Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зорница, Денница (Деница) и ВечерницаДеница е славянско име, което означава родена на зазоряване.
82
5
 
6
 
! Отговори
Put in преди 3 години
Тази азбука е създадена от другаря Ленин някъде по македонските земи !
81
7
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Q"Колония на САЩ"!!!??? Руските хибридници все на тази опорна точка наблягате,но е абсолютно погрешна. Не сме ничия колония, на руснаците все още продължават да ни ограбват със скъпите горива и неплащане на данъци от всички руски фирми, които работят на "загуба ".
80
2
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен 67, а кого да сложат комунделите да пише учебници? Я колко окалъпени /по Дядо Вазов/ възгледи. Направо до черепно-мозъчни травми.
79
7
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
аха явно пак ще избиваме комплекси за малоценност
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян_ГъНапротив,именно византийците пишат непрекъснато за славяни в историята си и именно византийските историци пишат,че българите,когато се заселват- заварват местното СЛАВЯНСКО население на Балканите и се обединяват с тях"Като описват заселването на прабългарите на Балканския полуостров,византийските хронисти съобщават,че те уредили отношенията си с околните славянски племена. Теофан Изповедник споменава седем славянски племена и северите,а Никифор Григора говори общо за славянските пле
77
6
 
4
 
! Отговори
гунчо преди 3 години
аха сега стана ясно къде бил проблема за просперитета на страната ни веднъж това приеме ли се всичко тръгва по мед и маслоот това ще ни се реформира правосъдната система образованието здравната и всички институции ще цъфнат и вържаткак не сме се сетили по рано? тцтцтцтцт
76
14
 
0
 
! Отговори
Чечек преди 3 години
До Анонимно цветеАха, и другите прабългарски думи са чердак, аннем и може би дори зюмбюл. "Обидени цветя" 115 серия - Kirgin cicekler. Добре че е турският, та да се пръкне и някоя прабългарска дума в езика ни.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Q"бедност навсякъде"Ми, руши, хвани се на работа най-накрая. Времето, когато можещите те издържахме свъшИ. Аз бедност около мен не виждам, пък всички са нормални хора, а не от голямото Добрутро.
74
1
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимен Драги другарино, латиницата им е послужила да пишат и трите езика са романски. Затова, знаейки един от тях, доста по-бързо научаваш втори. Корените на повечето думи са еднакви!Ако поне малко ток протича из черепа ти, би направил разлика между темата и изказването си.
73
7
 
6
 
! Отговори
Q преди 3 години
Божо Димитров, както го наричаш обичаше България. А какъв е бил? Да, агент на ДС НО в държава. Сега нямаш държава. Виж си само политиците в тая територия. Продават всички ни. Преди колония на ссср, сега на САЩ. Бедност навсякъде. Сега почнахме като македонците да ставаме велики. Аз питам какво ше произлезе от тези дискусии за кирилицата? Нищо. Мислиш че ще ни позволят да наричаме Кирил и Методий българи. Не. Само ние си го знаем и толкова.
72
4
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... славянски идентитет... Има българи, няма славяни! Както е казал Яворов :"Славянството и православието са двете *** кожи, с които се намята хитрия руски вълк"!
71
4
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До ОпаОпа, може и да не си толкова зле, колкото държиш да изглежда, но не виждам как това, което ти казваш (за хронологията на създаването на азбуките ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОСЕЛЕНИЯ - СЛАВЯНИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!) противоречи на това, което казах аз. Почти едно и също нещо, поднесено по различен начин.
70
2
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До АнонименДа не си въобразяваш, че комунделите в Полша са измрели? И поляците имат проблеми с тях, но чак да се занимават с коминтерновските измишльотини и бесовете на сталин, че не е покорил Европа не е официално оповестено. Е, ***-поляк в нета и к"во?
69
3
 
13
 
! Отговори
тя е българска преди 3 години
Азбуката ние сме я създали и трябва да отстояваме да се нарича българска.Но нашите политици са овце заспали, мислят как да си напълнят търбуха.КЪДЕ СА ПАТРИОТЕ????????????????????????? че да подемат въпроса. Само ходят и кряскат.
68
9
 
4
 
! Отговори
маус преди 3 години
каква малка комплексирана нацийка сме измисляме си всякакви глупости от които да си помислим или самовнушим че сме някакъв значим фактор някъде сигенерираме си проблеми и си чешем празната същност със безмислици до като другите народи строят и контролират света
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Руши, тук сме българи, не славяни. Какво правят *** по форуми и онлайн платформи не е от интерес, точно както не ни брига какво правите вие вечер с плакатите на Сталин и Путин. Чакай да ви го кажа пак: комунистическите културни опорки паднАха. Ние ги изхвърлихме на сметището на историята. Ваш е избора дали и вие ще отидете там, или ще се ограмотите и ще продължите с останалите модерни хора.
66
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но тук едни платени от чужбина антибългари и работещи срещу България ***,се опитват да ни изтрият славянския идендитет,преброих около 300 такива човека,които работеха в насока против славянството в Тубата,Уики и още дузина наивни ***,които им вярваха на лъжите,фалшификациите и преповтаряха думите на тези анбългари и антиславяни,като папагали,без елементарни познания по история,не усещайки,че ги въвличат в антибългаризъм и изтриване на славянския ни идендитет,пълни ***,водят ги за нос
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SILANCEОооох, човеко,Само ако знаеше на колко недорасляци и скудоумници мястото им не е в научните среди, но са на хранилка в БАН, щеше да се обърнеш към някоя правозащитна организация и да надигнеш глас за защита на българската наука.Защото де що е скудоумник, докопал се до БАН с връзки, все е с научна степен или даже с титла и именно тези колят и бесят в българската наука днес, особено в институтите, свързани с изследването на културата, историята, езика, изкуството, обществото.
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни претенции са смешни и неуместни.