Българинът- половин европеец, но еврооптимист

Вярва повече на Брюксел отколкото на София, дава му повече власт
14 фев 2020 21:48,
196
Българинът- половин европеец, но еврооптимист
Снимка: БГНЕС

Почти 20 г след влизането на България в ЕС, едва половината българи се чувстват европейци. Това показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според проучването 56% от анкетираните казват, че се смятат за европейски граждани. Комисията изтъква, че от пролетта се отчита ръст от 4 на сто, но не се посочват причини.

Още по темата
Въпреки, че само половината от населението се припознава като европейци, всеки втори българин (61%) смята, че ЕС се развива в правилната посока, доста над средните оценки, давани в другите европейски държави.

Еврооптимизмът на българите ги поставя в челната тройка, заедно с ирландците и португалците. Нещо повече, над половината от българите искат все повече решения да бъдат изземани от националните им власти и да бъдат решавани в Брюксел.

Доверието в европейските институции значително надвишава това в българските. Двама от трима запитани са песимисти за България, като най-много се тревожат от поскъпването на живота, качеството на здравеопазването и състоянието на икономиката. 54% от анкетираните вярварват на Европейския парламент и само 19 на сто на българския. Европейската комисия има доверието на 51 на сто от българите, а правителството на Бойко Борисов -на 28%.

За разлика от средния европеец, който се вълнува най-много от промените в климата, българинът се тревожи най-вече от имиграцията и тероризма, показва изследването. Двама от трима анкетирани не смятат, че мигрантите могат да допринесат за развитието на България или да се ингегрират в нея. Всеки пети е против приемането на чужденци.

Когато го питат за Зелената сделка на Еврокомисията, той посочва, че най-важно е да се намалят пластмасофите отпадъци и да се субсидират фермерите, за да произвеждат достъпна и безопасна храна.

Според 91% анкетираните българи най-голямата европейска ценност е правото на свободно движение и работа в ЕС. Като ползи от ЕС се посочват още мирът, демокрацията и засилването на влиянието на България по света чрез ЕС.

От европейските политика най-малка поддръжка у нас има за еврото - 39 на сто срещу над 60% средно за ЕС, показва изследването. Създаването на европейски цифров пазар и увеличаване на студентския обмен са също слабопопулярни в България.

Затова пък повече българи, отколкото в другите страни от Общността, искат ЕС да развива обща отбрана и да приема нови членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: брюкселЕСбългаринЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
О недей да си мислиш,че индианците са били невинни ангелчета.Водели са свирепи сражения помежду си.Доста често са нападали бели фермери убивали са ги а жените са ги вземали за робини.Индианците в Северна Америка доста са наподобявали индианците в Южна Америка.Остави романтичните холивудски истории за същества подобни на митичните елфи и друиди които не са познавали зло и пороци..Капитан Джеймс Кук е бил убит и изяден от индианци по които е забранил да се стреля опитвайки се да им стане приятел.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравни средния българин със средния германец само как изглежда - българчето с анцуг и маратонки, небръснато, с начумерен поглед, набит и със шкембе, а германеца висок, вчесан, с изгладена ризка и дънки и със супер премерени жестове и действия. Как да ни вземат за равни, като сме си едни тъмни балкански субекти.
42
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
ТАзи драсканица смърди на пирамиди дето ни наблюдават!
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Запад хората си знаят. Магистратурата означава възможности, а не гаранции. Българите с остатъчното съвецко мислене си въобразяват, че някой трябва да им гарантира работа и доход. Абе ей мишки, дано не сте възпроизвели деца....
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха ,ама студентие живеят с 360 лв на месец. Много смешно, нали.
39
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Българинът е еврооптимист, защото капиталиста европеец е грабил от цял свят и натрупал много богатство, може да плаща европейски заплати на българските селяни прости европейски заплати, може и безвъзмездно да плаща еврофондове на фирмите близки до властта!!!А пък язовирът в Студена пресъхна, така както пресъхнаха герберските експертни мозъци!Селяни прости животът е жесток!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не е важно къде си роден и как се чувстваш. Важното е, че на Запад чувстват българите по-долу и от африканците."А за този тролски пост...аххйахахахахха хахахаххахахх аххахахаххахаха ххахахаххаххахаха аххаххахахахха ахахаххаххахаха хахахаххахахаха хахахаххаххахххах хаххахахахаххахахаххахахаххаПърво излез от панелката, отиди до другия квартал, после се дотътри до чужбина. Хора неизлезли от панела коментират как европейците гледали на българите. Какъв смях.
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мъж с две магистратури бедства, няма пари за храна и не яде с дни."За този тролски пост мога да напиша само...ахаххахахххаха ахааххахахах хахахаххаххаха аххахаххаххх ахахахахахаха хахахаххахаха ахахаххахахаха ахахахаххахаххаха хаххахахаххахаххахахах
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз евроопъимисти не виждам. Виждам само наяли се политици и гладни пенсионери и инвалиди. Сори,ама такива хора са ми клиентите. Не си ги избирам аз.Бедни и отчаяни. Джурналиста защо не направи едно интервю с пенсионер ,който получава 180 лв пенсия и 53 лв социални помощи?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българина е 100% европеец, роден и израсъл на континента Европа, част от ЕС. Това, че някои се мислят за азиатци и нямат самочувствие си е техен проблем. България е част от европейското семейство, дрипливите комунисти путинолюбци няма да ни вкарат в мизерията."Не е важно къде си роден и как се чувстваш. Важното е, че на Запад чувстват българите по-долу и от африканците.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъж с две магистратури бедства, няма пари за храна и не яде с дни.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Мао умори китайците от глад."САЩ избиха близо 100 милиона местни американци за да завладеят земите им, защото природата им даваше изобилно да се хранят и да живеят добре, и не измираха, затова САЩ ги избиха.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години евроатлантизъм 2 милиона българи бяха уморени от глад и мизерия, а други два милиона в момента мият улиците на Запад за мизерни заплати.
31
0
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Членове на ЕС втора ръка, стоки втора ръка, но българина е оптимист, ръга се там където го презират и гледат с презрение и се мисли за "европеец".
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон: "Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци".
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мао умори китайците от глад. Умираха с милионите, да цитираш изверг не е добра проява. Цивилизованите българи-европейци не го приемат с добро око. Чувстваш ли се изолиран от света?!?!?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Периферни "балкански" европейци сме, както културно, така и икономически. Никога не сме имали Просвещение като в западна и централна Европа, никога не сме имали индустриална революция, а за европейските течения в изкуството, философията и науките да не говорим. Едно схлюпено доскоро патриархално селско общество, което тепърва видя бял свят.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги има половината на половината на половината.Още Мао го е прозрял.Казал е че ако останат двама китайци той щял да е правилната половина.Ясно де ама светът не е от един човек.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАЖНОТО Е ДА СИ ОТ ПРАВИЛНАТА ПОЛОВИНА.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние винаги сме били европейци.Не се чувстваме европейци защото част от гражданите са по-близо до диви маймyни като поведение и разбирания за животът а заплатите на повечето от нас са като в Демократична Република Конго, например.Примерно тая вечер някой от моите съседи отново се е изпикал в асансьорната кабина а друг е дълбал стената с ножа.Не живея в мексикански блок просто бесните селяни като дойдат в София и обуят анцунга с качулката и ако си и купят старо БМВ и превъртат.Не са за градско тия