Битката, с която Тервел печели прозвището "Спасителят на Европа"

Вижте документалния филм от поредицата "Средновековна слава"
Обновена: 8 дек 2019 07:30 | 8 дек 2019 07:30, Александър Попов
181

Обсадата на Константинопол, която завършва с разгром за силите на Халифата, е едно от най-значимите сражения от сревновековната история на България. Тя е във фокуса и на втория епизод на новата анимационно-документална поредица "Средновековна слава" на "Българска история" и ЗАД "Армеец".

Подвигът е голям и печели на Тервел прозвището "Спасителят на Европа".

Историята можеше да бъде много по-различна, ако през през 674 г. войските на Арабския халифат, не бяха достигнали за пръв път до столицата на Византия – Константинопол. След четиригодишна борба, Константин IV Погонат успява да се справи с надвисналата заплаха. Четиридесет години по-късно, арабският владетел – халифът Сюлейман ибн Абд ал Малѝк решава да победи там, където дедите му се провалят и да завладее най-великия град в тогавашния свят. Носело се поверие, че "новият Рим" ще бъде превзет от халиф с името на древен пророк, в случая на Соломóн.

Арабите избират момента за действие правилно – Византия се намира в постоянна династическа криза близо две десетилетия. Василевсите се сменят един след друг в кървава игра на дворцови преврати. В тази надпревара за трона дейно участие взема и българския владетел Тервел, който ловко манипулира имперските велможи, подкрепяйки различни фракции и извличайки максимална полза за своята държава.

През 716 г., в Сирия се събира огромна армия начело с братът на халифа – Маслама ибн Абд ал Малик, за която Михаил Сирийски пише: "Маслама събра 200 000 войници и 5 000 кораба, които напълни с войници и провизии. Събра 12 000 работници, 6 000 камили и 6 000 магарета, които да носят храната на камилите и пътните провизии на работниците. На камилите натовари оръжията и обсадната техника. Накара  хората си да приготвят храна за много години напред и постави начело им като генерал Омар, син на Хубейра. Сюлейман се закле така: „Няма да спра да се сражавам срещу Константинопол докато не разоря Арабия или не завладея града.“  Макар арабската армия да не надвишава 120 000 души като реална численост, тя остава най-голямата стъпвала на Балканите от векове.

Арабите зимуват в Мала Азия през 716 г., и се договарят със стратега на Аморион – Лъв Сириец, който привидно им обещава помощта си. През пролетта на 717 г. Лъв успява да надхитри арабите, използвайки техен отряд за да влезе в Константинопол и да се обяви за император, след което веднага се заема да укрепява града. Разгневеният Маслама веднага повежда силите си към византийската столица, за да накаже Лъв за предателството му. Основната част на арабската армия навлиза в Тракия през месец юли. Един авангарден корпус, начело с  Ухайда, е изпратен на север, вероятно по течението на Тунджа, за да подсигури тила на армията. Арабите нахлуват в българските земи, провокирайки Тервел да изпрати своята редовна армия в размер около 12 000 души и да ги пресрещне.

Българите разбиват арабският контингент, след което навлизат в Тракия в началото на август. Те успяват да изненадат Маслама и личният му отряд от 4 000 елитни бойци и ги разгромяват.

Маслама се спасява на косъм и бяга при основните си сили, които блокират Константинопол по суша. Междувременно, Тервел и Лъв III започват преговори и между България и Византия е оформен съюз за справяне с арабската заплаха.

Какъв е техният план – гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“. Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

„Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16,30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
18
 
! Отговори
За Тервел за Кесаря! преди 4 години
Великан! Според легендите той става християнин и го провъзгласяват за кесар на источна Европа и се жени за византийска принцеса!
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** МозъкТова,че сте били потурчени и сте загубили идентичността си,както и езика си и дмес употребявате турски думи,нас изобщо не ни интересува.
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** МозъкТи си за психиятрията.До какво безумие може да доведе необразоваността!
98
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** МозъкБаян е син на Кубрат и е живял във време,когато ислямът все още не е бил измислен изобщо.Волжка България е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат.И тогава ислям изобщо не е съществувал,нито коран е съществувал.Волжските българи приемат исляма чак около 9 век от персийците или арабите,но най-вероятно е от персийците с които са търгували.
97
13
 
6
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
Руските ни "братя" - истината е че ние нямаме нищо общо с тях - генетично Руснаците (северните), Поляците, Шведите (до 1780 Шедския крам е писал на руски, е с латинцки букви, но думите са руски), Чехите, Словаците и Немците са един народ езикът на Чукчите и Якутите е 60% турски - турците ги разбират без преводач - питайте некой турчин ако не вервате арабите (които са семити) са били третата империя - т.н. Картагенска Империя това е бил света - 3 империй - Таартария, Славяните и Картаген
96
12
 
