Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска азбука може да бъде ако има ят и юс.А сега леко окастрена руска азбука.
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДаже и реториката ви е като на сталинистите.:)))))))).................Риториката ми е на обиден човек,на който се опитват да му унищожат идендитета и славянския произход и да му фалшифицират истинската история с лъжлива,що се отнася до Сталинизма ,пет пари не давам,нито живях през тези времена,но виждам,че се надига един фашизъм и нацизъм в последните години,който никак не ми харесва!
101
3
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен Разбира се, че ще пишат за славяни. Има българскадинастия, властвала в древния Египет, ама няма гръцка /дори и древна/, нито пък византийска. И какъв по-добър начин за унищожаване на паметта за фактите от този, да пишеш и пишеш за славянско море? ООО, пардон, това е и етикет от комунделско.то "образование"! Каква "изненада", че методите за заличаване са чрез форматиране на памет ...
100
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Може би нашите евродепутати трябва да напишат писма и до президента, премиера, председателя на НС и външния министър по този повод?
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да си спомним, че в своята защита по време на Лайпцигския процес (септ. - дек. 1933 г.), Георги Димитров споменава светите братя Кирил и Методий като създатели и "разпространители на употребата" на "старата българска писменост". Може би, за да се разграничи от стария комунист Димитров, в качеството си на държавен глава (от 1997 г. до 2002 г.), баш-демократът Петър Стоянов се съгласява, че трябва да се обсъжда въпроса за замяната на кирилицата с латиницата като официална българска азбука.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде бе чебурчо не се крий зад скоби и бучки и кини, кажи защо си избягал в щатите и киснеш тук по цял ден. Кой те назначи, демокрадската партия на хилари ли плаща за тая твоя помиярщина?
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Кво ще върнете, нали ви видяхме на протеста на Мая, не можете да съберете 3 карета за белот тва рушитата.:)))
96
10
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименНай-големите антибългари сте русофилите. Посочи ми поне един русофил през последните 50 години, който да е бил български патриот и да е защитавал българските интереси а не Русия и руските интереси.. От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България, а вие които я подкрепяте сте най-големите национални предатели!
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Даже и реториката ви е като на сталинистите.:))))))))
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чебурчо я кажи пак защо си избягал там и защо тплкова харесваш хилари
93
2
 
1
 
! Отговори
Бучка Захарова преди 3 години
Ето другарят 84 ви е казал историческата истина !
92
2
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Q Драги, не ходи на събранията на ППО-то в квартала, защото комун.делите. само лозунги и етикети могат да ти предложат...
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чебура е един и същи *** емигрирал в америка и назначен тука даже да плюе себе си през два коментара и да генерира трафик
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЕдна бясна орда антибългари от 300 човека са се хвърлили навсякъде в нета, тубата,уикипедия и къде ли не да ловят шарани на кука срещу славянсвото и ни унижавате историята и славяно-българския корен.И това не се случва за пръв път!Тази политика върви отдавна,преживяхмефанариотизацията,македонизацията,румънизацията, украинизацията,ще преживеем и вашата анибългарска и антиславянска политика на *** и асимилация на славянските ни корени и фалшификация на историята ни!Нацисти!
89
1
 
5
 
! Отговори
Кина преди 3 години
До Put in Може да не им се вярва на днешните хора, но точно това се проповядваше в СССР, когато мислеха, че владеят поне половината свят.
88
7
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименБългарщината я унижавате единствено рускити роби, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света! Няма по големи българофоби и национални предатели от вас!
87
6
 
7
 
! Отговори
Кина преди 3 години
До Чебурашка Еее, най-сетне някой с малко думи да каже вярното.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Византийците са били същите завоеватели които са имали интерес да представят "подопечните им" като по-ниска култура,тъй че събирателни названия с обиден характер са били използвани доволно от тях, без оглед за различие. Важното е било да се изличат всякакви следи от високоразвита култура, каквато е била например тракийската по българските земи. Много забавно е да гледам как говорите за славяните като за "древни" но всъщност да прилагате съвременна визия за тогавашната ситуация.
85
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧебурашка,ти си най-простия *** на ГЕРБ,колкото пъти те чета,ми идва да се извърна срещу ГЕРБ,макар че не съм срещу тях,но ако и ти и останалите герберски *** продължавате унижавате българщината и славянския ни произход и корен,ще върнем БСП и Костов на власт,да знаеш!Прекалявате!Една бясна орда антибългари от 300 човека са се хвърлили навсякъде в нета, тубата,уикипедия и къде ли не да ни унижавате историята и славяно-българския корен.И това не се случва за пръв път!Спрете с
84
7
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До бай ганюРусофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" *** на руски *** е върховна проява на патриотизъм.