След Великден хората ще искат силни икономически мерки

Стресът и напрежението ще се повишат заради ограниченията
Обновена: 8 апр 2020 10:58 | 8 апр 2020 10:58, Камелия Цветанова
57
След Великден хората ще искат силни икономически мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След Великден хората ще станат нетърпеливи, ще искат да чуят за по-силни мерки в икономиката и по-меки - в забраните, смята проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

Още по темата

Според нея стресът от карантината удари най-много работещи жени до 60 г. в големите градове, защото те са двойно натоварени: работят дистанционно, грижат се за дом и деца, поемат тревожността на съпруга.

"Животът и смъртта са свързани с това как го правим в бъдеще. Икономиката е част от отговора на този въпрос. И то не глобалната тема икономика, а конкретната, лична тема как ще се справяме утре, когато кризата свърши. Мога категорично да кажа, че публичното говорене по темата не успокоява хората, а точно обратното. Почти всички хора се опитват да разберат как икономическите мерки, които ще струват толкова много на държавата, конкретно ще помогнат на всеки един от нас. И това е причината тези мерки да бъдат много строго и внимателно наблюдавани в момента. Защото това е бъдещето", казва тя пред "24 часа".

Според нея българинът показва малко над средното ниво на оптимизъм в тази обстановка, но ако кривата на неизвестността продължи, след две седмици картината ще се промени.

"Като по принцип при жените оптимизмът е по-висок, отколкото при мъжете. Това означава, че или ние не сме такива негативисти, за каквито сме се обявили, и това е мит, или че се справяме с тази ситуация чрез завишаване на нивото на оптимизъм. Това обаче е наивен оптимизъм, в който нашите анкетирани ни казват: "Аз съм отворен да чуя поне една добра новина, хващам се за нея и вярвам, че в бъдеще тя ще се мултиплицира в още много добри новини. Това ме зарежда, удължавайки периода, в който аз мога да си наложа дисциплина, за да преживея стреса от промяната на стереотипа ми на живеене”, коментира тоя.

Според нея в София има по-високи нива на напрежение от гледна точка на натоварване и работа на активните жени в сравнение с провинцията.

"Оставайки си вкъщи, активната жена си променя стереотипа. За нея това, че излиза, че се среща с колеги, че активно работи, че е в движение, е начинът, по който тя се справя с напрежението в работата. В същото време домът си остава за нея второ място на работа - това са децата и обгрижването им от храна през облекло до домашни, чистенето, готвенето, прането, съпругът, който в това време също е изключително тревожен и комуникацията с него. Той също мисли за семейната икономика, за финансовите ресурси, за бъдещето. И ако тези двама души не поддържат хигиена в комуникацията си, ако не си създават среда, в която по-леко да споделят притесненията си и да преминават през кризата сплотени заедно, стресът у жената става още по-голям", посочи още проф. Христова.

По думите й най-голямата група са хората побеждават стреса чрез наивен оптимизъм.

На второ място е групата, които го преборват поведенчески с активност тип "Нещо да правя, за да не мисля”. На трето място е емоционалното справяне "Опитвам се да не допускам лоши мисли, да не ме обхващат тревоги, избирам си позитивни емоции”.
На последно място са суеверните и езотериците.

"Последните впрочем не са лоши начини за справяне със стреса, защото чрез тях си обясняваш света, който в момента е във висока степен на неопределеност. Сред тях например са вярващите, че Бог може всичко или че всичко е плод на конспирация", коментира експертът.


Тя обаче предупреди, че ако строгостта на мерките нарасне в ситуация на принудително задържане на хората у дома, мнозина няма да издържат.

