Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
За к'ва наука говори тоя чиновник ? Да, и аз съм притеснен за науката, особено у бг'то.
97
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Без ваксина си за никъде", "Ваксината много врати отваря", "Ваксинирания навсякъде е добре пеиет"Поговорки от 2022 година
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има повече професори отколкото в цяла Европа, и защото са супер-експерти сме на първо място по смъртност в Света в последните седмици. Благодарим на българските професори за високият професионализъм.
95
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Много избирателна тая ваксина бе. Всичко над 40 години ще бъде засилено към гробищата. Ваксината представлява химическа кастрация както беше казал някой.
94
2
 
3
 
! Отговори
Cиник преди 3 години
Бе професоре, представи си че изтърбушваш едно младо ягне и то ти донесе корона вирус? Как така.
93
2
 
14
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Тоя кви ги говори, бе?!?!? Подствавя под съмнение ваксините?Сега ковид-психарите под ще почнат да вият ужас
92
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да си тра ла ла да се съгласиш да ти инжектират нещо неизвестно и недостатъчно изпотвано!!!!!!!!!!! Абсурд!!!!!"- така е, дизефектантът е нещото, за което говориш!- ако говориш за ваксината си се объркал, щото е и тествана достатъчно и е много добре известна!
91
0
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДНЕС ОТВСЯКЪДЕ НИ УБЕЖДАВАТ ВАКСИНИ ВАКСИНАЦИЯ. ПРЕДИ 30 Г. ДЕМОКРАТИ ДЕМОКРАЦИЯ. ПРЕДИ 75 Г. КОМУНИСТ КОМУНИЗЪМ . И ВСЕ ТРЯБВАШЕ ДА НИ СТАНИ МНОГО ДОБРЕ. НО ДОБРЕТО ВСЕ НЕ ДОСТИГАШЕ ДО ХОРАТА. А ПИСАНО Е -- ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСЛАН СЪС ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си тра ла ла да се съгласиш да ти инжектират нещо неизвестно и недостатъчно изпотвано!!!!!!!!!!! Абсурд!!!!!
89
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Много са съмнителни ефектите от ваксината на близките до Б.Гейтс и Сорос фирми-примерно Пфайзер.Като знаем как години наред твърдят,че населението на Земята е прекалено голямо и трябва да се намали,как да им ползваш ваксината???
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си слагам Отрова !!!!!!
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ваксина с карантина докато няма повече корона. За 1-2 години карантниа и ваксиниране ще изчезне, стига да е добра ваксината и карантината не е лабава. Ваксиниране на 6 миилиона човека за 1-2 години може да стане макар че няма и достатъчно лекари и сестри и може да се забави
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Разрешавам ти да отидеш да пишкаш за да не намокриш гащите, ако не можеш сам да се изпишкаш, помоли майка си да те изпишка.
85
0
 
11
 
! Отговори
Пояснение преди 3 години
Не става въпрос за силна или слаба имунна система.Загиват и хора на по 20 години и преборват болестта и хора на 100 години.Имунната система е толкова специфична за всеки един от нас,и всичко зависи от този специфичен имуннен отговор.Разбира се,начинът на живот,навици,гени,с какви патогени сме се срещали преди,храна,въздух и т.н. могаг да доведат до нерегулирана имунна система.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефекта е във Дефекта !
83
4
 
5
 
! Отговори
Да довършим израза преди 3 години
А ефекта на ваксината над 40 годишните е опасен ,с неизвестен изход! След това "добвроволно" ваксиниране ще се очаква масово пациентите да се погребват със запематан ковчег или директно да се заповядва н аблизките им да ги кремират!
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Пид 40 г. и сега има доста умрели от корон. Ваксината е променен коронен вирус за да накара имунната система да се бори с истинския. Но като няма имунна система, истинския корон си влиза и убива.
81
3
 
10
 
! Отговори
х преди 3 години
Господа, аз досега не разбрах някой да го е грижа за мене, дори напротив. Аз съм на 40+7. Не схващам какво сте се разгрижили сега тепърва, изобщо не ви вярвам, защото ви познавам мисленето. Обърнете внимание на младите, които тепърва трябва да се наслаждават на живота с вас.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде ги намират тия професори? Има чувството че Бойко ходи да ги вади от мазетата на БАН. Сигурно ги имат на склад още от Тошово време.А оня ден гледам го с министъра на здравеопазването и оня другия касапин мишкуваха из някакви хладилници. Така и не разбрах какво търсят там?
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80 Аз съм на 22 години, разрешавате ли ми да не се ваксинирам? Благодаря предварително.