Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

При три превишения на скоростта 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска отговорност”
Обновена: 29 ное 2019 07:03 | 29 ное 2019 07:00, Елка Василева
155
Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

Автоинструктори, превозвачи и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус” при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”, пише „Труд“. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие. „Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията. „Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

Още по темата

От Комисията за финансов надзор са предложили два варианта са системата „бонус-малус”, като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства. Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение. Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км/ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”. Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила. Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьори, които карат всяка от колите. Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Чета коментарите и съм напълно съгласен с повечето от тях, но се чудя авторите им не разбраха ли, че живеем в абсурдистан целта е да се тупа чувала никой не го е еня за безопасността.
12
0
 
9
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
ТРЕБВА ЛИ ПРЕВОЗВАЧИТЕ ДА СЕ ВДИГАТ НА БУНТ, ЗА ДА МОЖЕ "ПОЛИТИЦИТЕ" НИ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ГЛАСУВАТ БЕЗУМЕН ЗАКОН?! ТО ДА БЕШЕ САМО ТОЯ БЕЗУМЕН ЗАКОН, ДОБРЕ... АМА ЗАЩО ТРЯБВА ХОРАТА ДА СЕ БУНТУВАТ, САМО ЗАЩОТО ИМА НЯКАКВИ МЪРЗЕЛИВИ ТЪРТЕИ В ПАРЛАМЕНТА, КОИТО ГИ МЪРЗИ ДА ГЛЕДАТ?! ?!ДО КОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА БЕ ГОСПОДА "ДЕПУТАТИ"?! МИ НАЛИ ЗА ТВА ВИ ПЛАЩАМЕ - ДА МИСЛИТЕ ВМЕСТО НАС... ВИЕ И ТВА НЕ МОЖЕТЕ....УУУУУ БЕ УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!! ОСТАВКИ! УУУУУУУ
11
0
 
1
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Toва колеги"които викат ,че ФАРОВЕТЕ ДЕНЕМ СА ПОЛЕЗНИ"е просто заобиколен начин да стане ГО около 600 лв най-малката.Който има книжка,а не кара,само той няма да е глобен.Лесно е сега е 400 лв средно малка.8 пъти да те спират за година по 50 лв са пак толкова.Но никой не е спиран 8 пъти а един два.По евтино е да корумпираш КАТ.Само с винетките и камерите не са го измислили,ама аз вярвам изобретателността на нашите водачи!!!Само българина винаги е успявал,да надхитря собствената си държава!!!
10
0
 
11
 
! Отговори
За пари ли, за много преди 4 години
Трябва да се съберат повече парички за определени хора, замаскирано под хубавия замисъл да намалим катастрофите.В тази държава всичко се прави против бачкаторът/данъкоплатец, защото парите ще идват главно от тях. Полицаи, политици, видни бизнесмени, няма да бъдат глобявани, но виж бай Пешо........
9
0
 
13
 
! Отговори
потърпевш преди 4 години
От случая си извадих поука за себе си, а искам да кажа и на всички други пешеходци-оглеждайте се!Защото ако ви прегази полицейска кола пак вие ще сте виновни или мъртви! Полицай виновен няма-те са винаги прави.
8
0
 
26
 
! Отговори
потърпевш преди 4 години
Пресичах пешеходна пътека отивайки за работа.Автомобилът който се бе преустроил за завой вляво ме изчака да пресека.Но на 100 метра идваше бял автомобил движещ се с над 100 км/ч.Прецених,че ако пресека няма да е безопасно за мен.Автомобилът премина през пешеходната пътека и тогава видях,че е бяла полицейска КИА .Нито бе включил светлините,нито сирената!Отдалеч не се виждаше надписът"ПОЛИЦИЯ".Ако не го бях изчакал нямаше да съм жив!Тук и полицаите не спазват закона ,та камо ли останалите!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От бонус-малус, получихме бонус-фало.с, Сега продължавайте да гласувате за Баце. Фандъкова се кълнеше, че няма да вдига местни данъци и такси, минаха изборите и получи амнезия.
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест превозвачитеНякой дето кара като луд и има 50 акта или някой дето е убил някой на пътя според превозвачите е редно да плаща еднакво с прилежния шофьор и да не бива санкциониран Тия не са Българи тия превозвачи ,това са еничари
5
1
 
17
 
! Отговори
я преди 4 години
как ще вписваш евентуално кой ще кара колата ? пак застрахователните рекетьори пишат законите , а знаем от кои групировки са
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е абсолютна лъжа !!Целта е да има страх от закона че да не се избиваме по пътищата щото като караш както трябва няма да извършиш нарушение и нито едно нарушение няма да платиш ..Това е Долна пропаганда ..целят се в най ниско образованите
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми карайте си нормално и няма да ви глобят. Е сега за 10 минути, трима, не глоба ами колите да им конфискуват
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В управлението няма умни и честни хора за да очакваме нещо смислено.Всичко обслужва лобита и целта е рекет и много пари .От рекетьори толкова.Затова е по добре докато дойде време да ги махнем нищо да не въвеждат - всичко направено от тях е в наша вреда.
1
23
 
11
 
! Отговори
.. преди 4 години
Превозвачите да не реват! При ограничение от 50 прелитата със 100. Хич да не реват.Не 2 пъти, 5 пъти да плащат!