Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
5
 
! Отговори
999 преди 3 години
Стига сте ревали! Ваксините ще са ДОБРОВОЛНИ И БЕЗПЛАТНИ! КОЙТО ЖЕЛАЕ!!!
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо да е съмнителен ефектът при по-младите? Те по-различна биология ли имат? Мн странно изказване."Ето за такива като тебе е предназначена ваксината. Слагай маската, дезинфектанта и тичай да си запишеш ред.
116
4
 
5
 
! Отговори
Д- р Куин преди 3 години
ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ДЕЦАТА ДА ГО КАРАТ ЛЕКО Е СКОРОШНАТА ИМ ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ МОРБИЛИ, КОЙТО СЪЩО Е РНК ВИРУС И ПРОТИЧА ДОСТА ПОДОБНО БОЛЕСТТА.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименBratched ima si zakoni spisaniqta ne takova neschto ni vestnicite
114
3
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Като чета шизофреничните коментари тук се убеждавам, че този сайт събира утайката на обществото. Собствениците обаче потриват доволно ръце, трафикът си върви, парите от реклами се трупат за сметка на балъците жадуващи да са интересни в очите на останалите балъци с празни глави!!!
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dragi vaksyre xaide chamame vi da vidim defektite maarsch na vaksina Bau pyrvi
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Defektyt za vsichki e edin opsa
111
4
 
3
 
! Отговори
а зашо? преди 3 години
А защо всички ваксини до сега са били безполезни и болестите си се разпространяват без изобщо да може медицината да ги спре? С тази нетествана ваксина какво ще бъде по-различно?
110
1
 
6
 
! Отговори
Професорът преди 3 години
удари Оксфорд в земята
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ДААА, БЕЕЕ!! ТЕ ЗАТОВА НИ ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА ДО ОКОЛО 12 ГОД. ВЪЗРАСТ, ЗАЩОТО НЯМА ЕФЕКТ ОТ ВАКСИНАЦИИ ЗА ДО 40 ГОД.....??? ИМА СМИСЪЛ И ОЩЕ КАК."Типичен фен мерките. Даже няма грам гънка в главата да загрее, че става въпрос за ковид ваксината ахахахПич, я се запиши доброволец да ти я бият в следващите няколко години да разберат учените дали е безопасна или не. ;D
108
9
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ДААА, БЕЕЕ!! ТЕ ЗАТОВА НИ ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА ДО ОКОЛО 12 ГОД. ВЪЗРАСТ, ЗАЩОТО НЯМА ЕФЕКТ ОТ ВАКСИНАЦИИ ЗА ДО 40 ГОД.....??? ИМА СМИСЪЛ И ОЩЕ КАК.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tea virusi haresvat monarhicheski hora s koreni.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Стандартното разрешение за употреба (на ваксината) е валидно пет години, но в такива условия разрешението ще бъде една година, като всеки месец ще се прави преоценка, ще се събират и анализират данни за ефикасност и безопасност един непрекъснат процес за следене на профила на безопасност и съотношението полза риск."Абе къде изчезнаха Бау, мяу и останалите ковидиoти, дето щяха да се ваксинират ахахаха
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааахахахаха ! Знаех си аз, че тази ваксина за нищо нестава щом ония двамата турци бързаха да им я одобрят от Брюксел. Милиони, милиарди евро ще се изсипят в джобовете им за съмнителна течност която може да ти навреди завинаги на здравето.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dobre, vikaite na vienski vals sichkite koronavani europeski personi, tehnite spyoni i im slagaite vaksini publichno otkrito demokratichno :-)
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земята е плоска!!Това е ФАКТ!!И Корона вируса го доказа на 100 %
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе професора да каже направо че ваксината на фазер и талашит е менте.
101
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорично не е вярно, че канадците ще са ваксинирани първо с кандската ваксина! Канада има лаборатории в които да открие и разработи ваксина и в която се работи в момента, но няма произвоствени мощности да произвежда ваксина! Производството най-вероятно ще се случи в шатите и докато това стане ще се ползавт Pfizer/Оксфорд и Moderna за които има сключени договори.
100
2
 
21
 
! Отговори
Orban преди 3 години
Тоя хвърли в шок и ужас ковид.***.и.те.Директно си казва - не бързайте да се ваксинирате в близките няколко години.
99
2
 
7
 
! Отговори
Не ти преди 3 години
ли е ясно всичко е организирано за избиване. Ваксини за дофтори,политици, полицай.