Битката, с която Тервел печели прозвището "Спасителят на Европа"

Вижте документалния филм от поредицата "Средновековна слава"
Обновена: 8 дек 2019 07:30 | 8 дек 2019 07:30, Александър Попов
181

Обсадата на Константинопол, която завършва с разгром за силите на Халифата, е едно от най-значимите сражения от сревновековната история на България. Тя е във фокуса и на втория епизод на новата анимационно-документална поредица "Средновековна слава" на "Българска история" и ЗАД "Армеец".

Подвигът е голям и печели на Тервел прозвището "Спасителят на Европа".

Историята можеше да бъде много по-различна, ако през през 674 г. войските на Арабския халифат, не бяха достигнали за пръв път до столицата на Византия – Константинопол. След четиригодишна борба, Константин IV Погонат успява да се справи с надвисналата заплаха. Четиридесет години по-късно, арабският владетел – халифът Сюлейман ибн Абд ал Малѝк решава да победи там, където дедите му се провалят и да завладее най-великия град в тогавашния свят. Носело се поверие, че "новият Рим" ще бъде превзет от халиф с името на древен пророк, в случая на Соломóн.

Арабите избират момента за действие правилно – Византия се намира в постоянна династическа криза близо две десетилетия. Василевсите се сменят един след друг в кървава игра на дворцови преврати. В тази надпревара за трона дейно участие взема и българския владетел Тервел, който ловко манипулира имперските велможи, подкрепяйки различни фракции и извличайки максимална полза за своята държава.

През 716 г., в Сирия се събира огромна армия начело с братът на халифа – Маслама ибн Абд ал Малик, за която Михаил Сирийски пише: "Маслама събра 200 000 войници и 5 000 кораба, които напълни с войници и провизии. Събра 12 000 работници, 6 000 камили и 6 000 магарета, които да носят храната на камилите и пътните провизии на работниците. На камилите натовари оръжията и обсадната техника. Накара  хората си да приготвят храна за много години напред и постави начело им като генерал Омар, син на Хубейра. Сюлейман се закле така: „Няма да спра да се сражавам срещу Константинопол докато не разоря Арабия или не завладея града.“  Макар арабската армия да не надвишава 120 000 души като реална численост, тя остава най-голямата стъпвала на Балканите от векове.

Арабите зимуват в Мала Азия през 716 г., и се договарят със стратега на Аморион – Лъв Сириец, който привидно им обещава помощта си. През пролетта на 717 г. Лъв успява да надхитри арабите, използвайки техен отряд за да влезе в Константинопол и да се обяви за император, след което веднага се заема да укрепява града. Разгневеният Маслама веднага повежда силите си към византийската столица, за да накаже Лъв за предателството му. Основната част на арабската армия навлиза в Тракия през месец юли. Един авангарден корпус, начело с  Ухайда, е изпратен на север, вероятно по течението на Тунджа, за да подсигури тила на армията. Арабите нахлуват в българските земи, провокирайки Тервел да изпрати своята редовна армия в размер около 12 000 души и да ги пресрещне.

Българите разбиват арабският контингент, след което навлизат в Тракия в началото на август. Те успяват да изненадат Маслама и личният му отряд от 4 000 елитни бойци и ги разгромяват.

Маслама се спасява на косъм и бяга при основните си сили, които блокират Константинопол по суша. Междувременно, Тервел и Лъв III започват преговори и между България и Византия е оформен съюз за справяне с арабската заплаха.

