Самотна майка живее от 17 г. със синовете си във фургон

Жената е с куп заболявания, взима 200 лв. инвалидна пенсия
19 сеп 2020 17:09, Анисия Иванова
128

Диана Димитрова от Трявна е самотна майка и вече 17 години живее с тримата си синове във фургон и в тежки лишения. Тази година изпраща момчетата си на училище с няколко тетрадки и стари спортни екипи. Преди 17 години порой отнася кирпичената къща на Диана. От общината я настаняват във фургон в покрайнините на Трявна. А в управата я картотекират за общинско жилище.

"През годините на нея ѝ е предлагано многократно да бъде настанявана в общинско жилище, като имаме дори и откази, декларирани от нея, единият от които е през далечната 2010 година. Доколкото съм запознат, мисля, че я спират заплащането на сметките, които са електроенергия и вода“, обясни зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

"Наистина са ми предлагали хората, но аз ги отказвам - много токове, води, задължения, които са живели преди мен там и ремонти. Аз ако платя всички неща, трябва да ми гладуват децата!“, сподели Диана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Диана е с куп заболявания и взема около 200 лева инвалидна пенсия. Единият ѝ син - Денис, е с 60% инвалидност и учи с ресурсен учител. Към пенсиите и социалните помощи жената добавя и оскъден доход от почасово чистене на улиците. Въпреки това, парите едвам стигат за храна.

"Гледам каквото изкарам, да го вложа или в манджичка, или в супичка. Хляб, нещо за закуска, ей сега закусиха маргарин с шарена сол. Имам печка - камина от тези за отопление, други печки нямам. На дърва си готвя на тази счупената печка отвън“, разказа Диана.

На 15 септември майката изпраща синовете си в осми, седми и пети клас. Успява да купи за единия раница, химикалки и малко тетрадки.  "Ще отидат със старите маратонки и старите екипи, за да може като взема пари да им взема един екип по-нов", казва Диана.

Целогодишно жената готви на печка на дърва навън, а пералня няма. Признава, че с децата ѝ живеят в лишения и се надява на помощ от милосърдни хора. От община Трявна и тази година са осигурили безплатно 4 кубични метра дърва за огрев. Въпреки тежката съдба, Диана рядко се оплаква, защото по думите ѝ, много българи живеят трудно и бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
10
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Няма как деца на 11, 13 и 15 години от 17 години да живеят във фургона. Защо в новината липсва информация за бащата/бащите на тези деца? Той/те защо не помагат?
87
4
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ами ходят на училище или така ги водят поради две причини!На нея да не и спрат помощите,училището да не го закрият,затова продължават да вписват и мъртви души!
86
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабите хора са зли,празни и злобни.Слабите хора са безсърдечни,те са празни.Много удобно е да се делят хората на етноси,да се делят на важни и маловажни,но истината е,че хората са два вида:добри и зли.Ако не можете да помогнете,не си показвайте душевната пустота и слабост,излишно е.За жената:не се е отказала от децата си,работи за помощите си,макар и бедно има ред.Децата ходят на училище.В някои отношения е много по-силна от вас и удобствата ви или лицемерното ви отношение.
85
5
 
9
 
! Отговори
Господи... преди 3 години
...едно скромно жилище с две малки спални, малко холче-кухничка + баня, може да се спретне върху само 50-55 кв.м, да е енергоспестяващо / отоплява се буквално със свещ!/ и всичко това може да се струпа, заедно със скромно обзавеждане, за около 35-40000 лв....Няма ли организация, което да осигури тази сума и майстори, които ще направят тази жена и децата й най-щастливите хора на света?
84
2
 
5
 
! Отговори
Леле до 15 преди 3 години
Казваш: "Комунистите обвиняват генерал Борисов за всичко"."Генерал" БУДА докато е бил в Милицията, моите родители са били "деца на врагове на Народа", Бог да ги прости! От четиримата ми баби и дядовци- само едната ми баба не е била в лагер на тези, които, очевАдно боготвориш. Не познаваш хората, но си пишеш опорните. "Генерал" БУДА да изхарчи малко от чекмеджето за Народа си, а не да чета през ден за болни дечица, самотни старци и отчаяни Майки, които се чудят как да оцелеят, докато 2loop-а...
83
0
 
