Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Относно това кой си е бил ваксина и кой- не, проверете сами в интернет има ги имената на доброволците на Пфайзер. Служителите на редица ИТ компании бяха сред тях. Проверете за български имена."И ти със сигурност не си сред тях. Даже изобщо не работиш в IT компания, още по-малко в LA. Бягай да си вземеш мижавия надник за тролене.
137
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 132Аз мразя антиваксърите!И наред с това категорично няма да се ваксинирам с новоизмислената ваксина, защото тя е нещо като нищо! Неодобрен експериментален продукт, който не се знае дали и кога ще бъде одобрен!За този проблем сигнализират редица уважавани лекари и учени.Но брадатите калинковци от НОЩ се пенявят ако има някой несъгласен с тяхното мнение, дори лекар като тях!Ваксинирам се със всички известни, разрешени и доказани ваксини, а не с отвари от чудодейни билки!!!
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 143Прощавай, а чипове в дланта за влизане и излизане от извънземния ви офис имате ли имплантирани? Ако не, значи сте мижава работа. Аз съм фен на Мъск, но той е работодател, а не служител.
135
7
 
4
 
! Отговори
до 143 преди 3 години
Ти си гледай софрата и ракията и недей да знаеш неща, които никога нито ще видиш, нито ще пипнеш. Трепери там за работното място в мижавата фирмичка, която сигурно и 2000лв. не ти плаща и трай. Ясно е, че в България всеки знае всичко. По-долу прекрасно го е казал човекът.
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма логика здрави хора да се ваксинират. Друг е въпроса, че много от тях с години не са ходили на лекар и не им е правена никаква профилактика, за да се разбере, че във времето са се сдобили с някакво заболяване.Който има придружаващи заболявания би трябвало да помисли дали да се ваксинира. Ако работата му е свързана с много хора, контакти и пътувания е по-застрашен.Моя колежка почина на 54 г. Писаха я без придружаващи, но от години пиеше хапчета за високо кръвно и килата й бяха в повече!
133
2
 
2
 
! Отговори
ясно преди 3 години
Или се ваксинираш, или са на улицата. Тъжно. Точно както е описано всъщност.
132
6
 
7
 
! Отговори
до 143 преди 3 години
Не. В LinkedIn имам по средно 10 оферти на седмица. Недостигът на кадри е огромен, особено покрай пандемията. Всякакви срийминг платофми, хазартни и какви ли не увеличиха работата на редица компании с до 1000%. Относно това кой си е бил ваксина и кой- не, проверете сами в интернет има ги имената на доброволците на Пфайзер. Служителите на редица ИТ компании бяха сред тях. Проверете за български имена. Няма какво да спорим зза глупости. Едни действат, а други лаят и стават все по-прости и бедни.
131
8
 
4
 
! Отговори
- преди 3 години
Аз пък знам, че програмистите в ЛА си търсят работа под дърво и камък и постоянно ги съкращават. Верно ли е?
130
3
 
1
 
! Отговори
777 преди 3 години
До антиваксеритеНа теб ще ти завиди и най-изпечения склоняващ към самоубийства. Не случайно има правосъдие и за такива.
129
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз съм доброволец, биха ми ваксина още лятото. Ръководя няколко екипа програмисти, живея в LA, CA. Доста мои колеги също доброволстваха в името на науката."Стига лъга, никаква ваксина не си си бил през лятото.
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бият на програмистите, те изкарват ваксината най-пълноценно.
127
2
 
20
 
! Отговори
Bond преди 3 години
И кво праим сега...?Човека си казва в прав текст - не бързайте с ваксините, изчакайте няколко години.Да ама ковид-псиxapите са се наточили да се боцкат, щото така препоръчват мозАците от щаба.И да уточня: вирус има, но не и апокалипсис и армагедон.Бъдете здрави и наздраве!
126
3
 
8
 
! Отговори
До 132 преди 3 години
Може ли да поясниш каква вреда нанасят антиваксърите на себе си, на теб и на човечеството? Имай ппедвид, че има и други методи на лечение, ако се заразят, но ти откъде да знаеш?! А всеки, който желае - нека се ваксинира. Опасността е точно толкова, колкото от противогрипната ваксина.
125
1
 
4
 
! Отговори
Охо Бохо преди 3 години
Абе тоя "ВИРУСО" от къде е краднал лични данни да знае кой на колко години е?Гешев да го харестува и ДАНС да раследва немедлено!
124
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм доброволец, биха ми ваксина още лятото. Ръководя няколко екипа програмисти, живея в LA, CA. Доста мои колеги също доброволстваха в името на науката. За момента ни няма нищо. А и да ни има, приносът ни към човечеството ще е смислен, а не като на Бай ***- седи по софрите, пие ракия, укрива данъци, една книга не е прочел и само мрънка из интернет. Затова и Бай *** е най-беден в ЕС, въпреки че има едни 20% читави млади хора със заплати в пъти над прага, предимно в големите градове.
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проучвания за под 40 години и. Над 40 години да видим как ще е у нас
122
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ти като не искаш ваксина не си слагай, недей да говориш от името на другите."Хората в прав текст ти заявиха, че разрешението за дадена ваксина е 5 години, а за ковид ваксината е една като през това време ще наблюдават какви странични ефекти причинява на хората.Ти като нямаш мозък в кратуната тичай да се ваксинираш.
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм на 56 години и няма да се ваксинирам!А истината е, че сега дори да изгарям от желание да се ваксинирам, пак не мога!!!Значи какъв каламбур излезе?Едни фирми си направиха ваксините, продадоха ги, взеха си милиончетата (или милиардите?), но това че те още не са одобрени не ги вълнува!И Бойко може веднага още утре да почне да ни боцка, но няма одобрена ваксина още...И не се знае кога ще има!Що така бе, Уилямчо?
120
22
 
5
 
! Отговори
антиваксерите преди 3 години
всички които отричат ваксините трябва да се замислят сериозно каква вреда нанасят на себе си и на човечеството
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти като не искаш ваксина не си слагай, недей да говориш от името на другите.