PISA: Българчетата - едни от най-нетолерантните

75% от децата ни имат предразсъдъци и не харесват чужденци
4 ное 2020 14:03, Анисия Иванова
116

Българските ученици са едни от най-нетолерантните към чужди култури, показва проучване на Програмата за международно изследване учениците - PISA.

Оказва се, че българчета знаят чужди езици, но са сред най-нетолерантните в света към мигрантите.

"Тези чужди езици се преподават по такъв начин, че го учиш и заминаваш в чужбина да работиш нещо. Не го учиш, за да разбереш другата култура. Не го учиш, за да разбереш света по някакъв начин на другия, да осъзнаеш колко е ценен", обясни психологът Алексей Пампоров пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът идва както от образованието, така и от самото общество, смятат специалистите. Произвеждаме един малък елит от много умни деца и всичко друго отива по дяволите, отбеляза Пампоров.

Резултатите от PISA по думите му, хващат това, че 75% от децата имат предразсъдъци, не харесват чужденци. Изследването показва, че ние живеем капсулирано в един малък национален балон.

Учениците трябва да бъдат научени да мислят критически и да как да работят в екип, добавят експертите. Непоносимостта към различните, за съжаление, е част от нашето ежедневие. Преди месец в Пловдив ученици нападнаха връстници заради хомофобски предубеждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на коментар 18 абсолюжно съм съгласен с това мнение.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРНИЯ ГРЪКГлупи, не само славяните са дошли от Азия. И исландците, и фарьорците, и шотландците, и фрицовете, и всички останали арийци са дошли от там. Европейци са само баските и няколко малки кавказки народи.
51
0
 
3
 
! Отговори
До СПАРТАК преди 3 години
Такива като теб ме накараха да получавам престъпи на diarrhea, само като чуя думата "тракиец". Какво автохтонно население, какви 30000 години! Тъъпи, тракийците са арийски народ, т.е. - пришълци в тези земи преди много по-малко от 30000 години!Аман от неграмотници! Българите имат в кръвта си кръвта на повече от 50 племена и народи. Не ми се занимава с просветителство, такива като те си остават прости, необучаеми, праволинейно тъъпи!А иначе и аз не искам нови чужденци, да си седят в страните си
50
5
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Напротив, българите са много толерантни. След като търпят финикоетиопските семитски навлеци наречени гърци да се разпореждат в Беломорска Тракия значи са супер търпеливи
49
5
 
3
 
! Отговори
СПАРТАК преди 3 години
Това само доказва автохтонния ни тракийски произход. За какво са ни разни навлеци като тези земи са наши от 30 000 години?
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много си е добре че не понасяме навлеци. Какво толкова намираме кусури на децата. Аз също не понасям чужденци. Абе да се махат и да отиват там откъдето са!!! Нали си имат някакви държави, да си стоят там.
47
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Този да вземе да се скрие. Детето ми от детската градина до сега в 6 клас, общува с деца от различни националности. Винаго намират общ език, помагат си взаимно и приятелски. Целият колектив. Е да, не са били "шведчета" и "чалмарчета".....Или само тях трябва да обгрижваме???
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54 Яго НаСпас а ти американец ли си??
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко футболни хулигани се сбили с няколко джендъра в Пловдив и започват дълбоките изводи. Да го питам "специалиста" какво му е образованието на и какво ще излезе от онова безполово хлапе на видима възраст 10-12 години с татуировки и брънки по цялото лице. Да не говорим за изразяването и езика на тялото. Ай сиктир.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, кога ще настигнем талибанските деца. Откачени!
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като мъжете в България масово се женят за рускини, украинки, казахстанки и от другите бивши републики на СССР. След като жените ни масово се омъжват за араби и италианци. Този "експерт" какви ги разправя?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господина е написал: "Ромското всекидневие в България". Дотук приключвам. Няма смисъл да го слушам и чета повече. Във Фейса имам *** приятели. Като се върна в родното си село ме поздравяват и такива ***, които не познавам, но те ме знаят по име. Учил съм в началното, средното и висшето си образование с ***. В казармата имаше пет свестни момчета. Колега в университете ми бе в миналото много деен член на Арете Б-я. Има много въпроси да му задам във връзка с изявленията му по медиите.
41
3
 
13
 
! Отговори
внос преди 3 години
Е ми докарайте нещо свестно за харесване само немити мигранти с бурки и шалвари.
40
3
 
15
 
! Отговори
преди 3 години
Критическото мислене всъщност не е критично мислене а подчиняване на една сляпа политика. Явно дори и учениците у нас не харесват марксистите, феминистите и постмодернистите. Това говори, че сме буден народ.
39
3
 
31
 
! Отговори
Умерено нетолерантен преди 3 години
Значи има бъдеще за България! Тия много толерантните в Лондон, Париж и Виена ги ръгат с ножове изключително успешно
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Пампоров, я идете го обяснете това за толерантността на пострадалите от Виена и Париж. Посъвейтвайте ги да се опитат да разберат убийците мюсулмани и да им влезат в положението, че имат нужда да убиват в името на Мохамед.
37
1
 
11
 
! Отговори
cft преди 3 години
Всеки има право на избор . Защо не питате чужденците кого и как харесват?
36
22
 
4
 
! Отговори
Яго Аспас преди 3 години
Вуггарите са Татари по корен..Идват от Западен Китай = Уйгуро-Синдзян !..После живеят в КАВКАЗ -- в Кабардино-Балкария ....От там е и името им .Навлешко Племе , дошло насилствено в ГРЪЦКИТЕ ОБЛАСТИ ---- ТРАКИЯ И МИЗИЯ , и прогонили Трако-Еллините към Одрин и Солун ... После откраднали земите им .
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито са родителите, такива са им и отрочетата! Гарбидж!
34
2
 
23
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Аз пък не виждам нищо в поведението на чужденците към нас, с което да са си заслужили харесването!