Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!

Консумативи за болниците има, бизнесът ще прави маски
353
Борисов след спешна среща в МС: Да покажем, че нацията може да се мобилизира!
Снимка: БГНЕС

"Искам да успокоя всички. Налични консумативи към болниците има", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на среща на правителството с представители на текстилната индустрия в МС.

"Благодаря на българската индустрия, че проявиха 100% разбиране", подчерта министърът. По думите му месечна заявка у нас е за 111 хил. защитни облекла. Те са за гранична полиция, социални и медицински работници. Чакат се доставки от Турция, а за момента в България имаме налични маски и облекла за един месец, каза още Емил Караниколов.

Още по темата
По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че страната се нужда е от водонепроникаемо облекло за борбата с коронавируса.

"Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него с обща воля ще се преодолее неприятната ситуация.

"Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме", допълни още министър-председателят.

"От утре започваме да произвеждаме маски за многократна употреба, въпрос на дни е да бъде подсигурено в страната", заяви по време на срещата Бисер Шарков, текстилен производител, занимаващ се с медицински текстил.

Той коментира и медицинската маска за еднократна употреба. "Такива в България в момента едва ли има повече от 100-200 хил. бройки. Те не се произвеждат в Европа почти. Има производител в Турция, който е зает до юли месец. Това е продукт, който трудно можем да намерим", призна Шарков.

"Вторият тип маски са за индивидуална защита. Те се използват в производтво или там, където се образува плътен прах. Те осигуряват подобна защита. Те осигуряват клас 2 защита", допълни още Бисер Шарков. Той уточни, че ще предостави около 40 000 бройки количества от тях.

"Другият тип маска е такъв тип, която е за мнокогратна употреба. Тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици и е налична във варианти за деца, жени, хора с малки лица и за мъже, които сме с малко по-големи лица. Това нещо от утре започваме да го произвеждаме", допълни още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
верно ли бе...ще мобилизираш нацията,а маски в аптеките кога,вируса като гроб ще мине и ще замине,ама вървите след събитията,утре на площада с камиона и викаш маски...маски безплатно за всеки...да ни мобилизираш
247
1
 
19
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
От 40 години Инфекциозните отделения бяха забравени от всички.Скоро лежах в Инфекцията в Горна Оряховица.Отлични лекари и мед.сестри,а стените олющени,прозорците не се затварят,духа отвсякъде.Пациентите от бебета до старци над 80 години-а сестрата е сама през нощта и ходи и в други отделения да работи.Как издържат-не знам.
246
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са много закъснели. Бизнесът трябваше да започне да работи в тази насока преди месец, а не днес. Това не са снежинки дето ги ловите във въздуха, ама и там сте пълен провал. След месец, даже и по - малко ще наложите карантина, ама пак ще сте закъснели с нещата. Нали говорите за ПРЕВЕНЦИЯ, ами направете я тази превенция, чекато гледам правите само след дъжд качулка.
245
2
 
11
 
! Отговори
Един преди 4 години
Бойко, изглеждаш като ***, да ти кажа!Купи си някое убаво огледало, виж се и си помисли!С тоя фасон бива ли да представляваш цяла една нация!И стига се подмазва на който ти скръцне, че от това още по-зле изглеждаш!
244
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойче, много си 'убав на снимката на книгата. На гръцки вече я преведоха. :)
243
2
 
22
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Бойко,ами ако медицинските сестри сега ти се ядосат и окажат да лекуват болните, ти сам ли ще идеш да ги лекуваш пациентите с вируса като се,, мобилизираш"?
242
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЪПАНАРЩИНАТА Е ДО ЖИВОТ.
241
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да покажем че нацията може да се мобилизира срещу *** от БКП
240
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименХахаха ... да покажем на света, че можем да шием четриъгълни парчета платти и толкова не можеш каскет пpocт.
239
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме", допълни още министър-председателят."Хахаха ... да покажем на света, че можем да шием четриъгълни парчета плат с по два ластика! Нека гордо изправим глава и се наредим сред основните текстилни производители. Всъщност не, платът ще е внесен от някъде, тука само ще се реже на правоъгълници, подгъва и шие. Но въпреки това, нека изправим гордо глава поне пред наш'те избиратели! Те не са много капризни.
238
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Пиар,пиар и пак пиар др Борисов! Защо е нужно да разлайвате кучетата?
237
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелия е голям страхливец. Но като вижда, че нацията спи и се надъхва.
236
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев нали мобилизира гражданите на 3 Март на Шипка за да помогнат на Короната. И ето сега заразата пламнала в Габрово.
235
1
 
5
 
! Отговори
Умряха преди 4 години
великите занятия на нато дефендър в европа 30000 хамериканци болни.
234
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво има в Барселона?
233
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се мобилизираме и да не питаме за Барселона и крадени от герберите народни пари! Ей седесарска му работа - крадене, крадене и сеир за електората!
232
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас в България и баз вируса ни убиват,но в случея Господ не е българин ,не знам ...няма поне маски камоли за облекла в аптеката и спирт от 70 ст нямаше
231
13
 
18
 
! Отговори
Къде е Радев ? преди 4 години
Къде се скри Радев ?
230
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Мутро, марш по площадите с тъпана да викаш, че има коронавирус.
229
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баце и военният лечител от вма са знаели отдавна, че има заразени, но са си траели, докато от сзо не са ги принудили да изнесат данните....пълни м..изерници и манипулатори играят си с живота на хората