Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!

Дончев отговори на Радев: Защитните средства не са като раздаване на мартеници!
Обновена: 7 апр 2020 14:57 | 7 апр 2020 14:38, Веселина Йорданова
369
Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!
Снимка: БГНЕС

Макар че уточни, че няма да отговори на нападките на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "армейският" метод не е приложим в настоящата ситуация.

Още по темата
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства", призова Дончев и допълни, че тази задача се изпълнява както трябва. По думите му, ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар.

Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и е показателно, че големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.

Единственият персонален призив, който ще си позволя, е президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, каза Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. До момента такава получават около 60 хил. българи. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми. На призивите за участие на безработни в земеделието, той отговори, че всеки може да се включи, ако желае, но държавата няма да организира "бригадирско движение".

На брифинга Логистичният и Оперативният щаб дадоха информация за разпределението и осигуреността със защитни средства срещу коронавируса.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с  приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицински персонал на първи линия, а за обща употреба близо 95 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил. от тях. До момента са ушити над 10 хил.

Работи се активно и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са предоставили такива за включване в цялостната дейност на местно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
2
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Скептик до БацеБаце, ти май продължаваш да се правиш на луд. Питам те пак, имаш ли проблем с тва, че фактите показват, че нема система подготвена да поеме ситуациата предизвикана от таа гад? Мога да ти кажа с абослютна сигурност, също така, че във Варна има повече от "един-два" респиратора. По моа информация са над 50. Докато не започнеш да говориш некви смислени работи ше се излагаш яко.
251
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Труповете може и да не могат да се скрият, но тия истерици начело с плешунгера могат да се скрият и да спрат да ни занимават с глупости.Народа отдавна е наясно, кои са рисковите категории.От тук натам - всичко е един чудесен пладнешки обир!Илитерати ни управляват и други илитерати им дават сцена за изява.
250
1
 
1
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
До преди 2 седмици можеше да ти пивярвам щото мойта ми бела казала че в България имало 1400 апарата за обдишване. После ми призна че сбъркала. В н-ска болница -1-2 апарата на 100 000. И после нещо почна да ми се мерджелле за един диспансер в Пловдив дето какво ли не направиха да закрият. Е това не от системата, политиката и международната конюнктура.
249
4
 
20
 
! Отговори
българин преди 4 години
Амааа..Всички сте се озъбили срещу президента бе Некадърници жадни за власт!!!Това не можел,Онова не можел да "казва"! Кои сте вие бе,Та да ви чете "написаните речи" ли?-:) Това което искате сами да чуете ли?! Той е коректив на властта ви! Това не ви е оня Плевел!!!
248
3
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
ГЕРБ трябва да бъдат изметени и вкарани в затвора!
247
1
 
19
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Много трупове ей,на по 90г. с 99 придружаващи болести,май политическите трупове ще са повече ми се струва.
246
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Скептик до БацеЗа фактите свързани с тва че в световен мащаб сички системи изнемогват под напора на таа гад, без изключение и без да се прави разлика между икономическо, политическо или друго устройство.
245
1
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До БългаринБаце, ти нарочно ли ги правиш теа работи? Питам, защо досега приемам, че просто не си намерил как да комуникираш идеите си и какво точно те занимава. Са имаш таа възможност по нормален начин. С такива реакции нема да стане работата, така че от теб зависи. Виж там сам те питал нещо. Ако тръгнеш да ми отговаряш ше реша че има смисъл. Пак ше кажа, от теб зависи.
244
1
 
1
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
Не разбрах за кои факти говориш.
243
1
 
1
 
! Отговори
okolo 200 преди 4 години
трупа са изоставени в болниците даваха филм за тях да не са те.
242
3
 
17
 
! Отговори
цитат преди 4 години
"ГЕРБ откачиха след думите на президента Кръгом и марш... И толкова се разяриха, че не чуха края на изречението ...към месец март да дарите и мартенските си заплати.И реакцията не закъсня след като разбраха кой е този Гьоте и даже намериха негови цитати в Гугъл."Кръгом и марш към.." - звучи прекрасно в по - широк смисъл.Може и конкретно - към подсъдимите скамейки."Якооооооо
241
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Баце :Пич:Ти нормален ли си ??????
240
12
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Професора е сериозен човек. Защо изобщо обръща внимание на недоразумението - президент
239
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Скептик до БацеБаце, ти четеш ли кво драскаш? Аз в две поредни изречениа прочетох, че не си разбрал ква ми е тезата и после ква ми е тезата. Баце, не само ние, нема система в света дето да е показала, че има достатъчно места за тежко болни при таа ситуациа, така че ми е интересно с кво точно ни сравняваш? Нема оправдания, тва са фактите, ако имаш проблем с тва кво се случва по-света пиши точно къв е той, иначе требва да приема, че си спамиш тука. Айде, като си готов да дискутираш пиши
238
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В желанието да задържат властта и облагите от нея герберите са готови на всичко.Дончев е известен на обществото като Малката т.ква! Трагедията на Мутафчийски е, че вече е част от гепберите! Няма мърдане!
237
4
 
0
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
Аз се наработих и попрочетох ама не видях вашата теза. Тя е стойте в къщи. Ами явно като няма лекарства, няма достатъчно места за лечение на тежко болни друго не ни остава освен да ни изнудва мутрата . Аз питам защо не оставихте друг избор. 3 милиарда бюджет имате. Грип има винаги. Оправдавате се че и при другите било така. Нищо подобно. Тука имаме късмет с някои обстоятелства. БеЦеЖето или това, че вирусът върлува в Европа по-отдавна. Ако Китай не бяха вдигнали шум тук нямаше нищо да има
236
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъ.пи.слав дончев ще се окаже най-голямата калинка и фурнаджийска лопата на партия Гроб...
235
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да така е труповете са много и не могат да скрият въпросът е колко от тях се дължат на вируса и колко на др.заболявания -професорът смятам че добре прицизира кое ще е добро за всички вярвам в него и мнението му както и в мерките които предлага
234
6
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
кви трупове бе гологлав... това са починали хора от съвсем друго, стига сте ни баламосвали!!!
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дончев каза :Няма никакви ограничения ,само че щом ти дето те мислехме за интелекта на правителството не си разбрал колко ограничен е капацитета на бълг. политици щом не можем да мръднем и една крачка напред ,поне едно стъпало над поне една държава в Европейският съюз ей така за самочувствие поне ако не за друго.....