Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас

Те са се ползвали с дипломатически статут
23 сеп 2020 17:00, Нели Христова
275
Прокуратурата разкри двама руски шпиони у нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – затова, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСОФИЛИ ПРОСТИ които дори руски много от вас не знаете ТЕМАТА Е РУСКАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА С ДЪЛБОКИ ТРАДИЦИИ И ВАШЕТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО,темата не е купените от руснаци имоти по черноморието и не само!Има много руснаци които макар и живеещи тук си позвляват да плюят по България,има много други на които много им харесва и неси купуват имоти А СИ СТРОЯТ КЪЩИ И ТО В СОФИЯ!Предлагам тия които ни мразят да си заминават.Руснаци си позВоляват да обиждат всички народи, УЖАСНО ПРОМИТИ МОЗЪЦИ
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев четеш ли бе ? На линия ли си ....?
183
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква армия, какви шпиони, какви 5 стотинки?За всеки, който гледа редовно руски медии е ясно, че Русия отдавна не се занимава с нас, на тях е ясно, че решенията за България се вземат в САЩ и Германия, така че ако има нещо ще преговарят директно с нашите колонизатори.Да не говорим, че армията ни отдавна не преставлява интерес за никого - Ердоган чака удобно време да прати 2 ловни дружинки, които да превземат столицата ни.Ако пък Гешефтев мисли, че наистина е така да арестува руснаците.
182
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей Гешев ти топка ли си глътнал бе ?
181
11
 
10
 
! Отговори
СъвецкаПодлого! преди 3 години
До Анонимен 201Иска ти се съвецкаПодлого Червената армия да дойде пак на Дунава и да ви назначат да управлявате, а?
180
6
 
9
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Седнали двамата дебелаци, главни герои на днешния ден, чесали се по плешивите, изпразнени от съдържание, глави, и измислили... Руски шпиони, военни планове и прочее. Мръсни намеци, насочени към политическия враг, но не им стиска да се осерат окончателно... ОСТАВКА, МУТРИ!
179
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двамата руснака имат 72 часа да напуснат България и са обявени за ПЕРСОНА НОН ГРАТА или казано на български НЕЖЕЛАНА ЛИЧНОСТ!Да си взимат чемаданите и да изчезват,лошо е че не само двама а измежду УЖ българите по причина на нереална природна тъ/п..ота има тотици хиляди руски шпиони!Бич за България е това проклето русофилство против което дори ДЕДО ВИ БЛАГОЕВ комунярчета се изказва.За нашите революционери да не говорим,Раковски,Левски,Захари Стоянов,Ботев!Русофили убиват и Стамболов НЕрусофила!
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мнение 193 Ти гледай конфликтът да не започне в активния летен сезон / стига да си е тръгнал коронавируса/ , че като добавим още няколкостотин хиляди руски туристи , къде ще бягаш ?В САЩ без визи не пускат Освен по някакви заслуги , ама едва ли американофилските настроения се броят за такива
177
4
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До МнениеАз имам план за Рускините по нашето Черноморие:):):)
176
6
 
4
 
! Отговори
Н. Гешев, София преди 3 години
Вярно ли е, че Бойко е обещал да помилва метежниците ако до 24 часа се предадат сами в местния участък на Полицията? Според мен прави грешка.
175
8
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Бойко ходи до САЩ за да поиска помощ с/у КГБ агентурата у нас. ЦРУ взе да подава инфо на нашите, разкриват руски шпиони и - веднага Протести. Долу Бойко, долу Гешев! - И защо? Защото взеха да излизат на яве хора, които на високи постове работят за руските интереси в България. Реванш на Социализма всъщност искат да правят тия по площадите. Eдин вид Преврат. Радев и БСП тайно лелеят за завой на България към "матушка" Россия...
174
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двамата руски шпиони инат 72 часа да напуснат България,страшното е че един руски шпионинбългаринполучил медал от Путин ще прави поредната русофилска АНТИБЪЛГАРСКА престъпна организация!!ТОВА Е СТРАШНО,а имаме вече БКП,АБВ,ВЪЗРАЖАДНЕ,БОЕЦ,ТАТЯНА ДОНЧЕВА,ГЕОТГИ КАДИЕВ,ПСИХОДЕСНИ БОЛШЕВИКИ,ЛУПИ ТОМОВ,ДРУГАРКАТА ИНДЖОВА,ДЕМОКРАТИТЕ НА КОМУНЯРСКАТА СНАХА ПРЪМОВА,и зваезите на букета ДРУГАРКАТА МАЯМА КОСТИНБРОДСКА и ГЛАВЧО,все чеда на БКП и нейната МАФИЯ!
173
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РДЕВ РАДЕВнай накрая някои от власта да говори истински и патриотичноХайде идват избори БСП има шансове
172
9
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Надявам се правителството да имат план за 250-те хиляди руснака по Черноморието при един евентуален конфликт между Русия и НАТО. Би било много глупаво да оставим потенциални агенти на вражеска държава да се разхождат на свобода по време на война. Според мен най-добрия вариант е да ги вкараме в трудови лагери където хем ще заработват прехраната си хем ще ги държим под око.
171
9
 
12
 
! Отговори
Айдеее метлата .... преди 3 години
ВЪН РУСКИТЕ ШПИОНЧЕТА ОТ БЪЛГАРИЯ!ТИЯ НЕГОДНИЦИ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ ВЪТРЕШНИ БРУЖЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛЯТ ДА БЪДЕМ ПОРОБЕНИ ОТ РУСКИТЕ МОНОПОЛИ!ИЗГОНЕТЕ РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!ТЕ СА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА!!!
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174 какви руски учебници ти се привиждат ?Има много инфо в нета на различни езици , човек може да си прави сам заключенията Не може само дойче веле да е източник на информация
169
1
 
1
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Браво 184факти и логикадруго са дразги
168
7
 
7
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Поредната партенка на прокуратурата!
167
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2016 ЗЛОКОБНАТА ГОДИАНА ЗА БЪЛГАРИЯ,когато ККРЕМЪЛ НИ НАТРЕСЕ НАТОВСКИЯ ГЕНЕРАЛа Главанака от Плевен правИ референдуми въодушевениятмъдърнарод набрал сила се юрна да си избере ПРОРУСКА МАТРЬОШКА ЗА пРЕЗИДЕНТ!!Не случайно другата боркиня за демокрация падна в нозете на КГБ-патриархмасковсий и всерасиский КирИл!!Не случайно въстаниятазапочнаха след ареста на двама от обкръжението на МАТРЬОШКАТА Гадев и не случайно начело на ОФ-то са всички РУСОФИЛСКИ АНТИБЪЛГАРСКИ МАЙКОПРОДАВЦИ!!!
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъвецкаПодлого! 172 С Украйна , Грузия и Приднестровието - там какви са ти проблемите ?

Спонсорирани публикации