Омбудсманът: Граждани молят за отсрочка с бързите кредити, дайте им я!

Хората се притесняват за здравето на близките си
14 апр 2020 13:10,
64
Омбудсманът: Граждани молят за отсрочка с бързите кредити, дайте им я!
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (т.нар. фирми за бързи кредити) Николай Цветанов, в която го информира, че много граждани търсят съдействие от институцията на обществения посредник. В жалбите си хората посочват, че поради извънредното положение, въведено заради коронавируса, те са силно затруднени или в пълна невъзможност да погасяват изтеглените бързи кредити и търсят възможност за временна отсрочка на своите задължения, съобщават от пресцентъра на институцията.

Още по темата

Омбудсманът вече потърси подкрепа от парламента за граждани със задължения и запори отпреди извънредното положение, както и от асоциацията на колекторите, от където обещаха, че ще проявят разбиране към хората в периода на пандемия.

„Граждани, загубили работата си, които вече са на трудовата борса или им предстои това, се опасяват, че няма да могат да плащат потребителските си кредити към небанковите финансови институции. Те се притесняват за здравето и живота на своите близки, за посрещането на елементарни нужди и не на последно място, за последиците от неплащане на потребителските си кредити“, пише омбудсманът до Цветанов.

Доц. Ковачева се позовава и на Етичния кодекс на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, който предвижда нейните членове да бъдат отворени за обсъждане на финансовите затруднения на клиентите си.

Общественият защитник отбелязва, че гражданите не бягат от отговорност, а само търсят временен компромис за отсрочване на задълженията си.

„Именно за такива случаи става въпрос, когато в извънредното положение доходът на потребителя не е достатъчен, за да изпълни финансовите си задължения, когато те станат изискуеми. В извънредна ситуация като сегашната смятам и АОНК е на мнение, че не бива да се действа с принудителни мерки спрямо граждани, изпаднали във временна невъзможност да покриват дълговете си. Те нямат никаква вина за случващото се и затова трябва да им се подаде ръка“, подчертава омбудсманът.

Общественият защитник апелира за индивидуален подход и проява на разбиране към кредитополучателите, както и изработване на обща политика, която да предостави възможност за единни действия при подобни случаи.

„Считам, че изработването и публичното оповестяване на такава обща политика за работа с уязвими граждани, засегнати от извънредното положение, ще осигури на гражданите ясна информация за това какви са условията, при които могат да се възползват от облекчен режим при погасяването на техните задължения в извънредната ситуация. Така публичната обща политика ще осигури и единен подход спрямо всички граждани в подобна позиция“, завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Спокойно, намериха им цаката на тия ЧСИ-а и издадени изпълнителни листове срещу длъжници. Незаконни са. Скоро всичко ще си дойде на мястото. Не може да вземеш 1000 лв и да върнеш 10 000. Сега като завялт искове срещу цялата *** - и пари ще връщат дори. Само гледайте за къв сеир става въпрос. Краят им е близо, много близо.Такива вилнеят на тази територия и безчинстват. Грабят народа. Но досега. Вече не. Да отидат в Австрия или Германия да грабят така и... направо затвор. И тук така ще стане.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви отсрочки за бързи кредити! Тях ги взимат хора със заплати в плик, защото никоя банка няма да им даде кредит, тичат по бързите кредити с абсурдни лихви. Когато започнат да се осигуряват честно и почтено, тогава ще има отсрочки. Сега- не. Да са мислили. Продавайте им имотите, вземете им всичко. Тарикатлъкът рано или късно трябва да бъде заплатен. Сега е моментът!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедняка често сглупява и взема някое заемче 500-1000 кинта да се почуства човек и той. После се сеща че не може да го върне и започват проблемите. Въпреки това трябва да се приеме закон който забранява продажбата на кредитни задължения на трети лица, защото третите лица често са мутри главорези които изпиват дуашата на човека за има няма една месечна заплата.
7
5
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Обаче излезе,че една снимка с италиански ковчези е на удавници в Лампедуза от 2013 година!Иначе пак ръкопляскаите!
6
1
 
21
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Хора, не вземайте кредити ( освен ако не са за здраве,), още повече от тези мутренски структури.
5
7
 
21
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Как каква е, омбудсман е - обществен защитник, защитава правата на човека и основните свободи. Старае се жената, но няма тежестта на Мая Манолова.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса и извънредното положение не правят разлика между бързи, бавни, изрядни, неизрядни..., така че жената е права.
3
3
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
та метра не дава авзема мутра кръв повръща пари не връща
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пращайте хората с бухалките!
1
15
 
9
 
! Отговори
Ха-хо-ха преди 4 години
Каква е тази бе???? ахахаххаха