Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива

Лекарите призовават за спазване на противоепидемичните мерки от всички
25 сеп 2020 18:31, Ния Христова
131
Позиция на БЛС: От COVID-19 се умира, а статистиката е красноречива
Снимка: Pixabay
Българският лекарски съюз излезе с позиция, разпространена до медиите, относно изнасянето на противоречиви твърдения за разпространението на коронавируса в страната. Оттам определят погрешната информация за COVID-19 като обидна, демотивираща, лишена от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
"Изминаха близо осем месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.
 
На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения", се чете в посланието на БЛС.
Още по темата
Според медиците твърдения от сорта "Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…" и "Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.", са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.
 
Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, отчитат от БЛС.
 
От там са категорични, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от лекари, е недопустимо.
 
"Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.
 
БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. 
 
Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
10
 
13
 
! Отговори
съгласен преди 3 години
съгласен съм че има вирус и за някой хора около 1% е опасен, но ми кажете защо е тази истерияи ако може сравнете с инфлуенцата при която са починали за седмици милиони, а сега за 10 месеца няма намерен и един милион починали по целия свят.обяснете моляако трябва да се прави истерия от това тогава напревете истерия и от всяка друга болест от която умират хора по светаиначе няма да е честно
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55, кое да е странно?Красивите момичета си поставят би кините за маски , а тези с широки лица и големи глави кило тите на баба си.Пародия от 19 век, а уж сме 21 век. с тези маски.Медицината не стигнала до никъде!
42
5
 
12
 
! Отговори
AAA преди 3 години
за 8 месеца, 800 умрели... от който 90% са били на преклонна възраст... сигурно по голямата част от тях, щяха и без Корона да си умрат.... в целия свят за 10 месеца я има я не 1 милион умрели.... пълен смях..... в световен мащаб всяка година умират над 120 милиона души....не казвам *** вирус няма ама бива ли всички политици и хора да такива *****
41
4
 
4
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
винаги за всичко ще има хора на обртно мнение! било само заради това, да са различни от останалите. или защото вярват не на когото трябва!в нашата страна по навик не вярват на властта,това ще изиграе много кофти номер.но могат да вярват на лекарите! освен това има закони и обществен ред,правилата трябва да се спразват на който не му харесва да хваща гората или планината! там няма 5 джи мрежи ,чипове ,няма маски, няма ограничаване на свободата.щом си сред хора, трябва да се държиш като гражданин
40
2
 
4
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 3 години
На 23 септември при тестове засякохме за първи път черна чума нано мутанти Black death nano mutants В микробус бе сниман black death mass murder sednal na zadna sedalka Okolo nego ima[e black deat and Covid nano mutants.има нужда от бързи проучвания ,,Продават телефони с вградени black death activatorsand 3 cameras
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странна работа.Грозните хора с асиметрични лица и пълна липса на емпатия, най-яростно не искат да слагат маски....Не се шегувамЗащо тъй не проумяват,че с маска са по -добре-не знам.Слагай маската там и крий безформието...
38
5
 
4
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
насила не може да вразумиш никого! но може да се търси отговоност за преченяване вреди на останалите. живеем в общество, ако можеше просто да ги неглижираме и да не се занимаваме въобще с твърдоглавието им би било най-добре! но те са разпостранители.
37
2
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Heolog преди 3 години
По време на тестове з алечение на пострадали от нови нагло престъпни оръжия в лечебни минерални басейни без химия попаднахме на Българин самолекуващ се бързо.беше ударен от скенера в гърдите с цел убииство, Следен бе през холограмни оръжия в лични документи.Човека бе видимо здрав. Нужни са окло 12 бани по два часа дневно..Имаме перфектни лечебни горещи минерални води без ХИМИЯ>>>Лекуват много заболявания и увреждания
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От друго не се мре ! Аа ......колко от измрелите от вируса са пушачи да ги питам тея трюфели
35
3
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 3 години
През 2018 - 2019 година при тестове за НОВИ И ДРЕВНИ АНТИ КЛИМАТИЧНИ И АНТИ ЧОВЕШКИ ОРЪЖИЯ ЗАСЯКОХМЕ АКТИВИРАНЕ НА ЧЕРНА ЧУМА МАСОВИ УБИИЦИ ОТ ТЛЕЕЩИ ОГНИЩА ПОД ГРОБИЩА С ПОГРЕБАНИ УБИТИ ОТ ЧЕРНА ЧУМА ПАДЕМИИ>ТЕРОРИСТИТЕ ГИ АКТИВИРАХА С Bad death music terror... Февруари 2001 година засякохме дигитално холограмни оръжия ползвани за убиване на пациенти в болници.В всчики проверени болници са засечени активни включени оръжия за убиване с пресканирване.Подобни са снимани да убиват в Китай Ухан
34
1
 
2
 
! Отговори
само да кажа преди 3 години
онези,които спекулират с нещастието и смъртта на хората ще си платят скъпо и прескъпо!!!....няма да плащат тук на тази територия защото тук са недосегаеми и на еди кой си!!!...като дойде време за края на дните им в това пространство,когато дойдат да ги прибират за оня сват и трябва да плащат....е тогава ще им е много интересно ще имат доста интересни приключения!!!!!!!....моля троловете на сайта да не дават акъл а да пляскат минуси на този неадекватен коментар........
33
7
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Как се умира от корона? Трябва да имаш поне 10 придружаващи болести най-малкото. Такива хора короната ги е отървала от многото им болести и зверските им мъките им.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще правим неи, простите не знам! Блазе им на умните, седмичните брифинги започват отново и ще им наливат допълнително още акъл.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като напише някой "естествен отбор" и ми става лошо!!!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хора които вярват ,че с ваксината против ковид щяли да им вкарат чип , с който щяли да ги изключват, как да ги убедиш ,че няма нищо опасно да се носи маска. Възрастните хора казваха ,че простотията била сред хората а не сред животните в гората.
29
4
 
6
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
не ги мисли!естествен отбор се нарича.остава си за тяхна сметка. лошо ,че разнасят заразата и заразяват уязвими групи дето са внимателни , например диабетици или с високо кръвно. пюлят лекарите, ама те най-много ще се нуждаят от тях!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Вятърът на се вижда, но вируси се виждат. Освен невидимите гадове:-)
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОЛУ МАСКИТЕ 32 Смъртността при сезонния грип е много по-малка от тази при Ковида Не знам от сезонен грип да измира цяло семейство , както се случи при лекарите от с. Белица
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-правилното решение лично за мен е дистанцията и при контакт с непознат или познат разговора да е не повече от десет минути при желателна дистанция поне метър.С маска или без нея в автобус всичко е на късмет да не се заразиш ако си повече от половин час в затвореното помещение с много хора.Плюс всичко в автобуса климатичната система допълнително разнася по бързо корона вируса.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Много елементарно разсъждаваш И аз не съм виждал заразен с вируса Денга , ама годишно боледували 100 млн души , смъртност 10 000 човека Тоест за тебе съществуват само тези болести , с които си се сблъсквал или твои близки , познати Предполагам смяташ ,че Земята е плоска, защото не си я виждал от високо , а и Слънцето обикаля около нас , защото не си го виждал да се върти около Земята А с вятъра как е , съществува ли ? Виждал ли си го ?