Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки

Възрастните българки са в по-голям риск от бедност
123
Заплатите на жените по-ниски, пенсиите им със 120 лева по-малки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсиите на жените са средно с 27% по-ниски от тези на мъжете. Данните, цитирани от „Труд“ са представени в Проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г. Средно за държавите в Европейския съюз пенсиите на мъжете са с над 30 на сто по-високи от тези на дамите. Това излага на риск от бедност и материални лишения възрастните жени, се посочва в доклада.

Още по темата

По данни на Националния осигурителен институт към юни тази година средната пенсия за осигурителен стаж и възраст на мъжете у нас е 504 лева. Жените пък взимат средно по 380 лева или със 124 лева по-малко. По-малка е разликата при инвалидните пенсии – 291 лева за мъжете и 266 лева за дамите. Средно със 174 лева по-малко получават жените, пенсионерки по чл. 69 от КСО – това са военни, полицаи, служители на НСО, пожарникари и др. Те взимат средно по 558 лева на месец, а колегите им – по 732 лева.

Основната причина за разликата във възнагражденията за старост на двата пола е, че жените продължават да печелят средно по-малко от мъжете в България. Въпреки плавното намаляване на разликите  в заплащането през годините те се запазват на национално и европейско ниво, сочат данните в доклада.  През 2015 г. мъжете у нас са получавали с 15,4% повече от дамите. През 2016 г. разликата е 14,4%, през 2017 г. – 13,6%, като през 2018 г. остава почти без промяна - 13,5%. За последната година средният процент за ЕС е 15,7%.

Разликата в заплащането се дължи основно на хоризонтално и вертикално сегментирания по пол пазар на труда. Премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете кореспондира пряко с увеличаване на доходите, които жените получават през живота си. Това не само би довело до намаляване на риска от бедност при жените в трудоспособна възраст, но също така намалява риска от бедност след пенсионирането им, обясняват авторите на стратегията.

Друга причина за ниските пенсии на жените е фактът, че те имат по-чести прекъсвания на кариерата си – като майчинството например. Все още предимно жените разполагат с по-малко свободно време спрямо мъжете, защото са натоварени с грижите по отглеждането на децата, с грижите за възрастни и зависими членове на семейството.

Изследване на НСИ показва, че жените посвещават средно два пъти повече време на ден за грижи за домакинството и семейството, отколкото мъжете и отделят за почивка, спортни и физически мероприятия, хобита и игри половината от времето, което мъжете отделят на такива занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: мъжеженизаплатипенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм мъж на 25 г. Вече като се запозная с жена и ако ми каже,че може да готви се шокирам. Масово вече жените нищо не могат да правят. Мама ги гледа вкъщи,гаджето трябва да ги води на заведения,ресторанти и прочие и един боб не знаят как да сварят. Мога да кажа,че вече мъжете са доста по-добри дори и в кухнята. Всяка втора жена вече се изживява като принцеса. Поне така е в големите градове. В малките е другата крайност все още
70
2
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
Няма такъв вариант като равен труд! А равно заплащане е комунистически утопия, опасна за обществото.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май не разбрахте за какво става въпрос: просто жените искат да вземат колкото мъжете, без да се разглежда въпроса за по-ранното им пенсиониране!
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато спрете да чакате принцът на бял кон нещата може и да се пооправят, ама едва ли.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май повечето не схванахте за какво става дума.А именно РАВНО заплащане за РАВЕН ТРУД. Работиш наравно с колегата, получаваш колкото него.Нищо повече.
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се някой ден да видя новина: "Работата на мъжете по-тежка! Живеят със седем години по-малко от жените!"Ама при вечната и повсеместна дискриминация срещу белия мъж, едва ли!
65
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименВсъщност от коментарите става ясно, че една малка част от българите са мъжемразци и на тях всичко им е криво, все някой друг им е акал в гащите и все намират оправдание за нещо дето не им се е случило както на някой друг. Останалите - и мъжете и жените всъщност са си ок. Но малцинството врякащи патици създавата прекалено много шум.
64
2
 