28
 
! Отговори
роза преди 3 години
За мен най-важно е,че тази майка,колкото и да и е тежко положението,не се е отказала да изучи децата си!И тримата ходят на училище!Тя няма вина за това,че порой е отнесъл къщата и!Няма вина и за това,че не работи,тъй като е инвалид и получава инвалидна пенсия.Кой ще вземе на работа инвалид,и то в малък град!Нека тези,които имат възможност,да и помогнат с нещо!Нали за това сме хора!!!
82
11
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ами помогенте и на женицата бе!Да не излезе,после че ще трябва да сте и задължени до живот!Такива хора са отучени да казват 'благодаря',знаят само 'дай' и като спрете кранчето ще видите грозната истина!
81
8
 
4
 
! Отговори
London преди 3 години
Всичката мара втасала но БЕЗ сателит неможе!!!Добре е! Оше много пра-пра-внуци ше посрещне!
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честита ви "демокрация", честит ви капитализъм и пазарна икономика!
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамзан КадировА ако е вдовица? И изобщо кой си ти, че да съдиш хората за живота им?
78
2
 
9
 
! Отговори
МЕЧО ПУХ преди 3 години
Оат коментарите се вижда милосърдието на българските граждани и чисти българи да са,-- пак кометарите ще са такива -зли, народ, който си заслужава управляващите1
77
21
 
1
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
В по-стари и времена не ползвахме такива префинени изрази като "самотна майка". Просто ги наричахме "*** ***-ви"!
76
10
 
6
 
! Отговори
Кир Михалаки преди 3 години
Като сте бедни ще правите икономия на децата! Не създавайте нещастници !
75
18
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
До до 73Ама що общината да й осигурява бре? Да си осигури сама. Защо от моите, твоите... нашите данъци, на тая да й търсим фургон или жилище (в което не иска да седи, че трябвало да плаща сметки). Ква е тая, няква дето да й се кланят всичките ли, ква е? Да се оправя, да търси тоя дето е правил децата и да се грижат за тях. За моето си се грижа аз, не рева и търся помощ от никой. Аз му осигурявам храна, жилище, дрехи и всичко което му е необходимо. Не съм ревнал че нямам. Да се оправя тая.
74
6
 
6
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 3 години
А БЕ тия ни превзеха държавата вие ги съжалявате акъл имате ли
73
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Браво на екипа или ***, който следи за циниизми. Не се сдържах а и казах как са нещата реално. Браво че не ми изтри постовете а просто ги цензурира. Явно в тоя сайт, започват да виждат нещата от гледна точка на Българина и Народа.Благодаря :)
72
1
 
13
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
Не иска в общинско жилище, защото няма да може да си плаща водата и тока с 200 лв. на месец. Сега готви и се топли на печка на дърва. Имам съмнение, че ще и дадат да я вземе с нея. Общината трябва да и осигури един нов фургон. Има сега хубави контейнери, които са като стаи. Това, което са и дали е допотопно.
71
5
 
3
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 3 години
Повече да не сте показали тази за важна новина на първа страница
70
16
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тази не я съжалявайте и грам Не иска в общинско жилище а какво иска някой да я носи на гърба си цял живот От двамата и синове нищо добро не чакайте
69
2
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
Веднъж бях в махалата, на гости на мой познат. Мизерия, да, но ме покани човека. Имаше едни хора, подобни на тия и аз исках да им помогна. Пари да им да, храна да купя. Моя познат (***) ми каза - Недей, Господ щом така е решил да живеят, те така ще живеят. Днес ще им купиш храна, утре пак ще са така. Господ решава кой какво да яде и как да живее, не ти.Сметнете, щом ***ми го каза - кви са тия дето ревът и ги жалите. Пак ви казвам - недейте, утре вие ще се жалвате от тях. НЕДЕЙТЕ.