Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива

Лекарите призовават за спазване на противоепидемичните мерки от всички
25 сеп 2020 18:31, Ния Христова
131
Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива
Снимка: Pixabay
Българският лекарски съюз излезе с позиция, разпространена до медиите, относно изнасянето на противоречиви твърдения за разпространението на коронавируса в страната. Оттам определят погрешната информация за COVID-19 като обидна, демотивираща, лишена от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
"Изминаха близо осем месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.
 
На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения", се чете в посланието на БЛС.
Още по темата
Според медиците твърдения от сорта "Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…" и "Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.", са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, отчитат от БЛС.
 
От там са категорични, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от лекари, е недопустимо.
 
"Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.
 
БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. 
 
Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79, в България няма социална система, ти за пишеш за система за обществено здраве.В България здравеопазването тотално е изчезнало.Лекарите са търговци със здравето ни!!!Бог да ни пази и да имаме късмет да преминем този коварен вирус с минимум жертви.
63
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук винаги има ***,които "разбират" от всичко и най-вече от covid-19. С два пръста чело и 2 гънки по мозъчната ***...
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От над 120 години съществува системата за обществено здраве.И социално значими болести, вкл. инфекциозни са и в полезрението.Не е важен само фактора смъртност, за да се вземат мерки по овладяването им.Сега неуки се пробудиха, и осъзнаха, че има такива, щото медии обърнаха внимание на работата на този раздел от медицината.Не е проблема само в смъртността от К19, а в това, че се развиват усложнения, различни от познатите при пневмония, и тежките и лет са и пряко свързани с вирусното натоварване.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден?'Колкото трябва.Мечо Пух е казал: 'Колкото повече, толкова повече'.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОПИТВАНЕ ТОВА Е НЕЗАКОННО И ТРЯБВА ДА БЪДЕШ СЪДЕН КАКТО И ПЛАТФОРМАТА
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 68 , УжасТ, има ли КПП-та?Хората живи ли са? Има ли камиони с тру пове?Стадиони с легла и политици със заповеди за глоби?Щаб има ли?Военните мобилизарани ли са с нап алм както в Китай направо да горят заразените?!?!
58
8
 
9
 
! Отговори
хора бдете преди 3 години
Чух позицията по радиото и съм в потрес от нея. За мен най важното нещо на света е човек да казва истината. Особено за лекарите. Какво доверие очакват след като не дават на инакомислещите да си кажат поне мнението. Това е толкова нискоинтелигентно особено за лекари, че се срамувам от такова изявление. Слушах коментара и на професора който не беше на традиционното мнение. Той каза истината. Тя истината ще победи.
57
4
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
в бункера направоаз ще ти кажа като мине вируса да излезеш...
56
11
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
с това зомбирано население което се е пръкнало по целия сват включително и у насмалко ви е блокиранетотрябва да ви затворят в бункери и да ви пуснат когато вируса се махнехахаххахахха баси идиоттите не е истина
55
17
 
11
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 3 години
СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ВЕДНАГА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ РЕД И ДИСЦИПЛИНА В БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ ВЪРНАТ ВСИЧКИ МЕРКИ И ОГРАНИЧЕНИЯ ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ОКТОМВРИ. КОВИД Е ОПАСНОСТ СРЕЩУ КОЯТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОДХОДИ С РАЗБИРАНЕ. ПО ДОБРЕ ЗДРАВЕ ОТ КОЛКОТО РАБОТА. ВСИЧКИ МОЖЕМ ДА ПОТЪРПИМ НЯКОЛКО МЕСЕЦА БЕЗ РАБОТА И ПАРИ, НО ТРЯБВА ДА СМЕ ЗДРАВИ. ДА + НЕ -
54
0
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
До Анонимене как да не го знаеш алед 10 месеца много добре знаеш всичко което ти триябва има дори ваксини в последни фазиа другите не са ги знаели също като са станали знят ги сега но не са се панирали и зомбирали
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До съгласенОле, колко ти е объркан горния етаж. Едните са известни болести, с определена прогогностика, другото - просто не го знаеш. Замълчи!
52
13
 
10
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Вчера 160, днес 290. Утре ще минат 400. Нека да не чакаме повече. Веднага трябва да се върнат всички мерки.
51
0
 
3
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
А червените всъщност бяха най-ограничаващи свободите.Сега се правят на много либерални. Като кажат задължително за всички, няма 5-6. Макар винаги да имаше такива които скатават. Именно скатаващите им провалиха социализма, защото съботираха системата.Това е минало!Сега тези същите правят фасони, видите ли не можело да ги задължават, ограничавали им свободите.само дето това е временно докато има пандемия,спокойно не е трайно нито е нов режим, както беше навремето през соца ви!
50
1
 
3
 
! Отговори
в грешка сте преди 3 години
не изкарвайте хората глупави моля, вие сте в грешка и то не защото няма вирус или други подобни глупости и конспирации, а защото не реагирате правилно и адекватно на ситуацията, което давам място иманно на тези теории и глупостихората наистина мислят и разсуждават разберете го това
49
11
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Дано противниците на мерките против Ковида да се срещнат с него с цялята му сила. Дано тогава им дойде акълът. Турците казвали: "Ах, защо нямаме на българите акъла. Ама оня, дето им идва отпосле."
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докторите дет носят маски оти умират?
47
15
 
10
 
! Отговори
БЛС преди 3 години
абе хора от инфлуенца в началото на миналия век само в България са загинали над 80 000 диши в три вълни и не е имало никаква паника знам от дядо ми и баба ми като бяха живи са ми разказвалисравнено със сега е просто смешно паниката която се създава разбирате ли защо са всички тези конспирационни глупости които се носятне отразавяте и не реагирате адекватно на ситуацията не само ви а и всички по света начело със СЗОтопросто обяснявам да не се чудите хората не са глупави, разбират и виждат
46
8
 
2
 
! Отговори
медик преди 3 години
Наистина М.Бонев е прав!Но,като се замисли човек стига до извода,че маските трябва да се слагат и когато спим.Така се тренират и горните дихателни пътища и белите дробове.Ще влиза по-малко въздух и съответно по-малко вируси.Спим ли с маски ужасната зараза ще мине леко и за година-две ще изчезне.
45
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛС, умира се и от грип, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и какво ли още не. Но виж, коронавирусът е най-голямата заплаха за всичко живо на тая свят и нищо друго няма значение.