Медсестрите пак в стачна готовност, ще получат ли повече пари?

Подписаха НРД, Ананиев увери, че промените ще бъдат гласувани в петък
Обновена: 23 дек 2019 18:19 | 23 дек 2019 18:15, Веселина Йорданова
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Медицинските сестри отново са в стачна готовност. Те разпънаха палатки пред Министерството на здравеопазването и искаха да видят какво е прието в Националния рамков договор за догодина.

Националният рамков договор 2020-2022 е подписан между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз в Министерството на здравеопазването, съобщи пресцентърът на МЗ.

Още по темата
В изпълнение на ангажимента, който е поет на среща в МС с протестиращи медицински сестри, здравният министър Кирил Ананиев е обяснил, че Националният рамков договор вече предвижда не по-малко от 50 процента от приходите, които има лечебното заведение, да отиват за разходи за персонал.

Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък, е съобщил Ананиев след подписването на документа.

Като пример Ананиев е посочил, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80 процента, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6.

Здравният министър е дал и друг пример: ако медицинската сестра взема 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като е уточнил, че и при двете суми говорим за "не по-малко".

Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

Към момента около 90 процента от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Ами... Ако си внесем цар? Има един мераклия, Симеончо е.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е ясно, защо мълчаха,когато докторите си опекоха "курабето", а чак след години стачкуват и опъват палатки пред властта???
12
1
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Имат право!Не само че имат ами и трябва да постигнат своето!Защото аз съм обикновен средностатически българин и искам като отида в болницата да ме лекуват умни и мотивирани хора.Ако заплащането им е ниско- те просто ще избягат.Ще отидат да практикуват в чужбина.Пак повтарям- без депутати мога - но без лекари не мога.240 главанака са напълно излишни.
11
13
 
4
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
импексова и "независимата" не спират с провокациите! за тях свято няма, искат те да са властта!
10
3
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Ако една трета от тая половина започне да стачкува. Гарантирам ти, ако искате 1000 лв, нето минимална заплата. Ще я получите.
9
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Стачна готовност за още пари.Ще ги получатли те медсестри ?!Нова годинавече дойде.А във палатки кукуват ли те ?Свързваме Коледа със чудеса,в подаръци вярватмалки деца.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Тези които визираш с по 57 000+ не заслужават да се наричат лекари.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1Все ще се намери някакъв умник да се заяжда. Като става въпрос за основна заплата, въпросът ми остава абсолютно същия. Ако си толкова стар и мъдър, ми отговори, дали е нормално. Сумата и съотношението?
6
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Явно си малък! Как определяш брутото? То за всеки е различно Явно още не си работил.Като тръгнеш да се трудиш ще разбереш що е то основна заплата и бруто заплата!
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мед сестрите с 600 лева заплата,а лекарите с по 57 000+ лева заради фалшиви операции и лекарства!
4
17
 
8
 
! Отговори
знам преди 4 години
Че сестрите на Мая Костинбродска го удариха на политика. Кога работят тези жени, и кой ги издържа без да работят. Нямат ли деца да изпращат на училище. Усещате ли червения вятър от Нинова.
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая дето не иска и не може да работи и тя ли ще взема пари?
2
11
 
4
 
! Отговори
Кои точно??? преди 4 години
И петте ли протестират?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ако медицинската сестра взема 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв."Само аз ли виждам нещо нередно в тези цифри? Дори две неща - първо - размера на възнаграждението, а второ - съотношението. За бруто става въпрос, ако не греша?