Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива

Лекарите призовават за спазване на противоепидемичните мерки от всички
25 сеп 2020 18:31, Ния Христова
131
Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива
Снимка: Pixabay
Българският лекарски съюз излезе с позиция, разпространена до медиите, относно изнасянето на противоречиви твърдения за разпространението на коронавируса в страната. Оттам определят погрешната информация за COVID-19 като обидна, демотивираща, лишена от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
"Изминаха близо осем месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.
 
На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения", се чете в посланието на БЛС.
Още по темата
Според медиците твърдения от сорта "Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…" и "Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.", са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, отчитат от БЛС.
 
От там са категорични, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от лекари, е недопустимо.
 
"Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.
 
БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. 
 
Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
7
 
! Отговори
преди 3 години
Някой може ли да покаже статистиката ?
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98, В Ухан вожда на Китай гори заразените, но изтърва част от тях в света и "пламна гората".Така че Китай са виновни, комунист не признава, а само унищожава и шпионира!!!
82
3
 
11
 
! Отговори
Асен преди 3 години
До Дядо от селоПрав си, че никой нищо не спазва в България. Точно това и доказва, че нищо не се е променило в живота ни. Представи си ако наистина циркулираше нов и страшен, смъртоносен вирус, дали нямаше да наблюдаваме друго развитии. Факта, че в България всеки си носи маската на брадата или на лакътя, а общата смъртност за страната е с 10% под очакваното, от миналата година, както и навсякъде по света е доказателства, че се извърши една манипулация. Цялата ситуация е политическа.
81
15
 
9
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
В Ухан спазваха три месеца карантина (ама не като тук, тук никой нищо не спазва а само пищи)и вече забравиха за вируса.А тук, понеже сме много знаещи и разбираме повече от лекарите,ще се мъкнем с години.Да живее мангъра..
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента министъра на здравето се фука по Панорама-канал 1.Нищо не можете да контролирате, защото хората сами се пазят.В България здравеопазването е търговско дружество!!!!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, шефа обяви край на работния ден. Който можахме- уплашихме. Който остава да знае,че е благотворително от тук-нататък. Не забравяйте да прочетете новата глава в "Ръководство за ***" от утре почваме по нея.
78
1
 
4
 
! Отговори
доктор преди 3 години
До АнонименЗАВЪРШИЛ СЪМ ВМИ ---ТОВА СТИГА ЛИ ТИ ПОДОЗИРАМ ЧЕ 70 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУС И--БАКТЕРИЯ А ТЯ Е ОГРОМНА
77
1
 
7
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Факт е, че се умира, но така погледнато няма болест от която не се умира. Тъй като този феномен е "нов" няма реални данни каква е смъртността. За момента се знае, че в световен мащаб е под 4 %, като в зависимост от не откритите с тестове случаи може да е 2,3 5 или 20 пъти по-ниска, никой не знае, или вероятно няма интерес да се останови официялно, защото тогава и най-изплашените ще видят, че при реална смъртност 5 на 1000 нищо ново под слънцето не се е случило.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 манекенки са в траур заради коронавируса.Това е огромна трагедия.
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията'Дрън дрън.Аз пък напомням:'Отиде си цяла фамилия лекари'.Така че си трайте.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първанова обясни, че едно е 0,5 процента чужди хора да измрат, друго е 100 процента свои хора да измрат. Има разлика.
73
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
До УЖАСЕНА и ДОПИТВАНЕ,Стойте си у вас и не излизайте никога, като ви е страх, *** дърти или изкукали лелки!!!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първанова обясни, че статистиката е за чужди хора и тя показва, че вирусът не е страшен, когато убива чужди хора от статистиката на Първанова.Но когато коронавирусът почука на вратата на Първанова, тя си прави тест и тогава вирусът е истински.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да вземат да натиснат управляващите за безплатно тестване. Доказано е, че масово тестване и изолиране на контактните лица на вирусоносителите намалява броя.С платени тестове пандемия не се бори, особено в най-бедната страна в ЕС.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛС да обясни по-голямата смъртност в България за първите шестмесечия на 2018 и 2019 в сравнение със същото на 2020.Също да обясни и за равния процент заразени и хоспитализирани по време на извън.положение и сега,когато 4 месеца бяхме развързани,че и протести и публика по стадионите имаше
69
3
 
11
 
! Отговори
Кан Кубрат преди 3 години
Който вярва, че лекарите спазват Хипократова клетва и никога не лъжат са много заблудени и безхаберни за истинският свят. Всеки един обществен слой е компрометиран. Само *** задъхват, защото някой с титла 'доктор' или 'учен' им казва нещо. Управляващите винаги са изпозвали хора с титли за по-ефективна пропаганда. Същото е и с тези 'тинк танкове', които всички до един са платени да дърпат кокъла към предварително определен развой. Истината като излезе, а тя винаги излиза.. ще бъде интересно.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До докторВетеринар ли си ,че толкова се възмущаваш?
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на лекар.
66
12
 
15
 
! Отговори
доктор преди 3 години
ВЪЗМУТЕН СЪМ ОТ ДЕБЕЛООЧИЕТО И АЛЧНОСТА НА БЛС ОСВЕН МАНГЪРОВ И ОЩЕ 1--2 --*** СПЕЦИАЛИСТА НИКОЙ АМА НИКОЙ НЕ ИСКА ЗЛАТНАТА МИНА КОРОНОВИРУС ДА --СПРЕ СРОКОВЕТЕ СЕ УДЪЛЖЯВАТ И ВИРУСА СЪЩО БОЙКО Е ПРАВ---ВИЕ СТЕ ПРОСТИ НО ТОЙ --НЕ ПЪЛНИ СИ КЕСИЯТА А ПРОСТАКА ПОВЯРВАЛ ЧЕ--МАСКАТА ЩЕ ГО СПАСИ --С НЕЯ СПИ
65
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като беше създаден УНИВЕРСАЛНО ЗАРАЗЯВАЩ ВИРУС,КАКЪВТО Е КОВИД-19,то на всеки починал от каквато и да е болест,автоматично се приписва причинител УНИВЕРСАЛНО ЗАРАЗЯВАЩИЯ ВСЯКАКВИ ОРГАНИ ВИРУС!Още повече,че СЗО е издала забрана за направа на аутопсия на починалия,даже и по искане на неговите близки!!!Така,в сянкта на универсализма на вируса и забраната за направа на аутопсия,МОГАТ ДА СЕ ПРИКРИВАТ КАКВИТО И ДА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ОСОБЕНО ПОЛИТИЧЕСКИ ТАКИВА!!!