Плащаш си PCR в лаборатория, данните неотчетени и болничен няма

Прокуратурата е сезирана да направи проверка
6 дек 2020 13:53, Ния Христова
45
Плащаш си PCR в лаборатория, данните неотчетени и болничен няма
Снимка: БГНЕС
Хора сигнализират за пореден пропуск в здравната система - лаборатории правят платени PCR тестове, които обаче не се отчитат в националната система, съобщи bTV.
 
На 18 ноември Боряна Петрова усеща неразположение и още на следващия ден отива да се тества. Прави си антигенен тест и PCR тест в лаборатория. Резултатите и от двата са положителни. Работодателят й информира Столичната здравна инспекция.
 
Оттам я информират, че имат уведомление от началника й, но няма положителен тест.
 
"Аз обясних къде съм го правила и те казаха: "О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите". При разговора с РЗИ стана ясно, че след като нямат данни, аз не съм официално в болничен", обясни жената.
 
Боряна се тества отново и така влизането в статистиката й струва 240 лева. От лабораторията излязоха с обяснението, че уведомяват пациентите си чрез сайта и чрез бланка, с която пациентите декларират, че са наясно, че на практика тестът, който заплащат, може да послужи само за "лична информация".
 
"Тестове за COVID-19 правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп", обясни Емил Митев, който е мениджър "Продажби" в лабораторията.
 
Лабораторията не е сред лицензираните такива, чиито резултати се отчитат в системата. От лятото досега в нея са направени окол 4000 PCR теста. От столичната РЗИ обясниха, че резултатите трябва да се потвърждават в Националната референтна лаборатория.
 
"Провеждането на тестове в лаборатории, които не са включени в заповедта на министъра на здравеопазването и нямат достъп до системата води до възможността лица с позитивни резултати да останат невписани в системата, което възпрепятства поставянето им под карантина и спомага за разпространение на ивфекцията", отговориха от РЗИ.
 
"Интересно ми е наистина - колко лаборатории правят тестове и не изпращат данни, и колко хора след това имат проблем", коментира Боряна.
 
От СРЗИ обясниха, че Софийската Районна прокуратура е сезирана, тъй като в тази лаборатория няма назначени лекари.
 
Очаква се отговора на Здравното министерство относно това дали има и други такива лаборатории в страната. От Медицинския надзор поясниха, че при тях не са постъпвали други сигнали от пациенти с платен PCR, който не е бил отчетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСП активизАма вярно ти и тези неграмотници дето пишат платено в този сайт сте доста зле!!!
41
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
,,управляват...,,Като знаеш какви са управляващите, защо не спазваш мерки за безопасност??На какво разчиташ.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,плащаш...,,Не става само с пари, трябва и акъл.
39
1
 
3
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
куче влачи диря нямаедин глава го болидруг от болния парите брои.....
38
0
 
13
 
! Отговори
111 преди 3 години
Хаосът е огромен....Стъкмистика ...Броят на заразените е неколкократно по-голям от този който се отчита....Бог да пази България.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имала Боряна 240 лв,направила си тестове!Ако има пари,да си прави n-броя още,къде е проблемът?И тестовете измислени,и лабораториите измислени и те така
36
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може хора без образование и без морал да са начело на Държавата, които при това не са избрани на честни избори, а с машинации, да вземат решения, касаещи всички ни.
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами сигурно от лабораторията са отказали да си поделят печалбата от тестовете където трябва и от там пък са им го върнали като са решили да не им признават резултатите, с което да откажат хората да ходят в тази лаборатория. Бългaрска работа. Печалбите от тия тестове са огромни и никой няма да си затвори очите и да остави така някой да си печели без да почерпи.
34
2
 
11
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 3 години
Цибалаб е, да знаете :)
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Мангъров лабораторията където прави крем за д.у.пета взе 300 000лв. от проект "Създаване на условия за производство, разпространение и успешно налагане на българския и европейски пазар на иновативни продукти, насочени към подобряване на здравето и естетиката и с потенциал да окажат положителна роля за повишаване конкурентоспособността на българския здравен сектор." Така и тази лаборатория е финансирана по някои от проектите за изпиране на пари. Те много добре знаят кои са тези лаборатории.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те нарколабораториите едвам разкиват, вие сте седнали да питате има ли още от менте лабораториите?Това си е чиста менте лаборатория. Да се отнемат правата завинаги на тези кожодери!Така се изкривява не само статистиката. Така се дава възможност на безразсъдните да продължават да разнасят вируса с положителен тест в джоба. Не случайно има толкова болни и толкова починали. Те си носят теста тайно и си пият парацетамолите, а като им се разпаднат дробовете реват ЗА ДВА ДЕНА ПОЧИНАЛИ. Чок тарикати!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не така ...лабораториите са на нашите хора ,много докторчета и професорчета са собственици ,и също временно са и началници на отделения ,да не се правят на глупави и министрерства и здравната каса мълчат
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ии коя е таз лаборатория ве? Що не ом пишете имената или сте на принципа, една тетка казак?!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това дередже е България заради маймунджилъците на Бай ***. Понеже е тарикат Бай *** намери начин как да надхитри QR кодовете на гръцката граница през лятото като разбраха, че се прави повторен сест когато имаш код завършващ на 13. Туристите пускаха по няколко декларации докато получат код с различна цифра от 13.Бай *** наглеца сега лъже с PCR тестовете.Прави ги в нелицинзирани лаборатории щото е балък.Мисли се за герой, че ще излъже работодателите, държавата.А лъже себе си.За това RIP!
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази лаборатория и още от сорта работят на черно. Хора си правят тестове нарочно в тези лаборатории. Така когато има положителен резултат не се карантинират просто защото не са отчетени. Хората се самолекуват. Някои, които са в по-тежка форма си вземат неплатен отпуск защото работодателите при Ковид болничен изхвърлят ненужните. Ако занесеш болничен с положителен тест за Ковид по-добре си носи и трудовата книжка да приключат документите ти! Много познати казват, че колегите им изчезват внезапно.
27
2
 
20
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Когато говорим че управлението е корумпирано разни платени специалисти започват защита. Време е този хаус да изчезне и неговите създатели да поемат съм затвора.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се влиза в сайта на днесбг, така се влиза и в сайта на МЗ.А в информационния портал е списъка на лицензираните лаборатории.Според мен,щом една лаборатория не е лицензирана, трябва да си изпраща положителните тестове за потвърждение.Ама щом жената е подписвала декларации, това си е казус за юристи.
25
0
 
27
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Нарочно бавиха разрешението за издаване на направление от ЗК, за да си плащат болните кеп по 120 и лятото нпо 150 лв. Нито вносителите нито фирмите са случайни. Най- бедната страна в Европа с най-скъпите тестове. Сеага ни залъгват с непроверени американски ваксини. Чакат голяма подкрепа от изумелия Байдън!
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24,хеле па тетка ти, съседка ти, роднина ти са били на протестите на Фигуранта. Гаранция отиваш в интензивното.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, да помислим трезво и реалистично!Отиваме и си правим PCR тест.Ррезултата е отрицателен!Супер!Но, каква е гаранцията, че след някой друг ден, някой роднина или съсед/ка дошъл/а на гости или при "разходка" в метрото или трамвая няма да "лепните" Вируса?????PCR тест се прави при само първите симптоми или съмнения, че може би, сте се заразили с Коронката, защото в грипния през сезон може да сте хванали просто сезонен грип!И какво, всяка седмица ли ще плащате за PCR тест?

Спонсорирани публикации