Диян Стаматов: Няма как учениците да се дистанцират

Годината ще бъде най-трудната досега, смята той
41

Новата учебна година ще започне с обучение на място в класните стаи. Преди време обаче от образователното министерство обясниха за няколко варианта за началото на учебната година. Но защо се оказва толкова трудно да се превключи от една форма на друга?

"1700 ученици няма как да са дистанцирани един от друг. При възрастовата група от 1 до 5 клас терминът "дистанция" не съществува. Това е специфичното за тази група. Определено ще бъде най-трудната до този момент учебна година, заради неизвестността и притесненията на всички - ученици, учители, родители. Неизвестност както по отношение на това, че биха имали всички участници, така и по отношението какво точно да се прави", каза директорът на столичното 119-о училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Шеговито той подчерта, че най-непритеснени са учениците в тази ситуация.

"Защото те поглеждат съвсем по детски на това, което се случва около нас. За тях игрите продължават както преди коронавируса, което е хубавият и нормален свят. Няма яснота кой ще тества и по колко пъти, и какво последователност от хора ще се тестват. Ясно е, че във всеки един клас ще има подобни ситуации. Колкото и да ни се иска да превключваме от редовна към дистанционна форма, този процес на превключване ще бъде много труден", категоричен е директорът.

Според него най-лесно ще бъде за учениците от 1 до 4 клас.

"При тях има един или двама учители, там преминаване от дневна в дистанционна форма лесно може да се синхронизира и да достигне до всички едновременно. Докато при учениците от 5-ти до 12-ти клас преподаватели са много, но и самите ученици са много по-трудни в организационен смисъл. Със сигурност някои от часовете ще бъдат дистанционни. На този етап ясен регламент как ще се действа - няма. Очаква се от всички директори сами да подготвят програма или план, който все още няма яснота", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че за първи път може да се каже, че директорската гилдия не желае свобода по отношение на прилагането на каквито и да е свободни механизми за започване на учебната година.

"Ситуацията сега е коренно различна, защото здравето няма как да си кореспондира със свободни съчинения. Трябва да има яснота, когато класът има един или повече ученици - как да се действа. Има голяма група родители, които много се притесняват, това е групата на рисковите ученици, които са с различни хронични заболявания. Те пишат най-активно в социалните мрежи", допълни Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
15
 
26
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Ходи с намордник и по-бързо ще се споминеш, тъкмо ще ти олекне... и без това си ограничен/а умствено! Никой с мозък няма да се хване на подобна лъжа!
13
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има учители,които не искат повече да работят ,но имат 5 -6 години и са с болести.Какво да правят? Брей! Лесно ги гоните ама кой ще дойде ,а?
12
15
 
48
 
! Отговори
ГЕНОцид преди 3 години
Значи цяло лято може да се развяват по улиците на тумби ,но дойде ли време за училище изведнъж става "опасно"? Стига с тези дистанционни програми! Това не е училище,а цирк! Който не иска да ходи да си стои дома ! А като свърши " имагинерното обучение " през телефона да свали слушалките и да ...се обади на приятелите си от училище да се видят в ...мола?!
11
16
 
34
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
До ИнформиранХареса ти да се търкаляш вкъщи, понеже преподаваш незначителен предмет и си пипаш заплатката всеки месец за нищо - нъл тъй? :))) Подай оставка, не си за тази работа!
10
39
 
22
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
Ще е геноцид, ако се пуснат децата в тази обстановка да се омешат в училищата. Поне за дадат опция за тези родители, които преценят, че е опасно децата им да учат присъствено в момент, когато заразата се вихри и няма лесарства за нея. Другите, невярващите да си ги пускат с всички последици от това. Но какво правим с учителите, които искат, не искат, трябва да са там? Като се гътнат, кой ще отговаря и кой ще учи децата?
9
26
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
До АнонименАко сте пред пенсия, би трябвало да бъдете пенсионирани и да освободите терена за младите учители. Това е като лекарите, които искат да лекуват по телефона - вие сте жалки хора и не заслужавате да се наричате учители!
8
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да се използва лятото за да се ограничи разпространението на вируса те отпуснаха мерките тотално и резултата е налице. Господ да ни е на помощ след месец.
7
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
6
30
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение дали може да има нормален учебен процес.
5
16
 
42
 
! Отговори
exodus преди 3 години
Познавам 15 тина учители, които казват, че ако не се прекрати тази идиотия "дистанционно обучение" - напускат! Мераците на Били Гей да се унищожи образованието, може да стане и по ускорена процедура... Престанете с този измислен вирус!
4
34
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
До Френските ученициНе ми обяснявай, какво било във Франция и врели - некипели. Дори и в часовете да се пази дистанция, и маски, какво става междучасията, в тоалетните, коридорите, на двора ?! Да не си мислиш, че до всеки ученик може да се сложи дежурен учител, да го охранява ? Далече си от реалния Свят.
3
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се досещате, че сега слагаме тигана, преди да сме хванали риба.До месец, нещата може много да се променят. При криза с болни в интензивно, няма да има въобще начало на учебната година в присъствен вариант. Ако го каретаме с 200 болни, със сигурност, през училищата ще се разнесе в семействата, а от там в работни колективи ето ще е допълнителен проблем за бизнеса и икономиката.Рано правят планове, но трябва да се пълни телевизионното време на русата кака, така че поне още 10 експерта
2
14
 
32
 
! Отговори
Френските ученици преди 3 години
Си учат от месеци присъствено и се пазят, не е невъзможно.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този на челото му пише ДИРЕКТОР