Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да си слагаме тази генетична отрова и това си е.
157
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не се е завтекъл да ваксинира хората под 40 г. Трябва да се ваксинират хората над 50 г. и лекари, учители, касиери, подложени на всекидневен риск. Науката в никакъв случай не е отстъпила, а откликва на ситуацията. Руската ваксина и тези на Модерна и Пфайзер минаха третата фаза на тестванията и доказаха безопасността си. Засега не трябва да се ваксинират: млади жени във фертилна възраст, болни от тежки имунни, ракови, алергични заболявания. Изобщо младите. Като се натрупат още данни - тогава и тях.
156
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 3 години
Последното изречение е мнение а не факт, това същото може да се твърди за много други държави. Не е това причината *** да запада с всяка изминала година. Явно някой е направил сделка с гявола.
155
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето кой подучи Р. Радев да каже, че ще се ваксинира последен :D А НСО в момента гори от карантинирани и заразени. Само Радев е Желязната маска и Конника без глава - нито карантина го лови, нито марантина... нито мерки Гила си навсякъде-нищо, че миналата седмица екипа на НСО се изпонатръшката от Ковид.
154
1
 
4
 
! Отговори
Соро/соид преди 3 години
До ха хаТя си е наше момиче, а Шломо, тоест Соломон- още повече!
153
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
До Соро/соидЕ тая Паси изплю камъчето рано-рано.
152
5
 
12
 
! Отговори
Соро/соид преди 3 години
Ваксината няма да бъде задължителна, но:1. Ще ви забраним да излизате от държавата неваксинирани2. Ще ви забраним да влизате в банки и административни сгради без ваксинация3. Ще ви забраним да пазарувате в магазини, както и да ползвате обществен транспорт....и най- накрая 4- Ще ви забраним да излизате от домовете си неваксинирани!Новият световен ред е тук и не може да го спрете! Ще ви накараме да ходите маскирани още поне 50 години, или както казвал диктаторът Сула-"Всички роби-с маски!"
151
1
 
11
 
! Отговори
До 161 преди 3 години
Напротив, всеки който не желае да се ваксинира, че човек който може да мисли. Какво представлява тази ваксина, чуждо РНК. Какво е програмирано в него, каква информация носи? Как ще се отрази на човека това РНК ? Колко време е изпитвана в лаборатория, върху мишки, опитни зайчета и т.н. какво е документирано? Върху колко човека е тествана ваксината, колко още са живи? Тези които не са, от какво са умрели? От друга болест, да не е постреакция на ваксината? Май не мислещия с ниско IQ си ти.
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159Никой не казва, че ще бъде спрян с тази ваксина, а че ваксинираните няма да се развиват тежките му форми.
149
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички които не желаят да се ваксинират, са хора на много ниско ниво. Силно увредени в мозъчните клетки.
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погнусените, да ходят за гъби. Да си правят по-често промивка на мозъка и душата. Другарят Ким е измислил много добра ваксинан - да ходят при него.
147
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не се случвало досега грип да бъде спрян с противогрипни ваксини, всяка зимо си има епидемия. По каква логика Ковид ще бъде спрян с ваксини?"По логиката, че covid не е грип. Ама то чукча писатель, чукча не читатель.
146
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме много психически лабилно общество. Тоя да ходи да хвърля риба по улиците на София.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какъв ефект търсят.
144
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз съм доброволец, биха ми ваксина още лятото. Ръководя няколко екипа програмисти, живея в LA, CA. -------Прекрасно, каква ваксина ти биха?
143
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как беше?В този свят където всичко е Пари,ако ти предлагат нещо без-пари,значи стоката си ти!
142
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се случвало досега грип да бъде спрян с противогрипни ваксини, всяка зимо си има епидемия. По каква логика Ковид ще бъде спрян с ваксини? Ами ако имунитетът трае 3 месеца? Докато ваксинират една група, на другата ще свършат антителата. Печалбарска работа и риск за здровето на хората.
141
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 150"ДОБРОВОЛЦИ" - Сам го каза, IT специалисте! Доброволци!Говорим за експериментална ваксина, която още не е одобрена!Формулярът за информирано съгласие съдържа 22 страници, и може да ти разрешат да се ваксинираш едва след като ги прочетеш и подпишеш!На практика всеки, който сега изгаря от желание да се ваксинира е опитно зайче!
140
6
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 3 години
Да бе, никой от тестваните 43 000 души не пише в интернет, всички са несъществуващи. Не те карам да вярваш на нищо. Аз съм горд с това, което съм направил. Нещо смислено е в помощ на всички. Не излизам с името си да се фукам- има и интервю с мен и колегите ми в интернет. Ако малко се напънеш, ще го намериш. Спирам да пиша. Вярвай си в твоята истина.
139
2
 
27
 
! Отговори
някой преди 3 години
Държа да изразя погнусата си от грубото приравняване на всички, отказващи да се ваксинират с нова, неизвестна и недоказана субстанция с т.нар. "антиваксъри".Вече се надигна мощен протест от международната научна и медицинска общност срещу манипулацията с новоизмислените ваксини!И да не съм лекар, това не значи, че трябва да слушам само Тодор Кантарджиев!!!Много други уважавани лекари изразиха съмнения в новите ваксини.Да се ваксинирам с новата ваксина е все едно да си купя котка в чувал!!!