Войната ни с Германия - комунистическа или отечествена?

"Операция История" с търсене на историческата истина
69

Трябваше ли България през 1944 година да воюва с хитлеристка Германия. Напразна ли е била саможертвата на дядовците ни в края на Втората световна война?

Не сме ли дали жертви без да постигнем нищо, само за да угодим на комунистическия Съветски съюз.

Има хора, които твърдят, че без тази война България би загубила много територии. А победите на нашите бойци
са реабилитирали страната ни в очите на цивилизованото човечество, воювало срещу нацизма.

За тези мрачни времена в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR говорим с един боен пилот - проф.Димитър Недялков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чук и Гек След това сериозно казали, че предвиждат гръцки и сръбски!----- Сърбия и Гърция са били тотално разгромени и продънени и не са били способни да окупират дори едно българско село без помощта на Съюзниците.
26
6
 
8
 
! Отговори
Джо преди 3 години
БА е използвана като пушечно месо от болшевиките. И накрая по настояване на Сталин сме победени и осъдени да хрантутим войската им 3 години, отделно милиони репарации на юготата и гърчолята. А Франция и Италия са победители. Съсипаха ни тия крадци!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това България е нападнала немските войски на чужда територия - на наша територия немци не е имало, а Македония и Сърбия юридически и фактически не са били част от Нашата територия.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толбухин се е скарал на самозванеца генерал Стойчев, набързо произведен като Борисов след прескачане на няколко чина, за начина по който е използвал парашутната дружина при Стражин! ,,Ние имаме хиляди подобни подразделения, но никога не си позволяваме да ги използваме като обикновена пехота! Техните задачи са други" - маршал Толбухин!
23
3
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Стойчо Мошанов в края на август 1944 г. преговаря в Кайро с англичаните и американците, като им предлага да окупират България! Те му казали, че нямат войски за това и явно като подигравка му предложили турски войски!!!! След това сериозно казали, че предвиждат гръцки и сръбски! нашият се ужасил, а ония се хилят:- Какво, бе, сър Мошаноф! Нищо няма да ви стане! Вие как ги окупирахте три години?!Та, добре, че тук бе 38 съветска армия! А ние не трябваше да напускаме Беломорието.
22
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
България е имала вариант да помогне при Сталинград и да реши войната, но са били много силни проруските настроения. Без помощта на Българската армия, въоръжена с модерно немско оръжие, руснаците щяха да затънат в Югославия и Унгария за дълго време. Ако пък бяхме възприели тотална партизанска война срещу руснаците, щяхме направо да сме победители. Само че и онези управници са били де били като сега гербаджиите и половината народ ги е мразел.
21
14
 
4
 
! Отговори
ДА НАПОМНЯ преди 3 години
На всички написали един Глупости под мен .Ако не бяхме с Русия тогава - София щеше да е Провинция на Сърбия , Пловдив щеше да е Културна Столица на Турция в ЕС , Стара Загора щеше да е Румънска Територия . Само Перник щеше да остане от България .Бургас и Варна щяха да са Грузински .
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше тая война ссср нямаше да ни подкрепи в париж и Южна Добруджа щеше да остане румънска.. жалко щях да съм румънец и нямаше да съм в тоя кендзеф...
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Няма как войната да е била отечествена след като България никога не е била под немска окупация.2. Участието ни по никакъв начин не ни реабилитира в ничии очи. Още повече никой не уважава фурнаджийските лопати.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснака е чумата за света...
17
3
 
3
 
! Отговори
Напиши коментар преди 3 години
В едно свое съобщение до Сталин от страна на Чърчил, той пише, че англо-американски войски не могат да отделят сили, за да настъпят срещу германците на територията на България и Румъния. Интересно е, от гледна точка на последствията, ако имаха достатъчно сили, какво би се случило след края на войната. Предполагам, че целият регион днес би изглеждал много различно и никога не бихме се завъртели в такава спирала.
16
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Разбира се, че не е трябвало. Но нещата стават така, както е възможно, а не както искаме. Трябвало е да оставят руснаците да се оправят сами, но това няма как да се случи - СССР е бил такава военна сила, че и копче не са могли да им кажат.
15
2
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Не генерал Стойчев е героят за тоя период,а цар Борис! Той дипломатично отказва да изпрати войски на източният фронт,под предлог,че българите няма да воюват срещу освободителите си от турско робство.Но комунистите не оценяват и не прощават.Царското семейство в изгнание,а българската армия на фронта.След войната започва комунистическата касапница срещу опозицията !
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10, така е. Но руснаците ни мразят защото им се пречкаме за проливите.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предателство към собствената си идеология за национално обединение.По-добре не говорете за тия неща щото и след 75 г все още се чувства големия срам и позор,измекярщината на дребно.Защото може би целия свят може би имаше право да воюва с Хитлер ,но не и ние.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45 000 жертви даваме, основно на Драва. Срещу СС дивизията Тотенкопф и части от Принц Ойген. Руснаците не са смеели да се бият с есесовци. Винаги са избягвали директен сблъсък, защото отношението е било 2 немски войник убит срещу 20-30 руски. Факт. Онези са били наистина безумно корави убийци. Точно там са хвърлени българите. Без нас войната щеше да свърши няколко месеца по-късно с още - 1 милион за руснаците. Слава на българската войска!
11
2
 
6
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Подпоручик Марин Янакиев Цветков - 3/6 изтребителен орляк, 8 въздушни победи срещу американците, бомбардирали България! На 9 септември четворка месершмити получават задача да унищожат на летище край Ниш намиращи се там германски самолети. Единият се връща поради повреда, тримата изпълняват задачата, но самолетът на Цветков е улучен от зенитките на германците и се разбива при завръщането. След нашето настъпление, другарите му посетили мястото.Сърбите написали - ,,Тук почива български орел"!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нямаме нищо общо с политиката, която водят Румъния и Унгария. Точно обратното.Ние войски на източния фронт не пратихме. Договорът за съюз с Германия не беше подплатен с никакви действия от българска страна.Отгоре на всичкото додохме хиляди жертви, кагато се бихме на страната на Сталин.В началото на 44та година в българския парламент все още има опозиция. ЦЯЛАТА ОПОЗИЦИЯ Отказва да пращаме войски на страната на Сталин. Защото ще дадем много безсмислени жертви. Но накрая пращаме.
9
0
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Точно в тапанарското предаване ,,Операция История" ще решат този въпрос окончателно! Румънците, които реално воюваха срещу СССР, в края на август също 1944 г. бяха обърнати срещу Хитлер. Колко изпълнителна е била тогавашната армия!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
Ю. Добруджа е цената преди 3 години
Под натиска на Хитлер Румъния връща през 1940 г. Ю. Добруджа на България и дава Сев. Трансилвания на Унгария (формално второто става по решение на Виенския арбитраж). Идва Втората световна война, в която Румъния и Унгария участват на страната на Германия, всяка със свои войски на Източния фронт. Военните престъпления на двете страни не остават без последици: по волята на Сталин Сев. Трансилвания е върната на Румъния. Ю. Добруджа остава в България - това е цената на участието и в края на войната.