куп други примери за това как държавата прави спазването на закона невъзможно!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, или аз не съм българин, или съм прекалено възпитан, или не знам друго какво...Та по принцип, че държавата ни е слаба е ясно. Че се чудят как да ни изпразнят вече празните джобове още повече, също.Обаче тази Магдалена Милтенова, шофьорка на рейс ли е не знам, как така има 9 акта, пък аз нямам нито един?Прочие, рисковото шофиране увеличава риска от ПТП - теория на вероятностите. Който е учил математика знае. Съответно, редно е да плати по-висока застраховка като рисков шофьор.
19
2
 
6
 
! Отговори
Саматаврий преди 4 години
До ПламенСъгласен съм с теб, но ако превозвачите твърдят, че по тоя начин плащаме 2 пъти за едно и също нещо, аз съм съгласен с тях и това не трябва да се случва.ДОЛУ ОПГ ГЕРБ! Крадат парите с данъци, да пълнят черните дупки, които създават (здравеопазване, образование, култура и т.н.)
18
6
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Обичам квиченето на всички, които не спазван законите. Този закон ще се въведе и всички, които се мислят за недосегаеми ще си плащат 1200лв гражданска. И все пак има решение, карайте нормално. Имам книжка от 8 години и досега нямам нито една глоба! Защо ли? Защото спазвам всяко едно ограничение. Господ здраве да ви дава!
17
0
 
13
 
! Отговори
манипулатори преди 4 години
напомпват нещата със всякакви безумия, после не приемат няколко и хората доволни че имало диалог и че не са приели всичко, ако ви кажат ще вдигнем с 200 процента застраховката всички ще ревнат, обаче ако ви кажат 400% и всички ревнат и накрая айде от нас да мине 200% ще е само и всеки доволен ,че са дръпнали назад и са водили диалог с народа... такива манипулатори са...
16
1
 
2
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА! преди 4 години
Волене, къде си? Да не би току що да станахме свидетели на залеза на поредното руско мекеренце, Волен?! Може би да.Проблема при руските *** е, че развиват подривна дейност с години и накрая излизат в пенсия, ширейки се в огромни имения. Почивайки си от стреса... Волен трябва да почива в затвора поне 10 години. Тоя *** долния
15
0
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако го приемат така както го предлагат, да вкарат и кауза, че изплащането на премия при ПТП ще е на 100% от цената! Вкарваш МПС-то в сервиз, слагат ти нови части и застрахователя плаща на 100%! Като ще е гарга, да е рошава! А не както сега да смятат с цени за части от автоморга и 90% от МПС-то+водача да са консумативи и да не се покриват! Хайде като ще събират повече пари да знаем защо ще го правят! Сега за кола за 10 000 като те попилее някои застрахователя ти дава едни 1500 лева и се спасявай!
14
0
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
В Абсурдистан е напълно нормално едно и също нещо да се плаща по 3-4 пъти! Като започнеш от парите които ползваме и минеш през дублирани данъци! Още заплатата като си вземем вече сме ограбени, вие за една гражданска сте се притеснили. Я вижте, че като взимаш заплата имаш данък вход на парите в джоба ти (ДОД - данък общ доход) и после като ги харчиш имаш данък изход (ДДС) върху същите тези пари за които вече си платил данък! Какво ви изумява, че искат по 5 пъти да плащаме едно и също нещо?