Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
27
 
5
 
! Отговори
на куково лято преди 3 години
Плюйте по Русия, пък след това ще видите ваксина на куково лято!
204
13
 
5
 
! Отговори
швейк преди 3 години
Това виц ли е?То няма армия, тия за модернизация говорят.А каквото има там е от времето когато аз бях войник, края на 20-ти век и много по-отдавна.Имитация на трудова дейност, нищо друго от прокуратурата.
203
6
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Че то има ли някоя друга страна,която да не ни знае като отворена книга?!?! А,сигурно за Зимбабве и Буркина Фасо ще им е интересно за шпионаж!
202
19
 
9
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 3 години
Руските дипломати са изгонени, защото са издали държавна тайна. Ходили са по улиците и са викали, че Борисов и Гешев са глупа*и!
201
10
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 229 преди 3 години
Полша е фашистка държава. Преди войната в Полша са живели 3 милиона евреи. Сега там живеят 3 хиляди евреи!
200
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За освобождението на Полша загинаха над 600000 съветски войни!"Полша беше по по пътя към Германия и без товабеше харизана на Сталин. И за какво освобождение говориш! Попитай поляците, какво мислят за съветската окупаця? Да, ако ги питаш нациситет са били по-лошо, ама това изобщо не прави комунистите по-добри.
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъПР ос че?Когато си е загубил ума и не му се живее повече или когато се смени шефа...
198
12
 
8
 
! Отговори
Agent provocateur преди 3 години
България е много лесна за чужди шпиони. Защото 90 процента от населението, около 6 милиона българи, са недоволни от режима на пожарникаря и горят от желание да си върнат тъпкано за всички несгоди и унижения. Достатъчно е, някой чужд шпионин да седне в някое кафене, и кандидатите за агенти сами ще му се навират в ръцете. И за това носи отговорност самият пожарникар!
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Едната е за данни в СРС-тата.......Другата е - По СИГНАЛ на ДАНС ..разследвахме сътрудника на Р.Р. - МИЛУШЕВ ("И БОЙКО! ЕДНА КИЛЯ!
196
6
 
12
 
! Отговори
ГЕШЕВ преди 3 години
КАЗАХ ВИ !!!!!!!!!!! Ще искам ДВЕ ДОЖИВОТНИ за Р.Р.....за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА !!!!! Едната е за данни в СРС-тата.......Другата е - По СИГНАЛ на ДАНС ..разследвахме сътрудника на Р.Р. - МИЛУШЕВ ( с разрешение на Спесиализираният и Военният СЪД ) ....ДОКУМЕНТ ст.секретен от ДАНС даден на Р.Р. е открит в касата на МИЛУШЕВ ...а той (по заповед на Р.Р. ) услужливо го показал на " РУСКИТЕ ДРУГАРИ " - КОЙТО СЕГА ГОНИМ - АБСОЛЮТНА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА !!! ....НЯМА ПРОШКА за русофили - предатели - българомразци !
195
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баце КапОтя!Май нещо много бъркаш,защото БОКО не е фалирвал в несъстоятелност държавата,а комунистите успяха цели три пъти,а куфарчетата на луканов,чернобил,купони и най- отвратителното - концлагери в мирно време и в 20 век!!!!!!!!ТАКА ЧЕ ОСТАВКА И ТО ЗАСЛУЖЕНА НА КОМУНИСТИТЕ,СЪД И ДЪЪЪЛЪГ ЗАТВОР!!!!!!!!!!
194
5
 
11
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 3 години
Обвиняват руските дипломати, че са посетили военния музей и са снимали показаните там танкове. Защото същите са и на въоръжение в българската армия.
193
6
 
8
 
! Отговори
Чета коментарите преди 3 години
и си мисля как ви промиха главите да плуете тия които ви върнаха от робството.Сега вече ми стана ясно короно вируса ви поробва слагат четала на врата на Българина и го правя много ***.Преди измислената демокрация всички бяхме учили качествено интересувахме се от всичко ново създадено и знаехме.И можехме да се справяме сега сте аут нищо не знаете гледате като индианци пишещти машини.Не забравяйте един умира друг му г навира.ТЪЖНО.
192
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Гешев да знаеш , че вероятно Бойко ти е метнал мерака ! Казвам вероятно
191
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетих се, те са разузнавали многобройните ни технологично напреднали самолети ,танкове и ракети...!:)))) Както и последните поколения атомни подводници !Гешев ти си най-забавния прокурор досега
190
4
 
4
 
! Отговори
Пак постановки преди 3 години
ай стига вече всички знаят, че външни фирми се интересуват за своите машини внесени в БГ.Това не е само от руснаците макар ,че много военни машини са тяхно производство.Австриици,Германци и други вносители се интересуват за да направят внос на резервни части.Това е търговия.Пак сте на страната на ковиданците измамници.
189
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
от обяд съм на около и забелязах странния фАКТче хората на страната на стачкуващите се увеличиха след 19 пмкоето ме води на мисълта че това са работещи хораа тези които възхваляват Геша са мързеливци без работа по цял ден или цъкат от телефоните си на сладката хранилка Герберска
188
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаяниножалко че не можем да ти видим мутрата,предполагам си силно бяло рус и много синеок нали??***,МАЙКОПРОДАВЦИ И АНТИБЪЛГАРИ!Айде сиктир.....и братушките тиНЕ СА СЛАВЯНИ!Какви мерки има право да взима пРосия бе ПРО..СТАК,ние НЕ СМЕ РУСИЯ,НИТО СМЕ РУСНАЦИ,ЧЛЕН СМЕ НА ЕС И НАТО!!Какви мерки майка ви сталинистка НЕ нормална бе...
187
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСНАЦИ ЖИВЕЕЩИ ПО еВРОПА,ПОВЕДЕНИЕ НА ПАРВЕНЮ КОЕТО Е ЗАБОГАТЯЛО САМО ТО СИ ЗНАЕ КАК!Най=капризните,най-оплюващите другите народи,не може да е случайно,оплюват Гърция,оплюват България,оплюват Италия,за прибалтика и Полша да не говорим,буквално една кокошка живееща в Италия например обяви италианците за ***,същото с гърците,колко са грозни гъркините,за нас да не говорим,ние загиваме откакто сме в ЕС!Капризни,с претенвии и хубаво им казват някои ОБРАТНО В БЛАТАТА ВИ СВЯЩЕННЪЬЕ!Нагляри!
186
6
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Останаха 68ч.:):):)Въннннн:):):)

Спонсорирани публикации