Цената на хляба остава стабилна, чака ли ни промяна през есента?

30-35% от цената му е човешкият труд, посочи Мариана Кукушева
28

Цената на хляба засега остава стабилна. Има предложения ДДС-то за него да бъде намалено или премахнато. Очаква се и поевтиняване на електроенергията за част от страната. Как това ще се отрази на стойността на насъщния?

Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза за "България сутрин" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и допълни: Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд.

Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември, уточни тя.

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, можел да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите.

"Дистрибуцията на хляба е основно в "сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Кукушева подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
цената се вдига всеки ден не само на хляба а на всичко особено на сезоннитеплодове и зеленчуци гръцките праскови не могат да изтраят два дни ама не падатпод 3 лева сега ще се оправдават с вируса а есента с градушките
6
1
 
11
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Направо закривайте държавата - да преминава към директно управление от ЕС, нямаме нужда от местните другари да крадат междинно - преди ЕС! Нали това е целта на контролиращите ЕС, като толерират тотлания ни погром от поставените и одобрявани от тях? /да се отвратим от местното управление и да поискаме тяхното/гледам, че даже няма желаещи крадци да откраднат изоставената от собствениците ГОТОВА земеделска продукция - включително ранната череша окапва от изоставените дървета от миналата година ..
5
5
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Да уточня, че съм пропуснал: Увеличението на разходите на едно домакинство е 3 лв. на МЕСЕЦ.
4
13
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Поредната статийка за цената на хляба:)) Писаници, драсканици, тролски постове бол:) Първо, цената няма как да се вдигне. Второ, ако цената се вдигне с 10% това означава увеличение на разходите за хляб на едно домакинство с около 3лв. :) Половин кутия цигари:) Трето, цената на хляба е безумно ниска в БГ. В цяла Западна Европа струва около 3 евро за кг.
3
1
 
18
 
! Отговори
wer преди 3 години
След толкова години в ЕС, все още ни интересува цената на хляба - значи сме си на дъното още.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом се пише подпитва така значи че ще се вдига цената. Това е похват от вече 30години в който активно участват медиите. Не само за хляба, а и за тока, водата, за всичко. Първо се казва че няма да се вдига. (Да се чудиш щом като няма новина, защо се пише новина).После се създава съмнение, пишат се заглавия с май в началото или края. И после идва статия за шоково примерно 40%. Накрая властта идва на бял кон и казва че ще само 20%.
1
8
 
8
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Цената на хляба по време на капитализма е била винаги висока.Така че и две Добруджи да имаме не се надявайте на евтин хляб.