Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите

Ще бъде предложен план за здравето на нацията
19 дек 2020 14:46, Елка Василева
256
Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми“, допълни здравният министър.

"Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред вас: Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта", каза още Костадин Ангелов.

Още по темата

Според него здравеопазването в България не е лошо. "То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно", изтъкна министърът.

Според него думата на 2020 г. е позитивен в недобрия смисъл на тази дума.

"Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени", каза още проф. Костадин Ангелов.

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване.

В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки си умира от болестта -ковидът е само поводът за едни пари които се крадат безконтролно
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия да не би да се сетиха, че без хора няма държава? Не ми се вярва да са толкова умни. Сигурно им се вижда малка смъртността и се чудят как да я вдигнат още. Затова отвориха ресторантите на хотелите с надежда. Все пак от пролетта говорят, че чувалите за трупове няма да стигнат. Очакваха по-голяма смъртност и са разочаровани.
165
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя толуп, да спре да набива на хората в главите и да всява страх и паника, че хората умират от коронавирус. От тия 150 човека на ден, само 3-4 оумират от коронавирус. Останалите умират от хроничните си заболявания. Така че не ОТ коронавирус а СЪС коронавирус. Има разлика. Тоя да се спре, че до съда няма да стигне, но до бесилото - ДА. Народа ще го хване някъде и ще го линчува, да знае.... на хората им писна 9 месеца, всекидневно да слушат коронавирус. Оставете народа да живее и умре спокойно.
164
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Сами сме си виновни един вид...
163
0
 
6
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
Принципът "на всекиго според потребностите, от всекиго според възможностите" за пореден път не работи. Защо не работи? Защото веригата е устроена така, че и веднъж да не си посетил болница, все плащаш. Потребителите на услугите пък доплащат за всяко нещо (даже и за PCR тест). Лекарите работят в тежка среда, особено сега. И пари все няма. Какъв е изходът? Ами, всеки да си има лична здравноосигурителна сметка и да си плаща, където прецени, че ще го лекуват най-изгодно и най-добре, според парите му
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 186 Ахххх ти, Конспиратор
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак питам. По 2000-3000 заразени на ден колко милиона е България?
160
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един министър който не е затлъстял нямаме. Само тоя на образованието, ама той изглежда стресиран доста
159
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
Прилага ли се в България ранно лекуване на Ковид както в други страни с пакети за домашно лекуване с hcq(или ивермектин)+азитромицин+цинк?
158
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не знам кой крив кой прав ,но В.Касабов се спомина от не лекувана чернодробна цироза.Къде е профилактиката за Българина?Няма профилактика, а прибирани на едни пари от "семейните лекари"-джипита!?!?
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 181 ааа Тия математици са на заплата към партията, те изчисляват само каквото им кажат, а тия от днес.бг си мисля че всички сме балъци. От март месец до сега всеки ден по 2-3 хилки заразени. Те тези хора нямат семейства познати и тн. Тя заразата не се разнася....ама ходи го обеснявай на зомбита
156
0
 
1
 
! Отговори
Не зная преди 3 години
Кой крив или прав, но д-р Чавдар Ботев твърди, че лекува по един начин, други лекари-по друг начин. Защо министърът не иска мнение от всички лекари "на терен", кое е по-вярното?
155
2
 
12
 
! Отговори
Лимес преди 3 години
Първата работа на демокращината е да капалдиса болниците. И да ги продадат. В моят клет градд три. После училищата ,знам за три. Детски градини четири.Висши филиали два. Единият медицински. Е ще мрем я . Това е.
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fizkulturata i spirta razvaliat bulgarite...
153
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
30 години здравеопазването в българия се разпада лекарите почнаха да се занимаватс политика спомняте си колко стачки се провеждаха в Пирогов след това измислихаличните лекари направленията и те ни довършиха 2 часа чакаш в мръсния коридор надкц и накрая се оказва че няма направление трябва да си платиш за свободен приемкъде тука се говори за профилактика претупват те с ненужни скъпи изследвания за даизточват нзок и се спасяваи разхаитена работа
152
5
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
Сега се сетих да добавя малко думи по отношение на разпадащото ни се здравеопазване.Точно така - разпадащо се! Даже се сещам за най-новия виц: "Понякога клиничната пътека свършва пред стълбите на Спешното Отделение!"Доста черен хумор, но е вярно!Прочие, за проблеми във здравеопазването се говореше още по времето когато другарката Мими Виткова от БСП беше министър на здравеопазването!Да пояснявам ли, че беше от правителството на Жан Виденов?Проваленото правителство, провалено здравеопазване!
151
0
 
13
 
! Отговори
някой преди 3 години
Евалата бе, Костадине! Ти откри топлата вода!Ама ние това от колко години го дъвчем?През днешния ден отчитаме 157 починали, а в съседна Сърбия са само 52!Същевременно процентът новозаразени през деня и в България и в Сърбия е около 28-29 процента.Но тази същата мисъл му светна в главата и на заместник-премиера Томислав Дончев!А и здравеопазването е под всякаква критика.Защо толкова лекари се разболяват? Ми защото са възрастни, с хронични заболявания, а млади доктори почти няма!!!
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро, открихме Америка! Само, че докато приложите тази политика за "народното здраве" нямя да останат бели хора на тази територия.
149
1
 
18
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми, допълни здравният министър."Естествено че е така. В България за лошото здравеопазване са виновни пациентите. Както и на космонавтите им е виновен космоса.Въобще това е връх на наглостта и лицемерието от някой, който се е маскирал като минисртър на здравеопазването, да обвинява пациентите за това, че той е некадърник.
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата опорка за причината за високата смъртност няма да върне доверието в тези, които загубиха близки, подчертавам без съпътсрващи заболявания. Дано хауса, който настъпи с втората вълна, да не се повтаря.