След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници

Депутати ще дебатират въпроса
Обновена: 14 дек 2019 07:35 | 14 дек 2019 07:30, Петя Славова
85
След тежкото ПТП: НСО да не обслужва висши чиновници
Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се ограничи обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана. Това ще е дискусията, която ще коментират депутатите на 8 януари. Поводът за темата е поредния инцидент с кола на НСО, която този път блъсна дете в София.

След като е закарал секретаря на президента Румен Радев - Димитър Арнаудов, шофьорът блъснал 14-годишно момче на бул. "Драган Цанков" до столичния КАТ.

"Позицията на патриотичните формации в това Народно събрание и в предишните му формати винаги е била за ограничаване обхвата на лицата, които имат право да използват НСО. За нас тази служба е излишно раздута и охранява хора, които нямат причина да бъдат охранявани и обслужвани", заяви съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов пред "24 часа" в отговор на въпрос трябва ли законът да се отвори и от обхвата му да се изключат висши чиновници.

В момента НСО охранява президента и вицето му, главния прокурор, премиера, но и други хора, свързани с националната сигурност, за които има заплахи. Те са тайна и се определят от междуведомствен съвет.
Отделно обаче съгласно правилника на службата транспорт се осигурява на цялата администрация на президентството, на всички министри, конституционни съдии, зам. шефовете на парламента, председателите на ВКС и ВАС и кмета на София.

В коли на НСО се возят и бившите премиери и шефове на парламента до 4 г. след сдаването на поста, както и чуждите гости с ранг на тези, които ползват транспортната услуга у нас.

"Не говорим само за случая със служителите на президенството. И в НС според нас няма причина зам.-председателите да ползват НСО. За мен и служителите на Конституционния съд нямат нужда от това, освен ако няма реална причина. Извън премиера, президента, председателя на парламента и може би част от министрите няма логика НСО да бъде натоварвана с толкова големи задачи, да поддържа такъв щат, автомобилен парк и т.н.", заяви Веселинов. Той бе категоричен, че патриотите имат готовност да повдигнат темата, но след ваканцията, за да има време "да обмислим малко предложенията и да направим дебати и по нея".

Още по темата

От ГЕРБ вчера не взеха отношение, но неофициално има индикации, че управляващите единодушно ще подкрепят подобни промени. Засега не е ясен само обхватът им. Още повече че от Брюксел веднага по темата говори и премиерът Борисов.

Коли на НСО неведнъж са имали проблеми на пътя. С такъв автомобил катастрофира и шефката на парламента Цвета Караянчева през септември месец. Тогава служебният автомобил се удари с кола, шофирана от 31-годишна жена.

Съпругата на президента Десислава Радева също бе замесена в скандали с кола на НСО. Първият път шофьорът не включил специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра. При втория инцидент служебна кола бе влязла обратно на движението на еднопосочната ул. "Фритьоф Нансен" в София, за да паркира пред бутик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕСА е ДЖЕНЕРАЛ ,бе аланкооолу.....Как я вждаш в блестящата си парадна униформа, накичена с ордени за бойни заслуги, да джитка на такси!? Срамота е....
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ едва ли ще се съгласят да не ги вози НСО. Нали това е една от причините мутрите така да драпат да са на власт. Същото важи и за псведопатриотите. Ако Каракачанов се качи в градски транспорт, дали няма да строши автобуса с килограмите си?
56
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деса *** да тръгва с трамвай или такси на пазар, само не и с НСО.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам по света да има някъде толкова милиционерски и парамилиционерски структури ...явни и тайни колкото на нашенската обезлюдена и пропаднала територия!
54
8
 
4
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Ами ДЕСА,с какво ще ходи на shopping бре :)
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе африканска работа!Народа мизерства а охранените cbини се крият в бронираните си коли от народната любов и да не виждат обкръжаващата ги мизерия!
52
2
 
12
 
! Отговори
голю босев преди 4 години
Ако си от богоизбраните партийци и искаш да пътуваш безплатно,и да ти слугуват, оплачи се че някой непознат те е заплашил. НСО е сервилна служба и се ползва като бонус на приближените до власт, президент и партии. Ако "първата дама" иска да си купи нова рокля, НСО я превозва до магазина, и спира в забранена зона. После лъже че не е вярно, и ние с гайдите вярваме. КомунизЪмЪ не си е отишъл.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано никога не ги срешнете тези на пътя, че шофират като завършени психопати. Трябва да пазят от народната любов нашите любими политици. Ако стане нещо и ще ви изкарат наркомани, алкохолици, шизофреници и теророристи. Обаче те не са виновни никога. Неееее как те да са виновни? Разни отряди камикадзета-екстрмисти им се привиждат с ученически раници на по 12-13 годинки.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То цялата служба не е ник'ва охрана, а мутренска шайка
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се забрани тази организация със закон .
48
0
 
24
 
! Отговори
По делата им ще ги.. преди 4 години
В София има метро! Управляващите се гордеят с него. Сега е моментът и да докажат с дела, че е полезно. Да се возят редом с гражданите!/Така, както го написах, се разбира, че управляващите не са граждани.../ Ами НЕ СА !
47
0
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Започнахме да приличаме на някои африкански държави, където армията и бодигардове се движат с властта, а в останалата част от страната те бият и колят и няма кой да ти помогне. После идва властта с всичката тази сила и те бият и газят за да плащаш данъци. Догодина по същото време ще е следващият досег с властта :))
46
0
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Значи Лойко твърди, че цялата власт върху НСО е в президента, а сега депутатите щели да решават а за кого да охранява се обсъжда от междуведомствен съвет? Не се споменават Доган, дето не е политик последните почти 10 годнии, не се споменава свинчо, но иначе другия дебел все гледа да прехвърли топката. Да си събере мнозинството и да гласува закони, каквато им е работата......
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нсо като са такива големи охранители, да отидат да пазят селата, че о.рките крадат там наред. Вместо да разкарват секретари и секретарки от президентството, за които няма никаква заплаха. Поне тези 40 милиона на година да знаем за какво се дават
44
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Получава се така, че цяла армия хора я охраняват и возят, на и от работа, а дори и на партийни мероприятия. От какъв зор. Но забравих, че България е богата, пари бол и стигат за всички нужди. А без майтап, време е да се ограничи бройката на специалните хора до минимум. И шофьорите на нсо да се отърват от чувството, че са богове на пътя и правилата за тях не важат, щото возят скъпоценните за..ници.
43
0
 
15
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
Бах тез деца, да бягат с 60км, отиде колата
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nso na besilkata, republika bg e demokratichna moderna svetska darjava. Pridvornite slugi shut i out.
41
0
 
31
 
! Отговори
вътю преди 4 години
НСО Е СЛУГИНАЖ НА ВЛАСТТА ЗА СМЕТКА НА НАРОДА КАКТО ПРИ КОМУНИЗМА/УБО/,ТАКА И ПРИ КАПИТАЛИЗМА/НСО/. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ ИЗЦЯЛО.БЮДЖЕТЪТ ИМ Е ОКОЛО 40 МИЛИОНА.КОЙ ПЛАЩА??!!!
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НСО трябва да охранява /макар, че това може да го върши полицията без увеличаване на щата/ единствено и само президента, министър председателя, председателя на народното събрание / и да се ползва за охрана при посещение чужди дилегации. ББ беше казал министрите ползват обществен транстпорт нали са любимците на народа.
39
1
 
19
 
! Отговори
убо ф преди 4 години
Купете ново самолетче на баце-да фърчи на воля,че на земята е опасно.