Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати

Набляга се на евтините суровини - палмово масло и захар
194
Какъв шоколад ядем? Бюджетен, сглобен от полуфабрикати
Снимка: Pixabay

Последното изследване на "Активни потребители" показа, че и шоколадът, който ядем не е качествен.

„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите „се сглобяват” от полуфабрикати”, коментира Сергей Иванов от асоциацията пред bTV.

Резултатите от изследването на 27 марки на пазара, показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

"Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин", обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", каза още Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудо Велико! Да не сте на 10 че още ядете шоколади и бонбонки.
159
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ПешоКакви "окупирани от западните страни държави бре"? Половината Латинска Америка е почервеняла и открай време е така, а Виетнам (втория по големина производите в света) ни бяха първи дружки, даже си внасяхме работници оттам. Шоколада е бил "истински" ама само на картинките. Имаше един фин-млечен шоколад и това беше. Останалото бяха сурогати. Сегашния е в хиляди степени по-истински (но тоя дето струва пари, а не руските, български и турски ***)
158
4
 
0
 
! Отговори
88762 преди 4 години
До 146 Факт: и какви доказателства имате за шоколадите Бенямин?
157
14
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До Тодар ПравешкиТо глупости и фалшиви новини всеки може да разпространява. Шоколада беше истински - нищо общо със сегашния! Кафето се произвеждаше в окупирани от западните режими държави и трудно се доставяше по линия на СИВ, но все пак имаше. Все пак беше по време на студената война и не всичко можеше да се доставя без проблем.
156
1
 
9
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ужас, бат Кольо, и шоколада е менте!!?!
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 155Това не е вярно. Линдт няма швейцарското знаме на опаковката, нито там нито в други европейски страни. Швейцарците са превърнали тяхното знаме в рекламна стратегия и много производители я ползват, но това не значи нищо повече.
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 156Така пише и на нещата в Лидл за Германия: Произведено за Лидл Германия. Това няма ищо общо с качеството на храната а е маркировка за това че продукта е проведен по поръчка на Лидл за да не се продава извън обозначените магазини (дъмпинг, нелегални продажби и прочие)
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 158Палмово масло се ползва също за козметика и био горива. Също така огромна част отива за вериги за бързо хранене като МакДоналдс, Бъргър Кинг и пр. тъй че си е ваш избора дали искате да ядете такива храни. Палмовото масло е също така по-стабилно на топлинна обработка и не се разпада на канцерогенни съединения както по-малко устойчивите мазнини.
152
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 159Важното е да кажеш, също че си безработен който го мързи да се квалифицира, освен за бананите и тоалетната хартия.
151
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама пък какви банани има, не е истина! Че и тоалетна хартия - няколко вида! Важното е, че сме в ЕС, НАТО и сме първи лакеи на Америка.
150
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страната се внася годишно 14 000 тона палмово масло.Къде мислите че отива то?Във вашата храна,естествено.Освен чуждите и нашите производители ни тровят с каквото могат.Защо не се забрани вноса на вредната палма,като всички знаят колко е опасна за здравето?
149
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, швейцарските шоколади, които съм си купувал там, са доста по различни от тукашните, то е така и с колите и куп други неща!
148
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърнете внимание на продуктите в Лидл какво пише-"Произведено за Лидл,България".Когато видите този надпис,не купувайте.Със сигурност е менте или бъкана с вредни съставки,които другаде не биха приели.
147
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария всички шоколади произведени там и за там имат на опаковката швейцарското знаме.Да не ги бърка някой с ментетата.Тук ни пробутват уж швейцарски шоколад,а той е произведен някъде в ЕС,специално за нас.Сещайте се защо.
146
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палмово масло има във всичко-шоколади,бисквите,във всички сладкиши.Също и в сирена,кашкавали и др.В агенцията по храните дремят ли,или не им пука какво ядем?Или заплатите им са ниски и нямат мотивация?Или не им достига персонал?Има хиляди свободни пенсионери,които срещу невисоко заплащане могат да извършват ежедневен контрол.На май някой няма интерес от това.
145
3
 
25
 
! Отговори
факт преди 4 години
Гадното е , че ние плащаме същата , че и по-висока цена , а ни се пробутва някакво подобие на оригинала . Същото е и с Кока Кола и Фанта , Швепс т.н. Обаче проблема си е наш , защото направи едно законче от 2 реда , че за подмяна на оригиналната рецепта се налага глоба от Х броя милиони и ги глобявай на поразия , пък да видим дали ще продават тези фекалии. Защото Франция може да прасне Гугъл за няколко милиарда за някакви дреболии , а ние тук се навеждаме и лапаме БО*луци!
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрепатилКакви проблеми и защо реши че точно от шоколада са дошли?
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой има пари за шоколади ???
142
2
 
10
 
! Отговори
До тодар правешки преди 4 години
То при нас марципана няма нищо с истинския австрийски марципана, който като качества, вкус и цена е в пъти от най хубавите шоколади, но дори и думата марципана за нас е свързана с евтините десерт чета от едно време!
141
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодар ПравешкиИ марципан не беше. Истинския марципан се прави с бадеми, а в соц-марципана нямаше такова нещо. Мляна препечена леблебия беше "какаото" аа какво друго са салгали вътре не става ясно, но имаше вкус и температура на топене в устата на картон.

Спонсорирани публикации