3
 
! Отговори
Овчи Мозък преди 4 години
че то това е смисълът защо евреите фалшифицират историята - за да изкарат християнството и слама древни религий, когато истината е че исламът и християнството се зараждат и биват наложени на народите около 800 години назадБаян приема изламът защото иска помощ от халифа на Багдат в борбата му с хазарите - халифът помага и за това днес повожските Българи са мохамеданиХанът на Хазарите се изхитрява - той приема юдаизмът - хазарите не са еврей както евреите твърдят със същата цел - да се изкарат
95
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ikarКакъв ислям е приел Баян още преди Мохамед да е продиктувал казаното му от неговия господ (аллах означава господ, не е име) и е залегнало в Корана?------Браво и аз това искам да питам,как Баян или Кубрат може да са били мюсулмани,след като тогава все още не е бил измислен исляма,нито корана?Да не говорим пък,че Кубрат има християнска титла патриций.
94
6
 
6
 
! Отговори
И пак те питам преди 4 години
*** мозък в библията (кнога второзаконие) Богът Яхве обещава на Мойсей да направи евреите господари на света чрез лихварство а всички народи - техни роби ПИТАМ ТЕ *** мозъкти искаш ли да си роб на евреите - защото това ти е отредил "християнския" ти бог Яхве
93
3
 
4
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименНе бъркайте Източна Европа със Западна! Разликата е няколко хиляди километра, а във времето е почти 20 години.
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Евреите ви лъжатПрестани с глупостите си,Костантин Велики въвежда християнствито и библията във Византия,не са никакви евреи!
91
0
 
7
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До още евреиски лъжиКакъв ислям е приел Баян още преди Мохамед да е продиктувал казаното му от неговия господ (аллах означава господ, не е име) и е залегнало в Корана?
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Никакъв ХристосТвоята омраза към евреите изобщо не ни интересува,чета само глупости или за някакви си хазари,които изобщо не съществуват и са изчезнали още през 8-9 век.
89
12
 
4
 
! Отговори
Евреите ви лъжат преди 4 години
като малки децаКогато Христос издъхва (според библията) има слунчево затъмнение и земетресениятакова редко съвпадение е имало един единствен път - 1265 година в Константинопол !на най-старите картини с разпетия Христос се вижда море - в камиларското тържище Йерусалим море няма !Христос е бил разпънат преди около 800-900 години в Константинопол и това става повод за западното нахлуване (първия кръстоносен поход) срещу нашата империя Тартария ! Това е и началото на насолственото покръстване
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТо не се отнася само до България,не четеш ли,че мечтата им била да стигнат до Виена,а другата им мечта,която не крият е да ислямизират Европа?
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ние Славяни ли смеДа ти кажа ли какви са били оригиналните турци(османци)?Били са монголоиди!Тъй че като гледам май турците не са никакви турци(османци),а смесени племена с европеидната раса.Цялата им столица Истамбул ,че дори и управниците им на Османската империя са от Балканските народи.
86
10
 
3
 
! Отговори
Никакъв Христос преди 4 години
не е имало 2000 години назад !!!тази гнусна религия (ти със сигурност не си чел Библията - в Библията е написано че Бог Яхве обещава на евреите да ги направи господари на света, чрез лихварство и да направи другите народи евреиски роби !!! Питам те промит мозък - ти искаш ли да си евреиски роб !?)възниква около 800-900 години назадпитам те *** мозък - ако Христос е бил разпънат преди 2000 г. какво са чакали 1000 г.западните гадове за да организират първия кръстоносен поход (1095 година) !
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора ,до 20 г разбрахте ли как ще ислямизират България и каква история ще преподават на нещастниците останали тук !!!Вижте постовете на ислямистите тук .
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Евреиските троловеАбе ти нормален ли си изобщо?Папство изобщо не е съществувало в първото хилядолетие след Христа.А що се отнася до византийците,има достатъчно византийска литература оставена от тях самите.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ,напоследък турците са се развихрили да ни доказват какви турци сме .Само не могат да дадат отговор на един въпрос ,защо говорим на славянски език .Езикът е родословното дърво на една нация .Турцизмите ни са от епохата на османското владичество .Езика ни е славянски .Много глупости наговори и Сидеров в опита ни да ни прави траки ,еми славяни сме .
82
13
 
1
 
! Отговори
Ние Славяни ли сме преди 4 години
достатъчно е да се погледнеш в огледалото и ще намериш отговора !ние - Българите, Турците, Татарите, Грузинците, Азерите и Арменците сме КРЪВНИ БРАТЯ - били сме велика империя - Тартария и сме имали еднин Бог - Тангра !и до днес знакът "iYi" - знакът на рода дуло до има на бойните знамена на Турската Армия, има го и на знамето на Българските националисти от 1920 година !евреите и англосаксоните фалшифицират цялата ни история !!!