Бебето, което е транспортирано във Франция, не диша, когато спи

Лекарите се надявам да се върне след месец в България
16
Бебето, което е транспортирано във Франция, не диша, когато спи
Снимка: МО

Момиченцето, което беше транспортирано в понеделник с военния самолет „Спартан“ за лечение в Париж, е родено с рядкото генетично заболяване Вроден хиповентилационен синдром, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън –  когато детето напълно спира да диша.

Още по темата

Становището на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая, определя необходимостта от транспортиране на детето към френската болница „Робер Дебре“ и техният специализиран Институт за контрол на дишането.

В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането, съобщиха от Майчин дом.
 
Екипът на Интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова, като цялата операция по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България. Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“. Проф. д-р Костов подчертава сложността на координацията и изказва благодарността си за активната подкрепа и съвместните усилия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ФранцияМайчин домбебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До Просото преди 3 години
Добре, извинявай, ако съм те засегнал несправедливо!
12
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До До Просотои къде прочете че съм написал "Дай да не помогнем на детето"?..Къде?..Покажи ми,защото май не виждам,нито съм си и помислил такова нещо!Опитах се да уточня какво знам за тоя синдром и изказах мнение,че са могли и по друг начин да помогнат,А НЕ СЪС СПАРТАНА!!!..а "хвърченето на Спартана като рекламен балон" е просто цитат от забележката на колегата по-долу!що за "обвинение" си изсмукал от пръстите си?!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е доказано това генетично заболяване? Има неврологично такова, при което дишането също спира напълно по време на сън - сънна апнеа се казва. Масово не се познава в България и не се диагностицира, нито пък лекува. Да го оправят детето пък ще видим каква ще е реалната диагноза във Франция
10
2
 
10
 
! Отговори
До Просото преди 3 години
Какъв е смисъла на този коментар? Сега, понеже има и други страдащи деца по света, дай да не помогнем на това, защото ГЕРБ си правели предизборен пиар. Нека си правят, каквото искат. Всеки си преценява сам за себе си дали това е искрен акт или не. Детето има ли полза от него? Има. Тогава съм "За".
9
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимендано Господ се смили над ВСИЧКИ детенца,драги!Това НЕ е единственото с проблеми!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тази злоба, хора! Дано Господ се смили над детенцето!
7
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
спирането на дишането е за две-три секунди,после се задейства "вътрешната аларма" и дишането се възстановява.Наблюдава се и при възрастни индивиди.Не е приятно,но щом е оцеляло цели три месеца значи,че проблема не е бил спешен и не е трябвало да вдигат цял самолет до Франция!Спокойно са могли да го транспортират с линейка до там,или още по-добре,като не могат да се справят,да са поканили специалисти...Но както отбеляза колегата:-Важното е Спартана да лети като рекламен балон..
6
3
 
1
 
! Отговори
Евреинът преди 3 години
Ей ако го знаехме тоя номер във газовите камери. Вие наред ли сте бе преписвачи.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спиртана лети като рекламен балон наляво, надясно.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам се 3 месеца това бебенце как е дишало при условие, че новородените предимно спят! Дано наистина да е рядко генетично заболяване, а не прикриване на друго заболяване. Пожелавам на детенцето да се оправи, без значение от какво реално е болно.
3
6
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Тоя спартан направо го разкатахте предизборно. Живо и здраво да е детето, дано се оправи и всичко да е наред с него, ама такава предизборна агитация до сега само от БСП бях виждал. Значи щом и ГЕРБ започнаха с тези номера, положението не е розово
2
7
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
индианците раждат все по мутирали индианчета в БГ! нещата не вървят на добре -Може и някое зомби да се роди!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма абсолютно нищо против бебенцето, но има толкова други деца, които чакат с години за да получат адекватно здравеопазване!Дай Боже бебенцето да се оправи!!