Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?

До 31 декември сънародниците ни трябва да уредят статута си
28 яну 2020 14:33, Елка Василева
119
 Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?
Снимка: архив, БГНЕС

Сред българите в Лондон не се наблюдават притеснения във връзка с предстоящото на 31 януари излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това каза пред БНР сънародникът ни Струмен Паунов, който живeе във Великобритания от 16 години и има консултантска фирма там.

„Надяваме се всичките ни права да бъдат запазени, както е записано във всички споразумения между напускащата страна Великобритания и останалата част от Европейския съюз. В един развод няма как нещата да бъдат приятни и за двете страни. Всеки развод е неудобство и за двете страни“, коментира Паунов.

Още по темата

„За нас е важно, че засега до 31 декември има преходен период, който може да бъде използван от всеки да си уреда статута – да реши остава ли или си тръгва, да реши дали да дойде да учи в Англия. Трябва да се използва максимално този преходен период. Оттам нататък в резултат на преговорите ще видим дали ще бъдат въведени на 1 януари веднага визи или ще има продължение на преходния период. Това няма кой да го каже в момента“, посочи още Струмен Паунов.

Струмен Паунов е част от екипа на платформата „БГ Медия Лондон“, поддържаща 9 сайта към 20 Facebook групи и 13 страници.

„Напоследък, от два-три месеца забелязвам, че българите предлагат, разпродават покъщнина плюс коли, което значи, че голяма част от тях си тръгват. Освен това говорим с компании, които пренасят стоки на българите между Великобритания и България – тировете са доволно пълни. Има все пак и някакво движение към България. Не можем да кажем, че няма хора, които си тръгват“, разказа Паунов.

Като открояващи се сред притесненията на сънародниците ни на Острова Струмен Паунов посочва криминогенната обстановка, покачващата се инфлация и растящите наеми. Според него най-засегнати и уязвими от процесите на Острова ще бъдат българите, заети в почистващия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Великобританиябългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът-гастарбайтер отишъл в западна Европа, напълнил си хладилника с немска бира, колбаси и полуфабрикати, и си мисли, че е открил смисъла на живота и метафизичните истини. Нито си някакъв фактор в онова общество, нито главата ти разбира от сложните тектонични процеси с икономическо и политическо отражение в глобален мащаб, обаче разсъждаваш на базата на салама и бирата от гастарбайтерския супермаркет в покрайнините на града...
42
10
 
8
 
! Отговори
Главанак преди 4 години
Да си стягат партакешите, че след някой и друг месец следва шут в дъто
41
18
 
4
 
! Отговори
TUR4INA преди 4 години
kakvo pravi balkandjiq tam be? stoyte si v bulgaristana.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"криминогенната обстановка"Ах, не може да бъде! Какво се оказва, че в меката на мултикултурализма, гостите от Индия, Пакистан, и къде ли не водят до криминогенна обстановка?
39
6
 
14
 
! Отговори
Журналист преди 4 години
Господинът ти Борисов не може да върне приятеля си Цветан Цветанов в Герб, щял да връща българи. От толкова прости политици, бивши полицаи и военни, България ще изчезне като държава. Има думата г-н президентът Румен Радев. Служебно правителство. Никой не иска да е министър председател след поредния провал на тиквата от Банкя.
38
12
 
12
 
! Отговори
смях преди 4 години
Много пъти съм се убеждавал, че като тръгнеш от ниска база в България и много ясно, че западна Европа ще ти се струва Обетованата земя. Той в България взимал 600 лв, отишъл в Uk, почнал да бачка и потребява и си мисли, че там е раят. Не раят е защото имаш някой паунд.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Здравеопазването определено не е безплатно, но със сигурност се усеща като такова. :) А количката предполагам я пълниш с консерви боб...
36
8
 
21
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
А я кажи за наема или за цена на жилището. Може да кажеш и за да имаш кола и да я караш по центъра колко излиза??? Зъболечението е фиксирано да, ама я кажи какви са цените?? За безплатен лекар чакаш яко другото е платено ама я кажи колко, или ако искаш децата ти да са в хубаво училище а не в безплатното заедно с пeчkите. Я кажи цена на вечеря в хубав ресторант или цени да напазаруваш качествени продукти а не тия където ги предлагаш. Да евтини са дрехи, скапана храна, газ и техника, ама другото
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако има такива, то те са наскоро пристигнали. за всеки живял и работил 5 години е лесно да получи статут сетълд. няма масово напускане.
34
12
 
11
 
! Отговори
смях преди 4 години
Бойко изгони UK от ЕU, за да може да върне чистачите в българия
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин Борисов дори ще върне българите избягали от комунистите! Велик!
32
7
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
ДА не те разочаровам , но много от добре устроилите се българи имат много тесен кръг от приятели от България и не ходят да тръбят навсякъде , че са българи. И да има много българи живеещи в хубави имоти, децата им ходят в частни училища и си работят и си гледат живота и почивките. В повечето случаи семействата им ги посещават, а не се "прибират" те.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и другаде има живот и работа за българи-Канада,Швейцария..Англия няма капацитет.
30
9
 
22
 
! Отговори
До Евтиния 23 преди 4 години
Той живота да не е само пиячка? За 50 паунда в магазина пълниш количка с връх, за 50 лева в кауфланд излизаш с една торбичка тип потник. Лечението е безплатно, лекарствата са с фиксирани цени за позиция. Зъболечението също е с фиксирани цени. Избираш си ток и газ от над 10 доставчика, дете в училище не плаща нищо освен обяда си. Още искаш ли?
29
5
 
19
 
! Отговори
Bg преди 4 години
Браво! Напускайте. Има много по- добри места за работа и живот. Англичаните ненавиждат чужденци. Смятат себе си за висша класа. Сега ги очакват много лоши събития свързани със стандарта им на живот. Алкохолици и безхаберници. Това видях от тях за 20 години съжителство..
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Имам си причини. Не съм ти длъжен да ти давам подробен отчет на личния си живот.
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и наще "преуспели" идват тука да се надуват. По наще зимни курорти, по нащо или гръцкото море. Тука си правят зъбите, и изследванията.Щото там много са дръпнали и докарат някои 10г премиум с десен волан, където в лондон ги карат само тъmните и се дуят колко са добре. Ама даже и програмистите и инженерите не съм чул да си купят на скъпо място имот, само за един хирург знам, ама те и в бг. хирурзите могат да си купят и в Париж ако решат.
26
1
 
28
 
! Отговори
Не ви ли омръзна? преди 4 години
Не Ви ли омръзна да сравнявате, съпоставяте и да обиждате? Всеки има свое собствено право да реши къде и как да живее. В България било така, в Англия било така. Мизерия, *** и нискокачествен начин на живот има навсякъде! Спрете с пропагандните новини! Тирове, бусове и всякакъв вид товари ВИНАГИ са циркулирали и в двете посоки. Докато стоите в мизерните квартири, за да си стискате мизерните пари, които искате да похарчите за пиячка по-българските кръчми, НЯМА как да усетите тръпката от живота
25
4
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Да бе, всички в Англия се оказахте лекари и инженери. Болшинството мият *** и чистят офиси, сменят чаршафи по хотели.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте малко, те на слънчака идват с организиран транспорт от социалното им министерство. По-евтино им е да ги държат шимпaнзетaта на "курoрт" у нас, отколкото да се занимават с тях в Англия. Но за това имат вина тия, които разрешиха България да се презастрои и да не става за нормални туристи. И министерството на туризма, което една читава реклама на страната не може да направи