Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки

Възрастните българки са в по-голям риск от бедност
123
Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните, цитирани от „Труд“ са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

Още по темата

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мъжеженизаплатипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
6
 
! Отговори
Лърч преди 3 години
Най-много да им вдигнат възрастта за пенсиониране...
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно компаниите не си знаят интересите, за да намета мъже за повече пари ;)Или пък може би има защо :)Но в днешния свят на агресивни либерални ценности и girls power нямам как да твърдим за обективно заплащане - всички трябва да са равни.
89
6
 
0
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Как действа байоГаньо Тариката?!Напие се с ракия,бие си жената.Да отмъсти тя ходи,с други да се рьгa,а болестите полови,безумно тръгват.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаме двама служители които работят едно и също нещо и единият се скатава, а другият работи като вол, защо да получават едно и също заплащане? Сега си представете, че продуктивният служител е жена, а скатавката е мъж. Ще искате жената да получи повече, нали? Да, така е справедливо. А защо искате обратното, ако в някоя ситуация се получи, че мъжът е по-продуктивен?Искането за еднакво заплащане на всички работещи едно и също нещо е несправедливо защото всеки човек е различно продуктивен.
87
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До миналия летен Сезон, на морето идваха камериерки от София, което малко ме учудваше оначало.Каква беше изненадата ми, когато узнах, че тези палавници предоставят специални услуги нощем.Честно изкарани парички, нали ?!
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България жените не получават по-малко от мъжете, просто жените търсят по-леки професии,където заплащането е по -ниско. Нормално е след това да имат и по-ниски пенсии.
85
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименИ аз дадох пример пак за една и съща работа - хора от един и същи пол, на същата длъжност, еднакво работно време, еднакви отговорности имат различни заплати!? Как така? Ако обаче същите са от различен пол, непременно разликата в заплащането става заради пола.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пуснете статия, че заплатите на българите са с Х% по-високи от заплатите на ромите, а пенсиите на българите са с У% по-високи от пенсиите на ромите. Пледирайте за равноправие, де. Със сигурност разликата идва само и единствено от дискриминация.
83
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ПарадоксВ строителството заплатите са двойни и тройни сравено с продавачки, фризиорки и маникюристки. Ама нещо наплив на жени не виждам. Да не би мъжетете им да не им дават?
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сравняват миньор със секретарка.Говорим за ЕДНА и съща работа! Иначе е ясно, че някой професии са по-тежки.Колкото до пенсионирането, скоро всички ще се пенсионират на 67.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градският транспорт в София набираше кандидати за добри пари. Ранни и късни смени,безброи извънредни часове,но пък парите са добри. Всички недооценени жени са добре дошли да отидат там и да си вдигнт стандарта на живот....ама нещат нали. Щото там е тежко. И статистиката освен това е много грешна. Щото има толкова много компанионки в България които изкарват хиляди на месец и ако плащаха данъци щяха да преобърнат тази статистика в полза на жените.
80
6
 
8
 
! Отговори
Парадокс преди 3 години
По малко вземат, а по дълго живеят? Случаенос?Да ама не. А като вземат пари от пенсията като вдовици, това не се брои?Какво да направим за да се изравни продължителността на живота? И не са ли мъжете хипердискриминирани по този признак? Че и отгоре на всичко 5 години повече за пенсия?Ей това е дискриминацията. Тъй като средно е 5 г по-малка, трябва и пенсионната възраст да е 5 г по-малка. А не обратното!
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75:Има някои професии, при които на жената е забранени да работи. След като там (под земята например) има мъже, следователно на друго място (в офиса на бюрото например) има повече жени. Ограмоти се! Мъжът работи повече и по-тежък труд, следователно получава повече! Тези които работят еднаква работа - и мъже, и жени, получават напълно еднакво заплащане!
78
2
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до 71Младите женички са научили, че бързо се готви в тенджера подналягане.Така според мен са решили 50% от задачата.Тук е решаващият момент на един мъж, да купи качествена такава, щото стават бели с големи последствия ...
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казва индианският вожд "жената носи повече от едно куче, но яде по-малко от кон, затова тя требе да влачи покъшнината". Матрирахат в историята на еволюциятана хомосапиенсът никога не е имало и няма да има, както и да се преиначават и политкоректно да се приемат нещата.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69Ако вземеш двама мъже на еднаква възраст и позиция,мога да ти гарантирам,че двамата ще получават различни пари. Всеки взима според това как се пазари,а не според качествата му. Щото и да си супер работник ако си смот.ан и на въпросът на шефа - колко очакваш да взимаш кажеш някаква малка сума,то той веднага ще приеме. А на тариката ще даде повече,защото онзи си гони интереса.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен73И мъжът и жената работят в офис на бюро, това е РАВЕН труд, а не да сравняваш шофьор с диспечер.
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71А ти един боб да свариш можеш ли? И защо очакваш някой да се грижи за теб и не си се научил?
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде го видя равния труд бе, многознайко? Пример: и мъжът, и жената работят в таксиметрова компания, жената си стои на топличко и действа като диспечер, мъжът реално тегли и изкарва парите, като кара колата денонощно и вози всякакви ненормалници. Това равен труд ли е?
72
1
 
5
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Това кой колко изкарва си е лично негов проблем! Ти какво предлагаш изкуствено подравняване на полов признак?

Спонсорирани публикации