Какъв е техният план – гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“. Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

„Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16,30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
11
 
2
 
! Отговори
Евреиските тролове преди 4 години
пак са тук !НИКАВА Византия НЕ Е ИМАЛО !!!до преди 800-900 години Константинопол е бил част от Тартария Западните гадове превземат Константинопол с първия кръстоносен поход - това е и началото на т.н. Римска империя а пвървия Папа е бил Цезар - това е истината !!!евреитескаат история писана за очи мозъци като вас дори и не споменава за Тартария !
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До още евреиски лъжиАз пък виждам един озлобен и манипулиращ българската история индивид в теб.Колкото и да се мъчите да ни превърнете в турци,ние сме славянски народ и пълноценни европейци,а не азиатци или измрелите траки!А когато Волжските българи приемат исляма,не са съществували нито турци,нито монголи,това става под влияние на персите или арабите,най-верояно под персийско влияние.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава центърът на света е бил тук , в Константинопол ,затова и са знаели за Тервел .Днес центърът е Вашингтон и никой не се занимава с Тервел .А тоя кефал Пламен Павлов да спре да се изживява за новия Божидар Димитров.Оня поне не целеше басма на никой ,а Пламен П .е един льохман.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пак до 65В този договор между Византия и България, никъде не се споменава,че България трябва да защитава Византия или обратното,по-скоро е един търговски договор.Абсолютно нищо му е пречело на Тервел да се договори с арабите и да сложи край на Византия,но той решава да спаси слабата в този момент Византия по собствена си воля и желание,а не заради някакъв търговски договор.
77
14
 
2
 
! Отговори
още евреиски лъжи преди 4 години
написаното в статията е 90% лъжа, базирано на факти случили се в различни столетия и на различни места - типичен пример как евреиската "наука" фалшифицира историята на народитеИмалое велика империя - Тартатия и Кубрат е бил последния император. Първородния му син - Баян приема ислама за това и до днес Българите от поволжието са мюсюлмани, за това кръвните ни братя - Турците и Татарите са също мюсюлмани - ето това е истината !!!
76
8
 
1
 
! Отговори
13 преди 4 години
Територията е бита карта откакто руснаците я превземат от Турция, не се занимавайте с мъртва държава която не е дала технологични открития на света. Историята на Територията е безполезна и трябва да отпадне от учебната програма.
75
5
 
3
 
! Отговори
Пак до 65 преди 4 години
През целия 19-и век, а също и след Освобождението продължава тази идеологическа атака, все в името на нечии политически цели. Винаги се намират българи на място, за да дадат достоен отговор. Едва в периода на соца "политкоректните" цанцугери от средите на нашенските уж-учЕни историци пригласят на хулителите на българина и българщината, за да "докажат", че е възможно да съществуваме единствено в орбитата на определена чужда държава. За подобни "доводи" са се получавали научни степени и звания.
74
3
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
До BungarКой е малък и кой е голям не в този сайт ще се реши.Дали ти си нашенец мазохист или оскотял от злоба и завист комплексиран чужденец, няма никакво значение.Едно е жалкото и вредното - още преди два века определени чужди историци грижливо разработват тезата за незначителността на българската история и за несимпатичния характер на българина. концепцията дори не е оригинална, заимствана е от чужди автори, които по политическа поръчка са принизявали техни съседи или народи от колониите.
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като Кубрат и Ираклий са били много близки,българите са подкрепяли Ираклиевата византийска династия,те качват на византийския престол император Юстиниян 2 Носоотрязания,подкрепят го непрекъснато,обаче когато Юстиниян 2 им изиграва гаден номер на два пъти,а и напада неуспешно южните български земи,отново българите са тези,заради които Юстиниян 2 пада от византийския престол.Той им се моли отново за помощ,но българите му обръщат гръб,дори Куберовите българи настояват да не му се дава помощ и
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическите бегълци се предават на договарящите се страни. Този договор от 716 г. има силата на политически и военен съюз за сътрудничество между империята и България.Когато през 717 г. арабите обсаждат Константинопол по суша и по море,с намерение да превземат Константинопол.Тогава българските войски се явяват в гръб на арабите.През 718 г. българите унищожават напълно арабските сухопътни сили.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези военни успехи принуждават новия византийски император Теодосий (715-717) да поиска мир и да подпише през 716 г. изключително изгоден за България договор.Според неговите 4 клаузи страната запазва всички териториални придобивки.Тервел получава годишен данък от Византия,златотъкани дрехи и червени кожи знакови за царската власт. Уреждат се равноправни търговски отношения между България и Византия с държавни печати и пломби на стоките. Политическите бегълци се предават на договарящите се
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във ,,западнала европа ,,си разказват други пиказки. Берберите които превземат Еспания изпращат експедиционен корпус от 2000 конника към съседите франки при река Поатие след като се вдигнала маглата заварват маиордомото/ управител на крепос,владение/ Шарл Мартел които ги победил и така франките били спасили Европа от ислямска инвазия. Тервел го има изобразен като светец на икони от епохата не е вярно че не били знаели на запад за него
69
13
 
