Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината

Депутатите не приеха 15 август да стане официален празник
115
Кирилицата е българска азбука! ВМРО: Победа на българщината
Снимка: ВМРО

Парламентът обяви официално, че кирилицата е българска азбука. Според вносителите на промените в Кодекса на труда от ВМРО гласуването е победа за българщината.

Промените в Кодекса на труда бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Промяната, свързана с кирилицата, е внесена от народните представители от ВМРО. Тя е свързана с 24 май и прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България.

"Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура". Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука", се чете в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

Според войводите днес вече може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост.

Още по темата
Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни. На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница“, подчерта в пленарната зала депутатът и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов:

"Предложението ни не е въпрос на трудово-правни отношения, макар че засяга Кодекса на труда. Въпросът е много по-важен, въпреки че става дума за смяната на една дума. Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга и много значима и важна сила – силата върху духовни и нематериални ценности", категоричен бе историкът.

Красимир Богданов от своя страна също изказа силни исторически аргументи и призова за национално самочувствие и подкрепа от страна на всички народни представители: "Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе", категоричен бе той и продължи:

"24 май еманципира българите от другите славянски народи  по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу  поробителите, но и срещу фанариотското  духовенство и срещу попълзновението  на други славянски народи, които  са се опитвали да приобщят  български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството  е политическа доктрина на  друга държава, която има своите  имперски цели и намерения  от времето на Петър Велики  нататък".

Депутатите обаче не приеха друго предложение на ВМРО – празникът Голяма Богородица (15 август) да стане официален празник.

"Напълно логично е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като държава с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме големите християнски празници – така, както го правят в другите християнски държави. В деня, в който Божията майка умира, следва да се спазва християнската традиция и да бъде неработен", посочи депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Неговото предложение обаче не бе прието от депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ГЪРЦИЯ БРОЯТ И СМЯТАТ РАКОВСКИ ЗА ИЗКОННЕН ГРЪК или РОМЕЙ..СЪВСЕМ ИСТИНА Е.ПО ДВЕ ПРИЧИНИ--РАКОВСКИ Е РОДЕН В 1821 ГОД..ГОДИНАТА НА ВЕЛИКОТО ПАН-ГРЪЦКО ВЪЗСТАНИЕ СРЕЩУ ОСМАНО-АРАБСКАТА ДЪРЖАВА (ОСМАНСКАТА ДЪРЖАВА НЕ Е ТУРСКО ОБРАЗУВАНИЕ ,КАМОЛИ ИМПЕРИЯ, А Е ИСЛЯМО-АРАБСКА)..ГРЪЦКАТА НАУКА НЕ БРОЙ И НЕ СМЯТА ОСМАНСКАТА ДЪРЖАВА -- ЗА ТУРСКА ДЪРЖАВНА ЕДИНИЦА !..ПО ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ ПРИЧИНИ БЕШЕ .Но за РАКОВСКИ--ТОЙ Е ЗНАЕЛ ПЕРФЕКТНО АНТИЧНИЯ ЕЛЛИНСКИ ЕЗИК -- КОЙНЕ = ОБЩЕСТВЕНИЯ ОБЩ АТИНСКИ !
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето какво пише в английската уикипедия за произхода на думата *** или българин:произхода на думата не е напълно ясно,но най-вероятно произлиза от тюркската дума булгха,което означава смесвам,разбърквам,разбивам...има и други теории,че произлиза от средна азия за племена,които създават проблеми!!!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
замисляли ли сте се откъде идва думата грък и гърция и защо самите гърци наричат себе си хелени,а западния свят ги нарича гърци.грък идва от думата грайкос-йонийско племе...турците и арабите наричат гърците юнан- с други думи за тях те са йонийци.грък е древноримско наименование на хелен...а пък хелен има връзка с древната митология и зевс.
60
2
 
12
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
Нагла лъжа. Но не съм изненадан, от недобросъвестни хора всичко може да се очаква. Достатъчно е да се спомене, че водим пет войни за тази пуста Македония и даваме стотици хиляди жертви, че и влизаме в две национални катастрофи. Самите македонските революционери до един са се считали за българи - Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Борис Дрангов...
59
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Раковски е най-близо до истината за произхода на българите, но тезите му са неудобни за казионните ни историци(които в огромното си мнозинство са чужди агенти).
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония винаги е била област с българско население и считана за неделима част от българските етнически граници.------ Македония винаги е била със смесено население и никога с чисто българско такова.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименто и гърци няма-грайкос йонийско племе населяващо пелопонес.
56
1
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 3 години
Няма "византийски" народ - Византия е съвкупност от народи и етноси, точно както и Руската империя, както и всяка империя.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
апропо преди години бях на пътешествие из северните части на гръцка македония близо до границата с р.македония...тези райони са плътно населени с македонци,които говорят език много близък до тези на възрастните хора в района на сандански и петрич...този език те неаричаха македонски.
54
2
 
5
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
За да може един писмен извор да бъде приет за достоверен, той трябва да бъде подкрепен и от веществени доказателства. А за съществуването на "славяни" такива доказателства липсват. Виж, за народ българи има предостатъчно.
53
4
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
"Добре, че гърците си траят, че и ако те си отворят устите ще стане манджа с грозде. Когато в края на 9-ти век в Преслав е създадена втората българска азбука-Кирилицата 24 от буквите са преписани от гръцката азбука и са добавени още 14 отговарящи на чисто български звуци в речта ни."Сравни гръцките букви с латинските - колко от тях са еднакви? Само българската азбука е ползвала гръцкото писмо? И к'во от това - да не би да сме откраднали гръцката литература и история?
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова понятие "славянин" в генетиката. И в антропологията няма. Дори и в археологията не са открити следи от така наречените славяни------То и прабългари няма.И траки също.Генетиката не се занимава с такива неща, а археологията се занимава само с измрелите народи.
51
3
 
7
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
До 1944 Македония винаги е била област с българско население и считана за неделима част от българските етнически граници. А за това, че сега има понятия като македонска държава, език, народ и тн., трябва да благодариш на "братушките" и техните продажни агенти и у нас.
50
0
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
А виж сега с какъв произход са другария Леон и най-вече съпругата му Мария.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментя не е създадена в българия а в македония(тогава част от византия),която днес около 51 % е на територията на гърция.апропо в северна гърция има местно сдружение на македонците от град ираклиа(долна джумая),което се нарича "кирил и методий"и смята кирилицата за македонска.
48
2
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Паисий използва трудовете на Мавро Орбини, а Орбини погрешно извежда от определението "склави", отнасящо се до подчинените народи в рамките на Византия, отделен народ "славяни". На Орбини и Паисий им е простено, защото по тяхно време историята като модерна наука все още търпи сериозно развитие, а и каузата на Паисий е велика и благородна. Но за хората няколко века по-късно няма оправдание да разпространяват лъжи и измами.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилските продажници сега страдат, защото те са родолюбци само доколкото това не влиза в противоречие с Русия. Ако трябва да изберат страна между Русия и България, те винаги ще застанат на руската позиция. Казусът с българската азбука е поредното доказателство за това.
46
9
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Така или иначе кирилицата ще умре - неминуемо е, ти много ли дършиш да се удължи агонията?!??
45
5
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Няма такова понятие "славянин" в генетиката. И в антропологията няма. Дори и в археологията не са открити следи от така наречените славяни. Това е политическа доктрина, създадена и наложена от Русия и нейните агенти у нас и в чужбина.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55 Е, едва ли някой ще си разплете чорапите заради простотиите на кривозъбия Каракачан... Не вярвам и война да ни обявят. На всички е ясно кой е Карскачанов и кои са кослиционните му партньори.