6
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
До Анонимен 59Изкривяате ми думите-отивате в другата крайност, драга !!!Природно, на жените име отредено да раждат и да гледат деца - това им се удава много по-добре от нас, мъжете, повярвайте ми !!!Да, само мъжът Ви Ви заплаща за домашната работа в къщи, но там няма осигуровки. Е, ако не сте уцелили мъжа, лошо !!!Е, аз съм научен от майка ми на дом. работа - мога да готвя, чистя, пера, да гладя и др. и помагам на жена ми, когато тя ми позволи :) Не знам защо всички жени се мислят за слугин
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От ГерманияВ Германия масово жената като роди работи на половин ден, почасово и т.н. А тук жената хем е на пълен работен ден, понякога и по 12 часа, хем гледа деца и накрая се пенсионира с по-ниска пенсия.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 г жените вече няма да са актуален въпрос. Тогава въпросите ще са от рода на- Защо хетеросексуалнините взимат повече от Гейовете или от Третия пол. И ще се появят хиляди организации които да натискат джендерите да взимат дори повече от нормалните хора. Даже ако нямате поне 1 джендер колега може да осъдят шефът ви,че ги дискриминира и затова не е наел такива. Тъй че въпросът за равенство между мъжете и жените е към края си. Ще става страшно
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите става ясно, че българина масово е женомразец. "Блазе им" на съпругите на тези мъже.
60
1
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 3 години
В Германия средната пенсиа на мъжете е около 1100 евро а средната пенсия на жените е около 600 евро. Тоест България е отличник във феминизма и преуспяла в изравняването на пенсиите на мъжете и жените в сравнение с Германия. Либералистите пак търсят под вола теле.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРонегА ако по някаква причина тази жена остане сама, какво правим? Обричаме я на мизерия, защото разбираш ли, не е нормално да получава голяма заплата.
58
2
 
5
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
До Анонимен 54Кое е по-важно за жената - да има кариера или да има деца ???!!!Колко мъже биха искали жена, която да избере първото ???!!!
57
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Нормално е за България. Трудовият стаж на жените е с 17% по-малък от този на мъжете и работят по-леки професии, за които се плаща по-малко. Няма как секретарката да получава колкото миньора. Няма как жената с 30 години трудов стаж да е с пенсия колкото мъжа с 35 години трудов стаж. До съвсем скоро жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60 години.
56
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименМи като не си знаеш правата е така. Тези въпроси по време на интервю са забранени!
55
2
 
7
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Караниците са излишни, мъжете и жените никога няма да станат равни !!!Единият пол е добър в едно, другият - в друго, затова са и създадени Разнополовите семейства !!!Мъжът трябва да получава по-гояма заплата, за да купува на жена си скъпи подаръци :):):)Жената трябва да работи по-малко на работа, че да има повече време за дома си, да се поглези от веме на време и др. такива !!!Е, има и изключения, но те потвърждават правилото !!!Който е против Природата, далеч няма да стигне !!!
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминация за жените почва още на интервюто за работа, с въпроси дали е майка, дали смята да ражда скоро и т.н. И ако единият и отговор е ДА... или не я наемат или и предлагат малко пари, "защото ще ми отсъства често заради детето" или "ще е в майчинство".Колкото мъже на интервюто са ги питали за деца им?
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тук се извърта проблема от това кой какви пари взимал на това кой какво е вършел вкъщи. Ами преди да се омъжи за някой, жената да си поотвори очите що за мъж е. Не е трудно да се прецени дали ще и помага,дали е бъдещ алкохолик,мързеливец и др. Ако му гледа само мускулите,татусите, бавареца и самочувствието да не реве после,че е бил мързелив. Щото там отстрани я е чакал и някой скромен младеж без татуси,но свестен,но тя е искала тръпка. Вземи си сега тая тръпка да му слугуваш цял живот.
52
2
 
8
 
! Отговори
хахах преди 3 години
Пенсията е формирана на базата на трудов стаж и заплата по времето му. Който е бачкал по-малко и на по-ниско платени работи(разбирай по-леки професии) е нормално да получава по-ниски заплати. Заврете си феминизма обратно в америка.

Спонсорирани публикации