2
 
! Отговори
булгар преди 4 години
Исус Христос е праблгарин заселил се от днешна Тракия в Юдея, това е неоспорим исторически факт. Българите са в основата на световната цивилизация.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко много обиди към България и Българите,ама господ си знае работата!
67
13
 
3
 
! Отговори
булгар преди 4 години
Особено голямо геройство в армията на Тервел показал Ганчу войвода, който сам самичък успял да убие около пет хиляди араби. Друг войн -жена Гинка Ганкова Ганчовска успяла да да удуши с голи ръце цяла рота арабски нашественици. Всичко това е истина, поклон пред героите!
66
1
 
6
 
! Отговори
М. Сирийски преди 4 години
Маслама ги излъгал, казвайки, че скоро ще пристигнат подкрепления от техния цар. Ромеите били обсадени, но арабите не били по-добре от тях.Гладът ги притискал толкова много, че те изяждали труповете на мъртъвците и собствените си нечистотии. Те били принудени да се унищожават един другиго, за да се хранят. Една крина жито струвала десет денарии.Те търсели малки камъчета, с които да утолят глада си.Изяли и отпадъците от корабите си.
65
3
 
5
 
! Отговори
М.Сирийски преди 4 години
Обсадата и сраженията от българите срещу арабите продължават около 2 години.Михаил Сирийски,византийски летописец за тази война -"............Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните се боели повече от българите, отколкото от ромеите.Отвън арабите били притеснени от по-голяма беда, отколкото ромеите отвътре.Дошла зимата,а арабите са се страхували да се оттеглят, първо от техния цар,второ от морето и трето от българите.Вихърът на смъртта ги грабналмаслама ги излъгал,че ще при
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,което пишат,че византийския император е искал помощ от българите срещу арабите изобщо не е вярно,българите сами решават да нападнат арабите.Дори когато византийците виждат прииждащата българска войска се уплашват и казват "свършено е нас",когато обаче византийците виждат,че българите разгромяват арабите,от Константинопол се раздават викове и крясъци на радост.Такъв пердах са яли арабите от българите,че арабите са се страхували най-много от българите и това е записано в източниците.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро след това през 708 г. Юстиниан нарушава мира, катопредприема поход през Тракия до Анхиало. Хан Тервел напада изненадващо лагера на ромеите, нанася им поражение, пленява много богатства, а императорът едва се спасява зад стените на крепостта.През периода 711-712 г. Тервел отново се намесва в междуособиците на византийския двор, като нахлува в Източна Тракия и достига до стените на Цариград. Тези военни успехи принуждават новия византийски император Теодосий (715-717) да п
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още в първите години на своето управление спечелва доверието на сваления византийски император Юстиниан Ринотмет (Безноси), който си възвръща престола с помощта на българските войски. Това става през 705 г. след тридневна обсадата на Константинопол. След победата Хан Тервел е приет тържествено в императорския дворец и получава титла и корона на Кесар. Получава също областта Загоре, много златни дарове и скъпи дрехи. Двамата владетели приемат победния парад на своите войски. Успехът е документиран и с надпис до монументалния релеф на Мадарския конник.