Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите

Ще бъде предложен план за здравето на нацията
19 дек 2020 14:46, Елка Василева
256
Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми“, допълни здравният министър.

"Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред вас: Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта", каза още Костадин Ангелов.

Още по темата

Според него здравеопазването в България не е лошо. "То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно", изтъкна министърът.

Според него думата на 2020 г. е позитивен в недобрия смисъл на тази дума.

"Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени", каза още проф. Костадин Ангелов.

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване.

В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
20
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 3 години
Другарю Ангелов , така и така сте тръгнали да обяснявате причини , щом сте казали "а" , кажете и "б" - обяснете причините за хроничните заболявания на българите ! Аз ще ви помогна - причината е една-единствена - управлението на вашата партия , която съсипа България и която единствено се интересува от пари и нищо друго !А , и власт , за да се осигурят тези пари !
146
0
 
10
 
! Отговори
до166 преди 3 години
плюс по големи данъци,избиване животните на хората,оставяне на хората без работа точно пред нова година
145
0
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Тия минаха всички граници по наглост. А коя е причината за хроничните заболявания у толкова хора бе, ***? Тиквеното управление, дето си намира такива кат тебе по кръстовищата.
144
1
 
11
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Тоя прилича на психопат сериен убиец от файлове на ФБР
143
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, на този физиономията му защо е по-гнусна от тази на Далавери симеонов ? Баси, излъгал съм се за класацията си - БГ противна физиономия 2020...
142
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е това безочие бе Ангелов ? Ама тъй да знаеш. Аз съм самоосигуряващ се и отсега нататък здравни осигуровки повече НЕ. Гнусна амеба такава. Бойко българоубиецев какво направи за по-достъпна енергия? Скъп ток, скъпо парно, схеми, кражби, АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй, загуба на печалба от транзитен газ... горене на бокл*ци. Че той мръсния въздух е убил и осакатил 10 пъти повече българи бе... ВИЕ сте причината за смъртността на Българите ! Проклетници !
141
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно,заради здравната система и лошите доктори е. Мислят само за кинти,нямат морал.
140
1
 
19
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА СА ВРЕДНИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ. !!!СМЕНЕТЕ СИСТЕМАТА.!!! НЕ ПАЦИЕНТЪТ ДА СЕ МОЛИ НА ДОКТОРА, А ОБРАТНОТО!!!!
139
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какво ни е на системата.....? Смазан часовников механизъм! Болници- търговски дружества! Лични лекари и специалисти-търговци! Система като "Капалъ чаршия. Всеки от търговците те работи! Здравна каса-купувач от сергиите на стока-здраве (уж за нас). Да-ама не! Тройна пневмония да те хване пак от "кихане" с банкноти на всички по търговската верига!
138
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги от Ангелов - патологични, несвързани в логически аспект и крайно обидни за Българския народ лъжи.
137
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един от многото проблеми да коментира: защо България е единствената държава в ЕС без медицински хеликоптер и те отказаха скоро да купят!
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден виждаме колко е достъпно. Всели ден има апел от някой не получил спешна помощ поради липса на средства, всеки ден някой събира пари за операция на близък. Токова е достъпно, че крета на инициативи, като капачки за бъдеще.
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То здравеопазването наистина не е лошо, но за онези, които се лекуват в правителствената болница, или в елитните такива!Пък част от народа въобще няма достъп до болнична помощ, така че и за тях е все тая какво става в "народните" болници...! Абе, пази Боже...!
134
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Многохилядната армия от медици се превръща в маффия !
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, "Търговските дружества" се интересуват само от парите на данъкоплатеца.Тях не ги интересува здравето на Българина.За тридесет години разсипия и кражби, то освен Здравеопазването в България е девалвирало и Образованието.Ако не си го разбрал, значи живееш в света на Мутри и Олигарси!
132
0
 
5
 
! Отговори
Клоун с изкуствена преди 3 години
КосаГлупак
131
2
 
4
 
! Отговори
Простосмъртен преди 3 години
При 1милион здравно неусигорени .Няма как да е друго .
130
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая грозна дебела кривовежда мутра докога да я гледаме 94296
129
0
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Оставете тва .Гледахте ли най новия клип от западния парк ??? Там се говори и за тоя :))) Гледайте го .Малко е богохулен но е нещо истинско за дебелогъзо властващите
128
0
 
21
 
! Отговори
Родопчанин преди 3 години
Г-н министър, кога най-после ще потърсите обяснение от здравните специалисти от Смолян - д-р Кубатева, д-р Даракчиев, д-р Апостолова,д-р Карагяурова , за най-голямата смъртност в България? Ако не могат, ако не знаят как се лекува, научете ги в София! Стига експерименти!!!!!