Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите

Ще бъде предложен план за здравето на нацията
19 дек 2020 14:46, Елка Василева
256
Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите
Снимка: архив, БГНЕС

Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. "Да, нашата нация има проблеми“, допълни здравният министър.

"Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред вас: Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта", каза още Костадин Ангелов.

Още по темата

Според него здравеопазването в България не е лошо. "То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно", изтъкна министърът.

Според него думата на 2020 г. е позитивен в недобрия смисъл на тази дума.

"Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени", каза още проф. Костадин Ангелов.

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване.

В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
22
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Май почнаха да обръщат палачинката?!?Значи хриничните заболявания,м?!?Следваме планът,браво!ВЕрно ни имат за и.д;ИО;ти
126
1
 
22
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Какво значи заспал лекуващ лекар нощна смяна в Ковид отделение в Пловдив и затова е ограбен от крадец проникнал отвън? Какво правят болните през това време- спинкат и .....умират!
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината е в разрушената от демократите здравна система в България, счъетано с забтаната на плановия прием и плановите операции в болниците, което продължава от 25 октомври до сега.
124
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да завалят масово дела към всички лекари довели с бездействие и нежелание за лечение на хората до смърт или трайни увреждания. Трябва всички засегнати пациенти и близки да се обединят и заведат общо дело. Да видим тогава тоя мун ьо на снимката и другите подобни на него ще продължава ли да плещи глупости?!
123
1
 
30
 
! Отговори
11111 преди 3 години
Ангелов: Причина за смъртта от коронавирус - хроничните заболявания на българите....Вследствие на ниския жизнен стандарт и разбита здравна система!
122
0
 
23
 
! Отговори
Възмутени преди 3 години
Д-р Ангелов, стига с оправданията за голямата смъртност в хроничните заболявания и възрастта на българина! Причината е в ХАУСА на здравната ни система! Толкова млади и здрави починаха.,.! Причината е в лошото или почти никакво лечение! Какво значи лекар да не желае да лекува и да бяга от задълженията си! Едва ли го има това другаде в света! Те са избрали професията си! Къде лекуват по телефона? Всичко е сбъркано....!Явно ще се молим БОГ да ни пази!
121
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140"о Анонимен "пушиш ли" Айде сега пак пушачите виновни за безхаберието и простотията в здравеопазването. Виновни са също защото не *** по заповед на щуката отвъд океана и известния финансист и спекулант. Ум умува и патки пасе"Ако не знаеш, че има пряка зависимост между пушенето и рак на белия дроб, гърлото и дори сърдечни проблеми, това си е твой проблем. Неграмотността не е извиненние да прехвърляш личната отговорност на другите.
120
0
 
6
 
! Отговори
Лекарствата преди 3 години
До Анонименот аптеките излипстваха за да има повече умрели от т.н. пандемиякуца им статистиката - умрелите са много малко - от ЕС ще ги мъмрят за липса на усърдие при прилагане на пандемията
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе и затова от три седмици в аптеката липсват лекарства за диабетно болни и такива няма да има до кртая на януари. Явно профилактиката е приоритет за вас, властоимащите.
118
0
 
18
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА преди 3 години
баксинация за този продажник на снимката и семейството имзадължително да се ваксинират всички мерзавци в бели престилки и семействата имзадължително да се ваксинират Бойковите башибозуци - мутро-пилицията, и семействата имнека всички тези гаддове да опитат юдо-масонскаат ваксина срещу измисления им вирус !!!
117
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лесно е да прехвърлиш вината на някой друг. И да останеш сляп за хаоса в здравеопазването.Нали господин напомпано лице?Защото тоя не може да бъде наречен доктор! Не е проблем на болните, които умират на стълбите пред болниците, не е проблем на болните, които болниците не приемат, докато в същото време близки до властта хора биват приети без проблеми. Айде ботоксовия вече да млъкне,както и оня-Томито,габровския клакьор
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "пушиш ли" Айде сега пак пушачите виновни за безхаберието и простотията в здравеопазването. Виновни са също защото не *** по заповед на щуката отвъд океана и известния финансист и спекулант. Ум умува и патки пасе
115
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От този министър и *** за зеле не става!Същия беше и Директор на Александровска болница.Трябва да му се отнемат лекарските права незабавно.
114
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министре ..то в Китай има хора с хронични заболявания ,но няма заразени и умрели от тоя вирус ,ваксини фризери няма ,никой не говори за китай или ухан ,искай записа на бТВ ,там всичко работи какво става намали някой да обясни
113
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един вид болните сами са си виновни, че умират. Нещо различно ли очаквахте като заключение?
112
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134Ти лично, пиеш ли, пушиш ли, спортуваш ли и грижиш ли се за навременна профилактика на здравето си?
111
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A ЗАЩО ИМАТ БЪЛГАРИТЕ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? ЗАЩО СМЕ ТОЛКОВА БОЛНИ? Все ние сме виновни, как па един път лоша политика и здравеопазване не са виновни?
110
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128"Господин Ботокс с оскубани вежди, от къде ли идват тези хронични заболявания? Сигурно са от добрия живот и качествената здравна система. Съд и оставка!"Наистина, откъде ли?Едва ли е от пушенето като комини.Сигурно не е и от пиенето на алкохол като смоци.Няма как да е и от това, че никой не спортува. Това не може да бъде.А да не би да е от това, че българите масово дишат мръсотиите на 10-15 годишни трошляци. Не, и това не може да е.Абе, ПРАВИТЕЛСТВОТО е виновно, бе!
109
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъкльо това за оправдание пред народа няма да мине ,отговорност ще носите всички докаралини до най-бедната нация и болна в света !?
108
0
 
3
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 129"В Германия е 55% ДОД. За там говоряЗа да докарваш по 1500 евро чисто с тази професия значи си в сивия сектор. Или бакшишите трябва да са дебели, в което се съмнявам."Няма такива глупости като твоите :))))Това е стандартна заплата в бранша за пълна работна седмица. Минималната почасова ставка е 9.75. :)))) ПО ЗАКОН. Ела ми се обади когато минималната ставка я облагат с 55%.Лелелелелелелелелееее. И такива тръгнали да говорят нашироко.