Д-р Адриана Камбурова на първа линия в битката с COVID-19

Тя е само на 28 г., но вече е старши лейтенант
19 апр 2020 13:28,
77
Д-р Адриана Камбурова на първа линия в битката с COVID-19
Снимка: bTV

На първа линия на военна мисия и на първа линия в борбата с коронавируса е 28-годишната д-р Адриана Камбурова.

Тя е усмихната, шарена, интересува се от изкуство и обича природата. Днес д-р Адриана Камбурова е на първа линия в борбата с новата зараза в България от инфекциозната клиника във ВМА, въпреки че нейната специалност е ревматологията.

"Изобщо не ти остава време да мислиш колко може би би било страшно да се заразиш, приемаме нещата, пазим се и това е. Страхът изчезва, тези мисли изчезват, когато работим", споделя д-р Камбурова.

Адриана е само на 28, а вече е старши лейтенант и през 2019 г. е била на първата си военна мисия.

"Миналата година бях лекар на Мисията ни в Мали. Тя се проведе в продължение на 4 месеца, бях началник на медицинския екип", казва лекарката.

Там тя трябва да се грижи за здравето на военослужещите и да се справя с различни инфекции, вируси като маларията, а някои от тях и характерни само за това място.

"Човек, когато е инфекциозно болен, психиката му е изключително важна за възстановителния му процес. И ако той е паниран и силно притеснен, от това, което му казваме, трудно би осъзнал и трудно би бил кооперативен за лечението. Трябва да сме и малко психолози", смята д-р Камбурова.

Същото вижда и днес в болницата. Казва, че всеки пациент по различен начин приема новината, че е заразен с COVID-19. А извънредните часове труд, изобщо не я плашат.

"И ние малко се притесняваме, защото хората на среща реагират съвсем различно. Някои леко неглижират, други много се притесняват. Когато повечето пациенти са си тръгнали, поне малко по-спокойни от кабинета, когато сме ги прегледали, това е положително", казва Адриана.

Всъщност все повече жени избират като нея да станат военен лекар.

Освен на мисията в Мали, Адриана е била за 4 месеца на лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, както и на обучение за оказване на първа помощ на бойното поле в Рамщайн, Германия.
И на фронта в Мали, и на първата линия в инфекциозното Адриана вярва, че основните качества, които й помагат да се справи са всеотдайност, спокойствие, добра организация и човечност.

Когато всичко свърши не е сигурна дали иска да тръгне отново на мисия, но като всеки един човек, освен за професионален успех, мечтае и за семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фанала е програмист а не слаб безработен
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако той е паниран и силно притеснен.....И аз панирам, ама с яйца и брашно! Паникьосан ако трябва да се каже на каруцарски!Какво значи усмихната и шарена?Един екип от журналисти със сериозни дефицити по български както и правопис се опитва да ни обясни нещо което те самите не са разбрали! Непрекъснати недоразумения!От къде ги взимате тези журналисти?
60
4
 
10
 
! Отговори
ч преди 4 години
че и 28 годишна, че и спецялиз, че и по ревматология. сигурно масажира топките на мутафчийски в паузите между конференциите. той милия с 3 санта не е нейн малийски калибър ама чумата иска жертви.
59
2
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
глей ти за кви мисии имаме парички само. мали а? къв го решем там? мамоазелката колко вувузела е изяла от малийските изкуствоведи? за една приятелка питам че и нея е сърби ама сърби...
58
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, 1. Аз съм академик по (дървена) философия, а не по медицина.2. Мали не са ни молили за помощ. Какво е правила там?3. Наемникът е безродник.Що се отнася до лейт. Марин - личен свидетел съм.
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скромността краси човека.В случая, д-р Камбурова стана за резил.
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На лекаря това му е работата - да е винаги на първа линия и да дава всичко от себе си.Мутафийски и другите мисири карай него са бюрократи. Доктори са били когато са били млади.Сега младите поработиха малко и почнаха да се огъват - колко тежко, колко трудно и мъчно било. Ами деца, това е то да си лекари затова не с оплаквайте.
55
2
 
16
 
! Отговори
Извинете! преди 4 години
Какво значение има тук, дали е с чин? Важното е , че използва професионално думата ПАНИРАН. По-добре за нея ще е ако махнете статията !!
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Добродушни докторе, казаното от Вас е още по-добродушно предположение в сравнение с първото, което беше напълно противоположно на сегашното.Колко пъти сте помагали на болни в Мали?Ах, да, забравих, Вие сте виртуален доктор. И реален лузър......съболезнования, Иисус обича и Вас, не го забравяйте колкото и да не обичате другите хора ;)
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До На последната линия.Да разкаже една позитивна история. За един позитивен млад човек. Необяснимо за хората, потопени в магията на хейта...Хубав празник на всички!
52
3
 
11
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Изключително отзивчив и добър лекар. Дано всички са като нея :)
51
5
 
22
 
! Отговори
На последната линия. преди 4 години
Ъъъъъ, и? Каква е целта на статията, точно.
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В армията жени и *** нямат място.
49
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #39, лейтенант Марин стана старши лейтенант 3 месеца след като завърши военното училище. Тези три месеца той прекара в НГЧ. Произвеждането му, разбира се, е по заслуги. Племенник на ген. Марин. Невероятна заслуга!
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тяДа тя си върши работата, но има и още нещо за което днес почти не се говорим, а именно дълг! Сега наизлязаха хиляди много обидени мърморковци, примадони и псевдомъченици, а в една тежка ситуация особено лекари, медицински сестри, полицаи, военни и т.н. нямат правото да се държат така!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да има жени в армията, все пак трябва да радват окото на мъжа.Даже има двойки които се запознават там и се женят, лошо няма.Ама стига с този КОВИД-19, стана банално вече.....
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, взимам я за жена, ако оцелее до след пандемията!😍
45
9
 
11
 
! Отговори
ех преди 4 години
Царе сме да хейтваме и омаловажаваме постиженията на другите. Вероятно защото сами ние нямаме никакви такива?.Завист? Комплекс за малоценност?Злоба ?Или-,,най-обичам да мразя"? Все едни хубави качества за гордост и възхита!!
44
10
 
21
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тея ПР-и правителствени за никъф *** не стават...Плоско, плоско, че чак тъпо.На 28-год лекар да даваш думата, дето няма право без надзор едно гърло да прегледа!. Специалност Ревматология на 28год? Моооля?!не бели, ам съвсем ви ги няма конците
43
7
 
11
 
! Отговори
уф преди 4 години
,,Тя е усмихната,шарена.."-кой умник го е првеждал това?