"След Великден ще се повишат тревожността и стресът, ще се повиши неудовлетвореността на хората от посланията на правителството за икономическите мерки. И това ще създаде риск пред правителството. Според мен то трябва да преосмисли дали точно това решение за икономическите мерки, което се договаря, хората трябва да чуят точно в този момент на стрес и тревожност", каза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
до 25: Мавъра може да дойде :)
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля ви не канете за никакви мнение тези извънредно глупави политолози.
26
0
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
не мисля че след Великднен точно, ще са минали еднва 30 дни, не е чудо невиждано. По-скоро към края на месеца и къде 1 Май. Съчетанието между празника и (както очаквам тогава да е бума) безроботицата ще озлоби много хора. Заради изкуственото натискане на кривата дотогава няма да е дошул ЧАКАНИЯ ПИК и ако увеличат и след 13 май карантината, а те ще го направят - тогава ще е страшно по улиците.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е политическите ООД-та ,да излязат с икономически план и да обявят публично, кой сектори в страната могат да се развият и имат бъдеще в България.Например: използване термално води/за отопление,за парниково зелечукопроизводство, за развитие на СПА туризъм,стига само с това море няма как да се конкурираме с Гърция и др.Развитие на билко-производсво ,все пак сме 2-тс страна в света по разнообразие/козметика,фармация. Розопроизводство и други в който може да сме уникални, конкурентни.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Бойко от години си... ходи... От София до Банкя и обратно.
23
4
 
5
 
! Отговори
Бойко да си преди 4 години
Ходи ама кой да доди... Оная дето само като я погледнеш личи колко ламти за власт и пари... А?
22
2
 
16
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Да попитам "мозъците" от Щаба като позволиха производителите да си продават разсада по пазарите кой ще го купи ?Селата са блокирани с КПП-та !Не може да си отидеш до село просто ей така. Не пускат !Тогава кой ще го купува този разсад и къде ще го сади ?По терасите в гладовете ли ?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТОВА Е ИСТИНАТАЕто типичен пример за интелект... в излишък. Бай *** ряпа да яде.
20
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
След Великден хората ще искат Бойко да си ходи !
19
2
 
3
 
! Отговори
никой преди 4 години
цитирам по памет мисъл на айнщайн.за безкрайността на вселената не съм сигурен но за човешката глупост съм
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви икономически мерки не са ефективни в подобна ситуация.Бъдещето ще става много сложно и непредвидимо...За съжаление хората ги избива само на политика от която и без това не разбират.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Великден ще е по-зле.
16
1
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
И крадливи
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силни икономически мерки могат да направят силни, знаещи и можещи политици. Такива в България сега няма. Днешните ни политици са страхливи, неграмотни и некадърни!
14
2
 
13
 
! Отговори
Трайко Мълчанов преди 4 години
До АнонименКолега, тя тревицата покара и копривката сигурно, но не можем да се хванем за зелено - арестувани сме.Виж, други хванаха вече зеленото - в кинти ;)
13
8
 
7
 
! Отговори
До тролче преди 4 години
Емигрирай бе ! Какво само констатираш ! Ако си кадърен,вещ и можещ никога няма да поискаш от държавата пари !
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След извънредното положение трябва да има план за излизане от кризата, ако такъв план няма то дърпането на заем да се забрани от НС. Всички казват, че нямат прогнози, но някакъв план все пак ттрябва да има макар и теоретичен, а такъв липсва. Не е важно ние какво очакваме, важно е че политиците и икономистите се провалиха.
11
4
 
31
 
! Отговори
тролче преди 4 години
Какви мерки да очакваме от хора, които през живота си не са създали едно работно място. Нищо ново няма да има- Далавери, насочване на ресурс към свои хора и фирми и тнт. това го гледаме вече 30г.
10
10
 
1
 
! Отговори
Ромофоб преди 4 години
В нета плъзна едно клипче с един РОМ у Испания как му дали 3 торби с ***-помощи им викаше той и естествено тука се побъркаме всички как искаме и ние ! хахахха Много кухо племе сме Българите ей.....
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак след великиден? Ахахахахаха. А до великден ще пасем тревица, че покара ли?