Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием

Хората пътували, не бил само във Великобритания
154
Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият щам на COVID-19, който беше засечен във Великобритания, вероятно вече е и в България. Това прогнозира имунологът проф. Андрей Чорбанов пред Нова тв.

Още по темата


„Няма как да се скрием от новия щам  на COVID-19 . Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави", коментира той.

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо.

„Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява, не можем да твърдим, че е по-смъртоносна”, поясни Чорбанов.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус  са на база спайк протеин, който мутира най-често. И допълни, че новият щам кодира до 93 % всичко, което кодираше първия SARS вирус през 2002-2003 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
14
 
! Отговори
ГРОЗНА МАНИПУЛАЦИЯ преди 3 години
---Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием---Това е заглавието на статията. Само трябваше да добавят "СПАСЕНИЕТО Е ДРУЖНО ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ".Нищо против ваксините - това си е добър бизнес, ама да раздухваш история от мес. Септември (тогава за пръв път лабораторно е идентифициран новия щам), за да нагнетяваш старах сред хората и да МАНИПУЛИРАШ по този ГРОЗЕН начин... Гадно е. В крайна сметка има доказани хиляди щамове вече на коронката и това е нормално за всеки вирус..
80
0
 
11
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
В началото на пандемията се заговори за мутации.Така, че се очакваше.Притеснително и объркващо е промяната на мненията на множеството лекари, вирусолози, имунолози и др., които преминават от медия в медия и прогнозират равитието на вируса до два дни. След тези дни нови предположения. Кажете направо, че явно всеки човек ще се срещне с този вирус и да се надяваме на ниска смъртност. Виждаме, че мерките са временно решение и когато хората излязат от вкъщи се започва отново. Това е някакъв кошмар...
79
0
 
4
 
! Отговори
46охглшфт преди 3 години
Вижте колко полета е имало само за миналата седмица от UK, поне 40 с по средно 100 човека на всеки един/минимум/,тези хора си щъкат навсякъде неограничавани,така че ,няма начин и тука да го няма.
78
2
 
7
 
! Отговори
Несмирени сме ! преди 3 години
Нивото на смъртност е най-високо в страните,където омразата към властта е най-силна-Великобритания (Брекзидна), Италия, Франция, България и т.н.Замисъла за борба с "вид разум", адски приспособим е проблемен. Само 4 щама, имат 4 факториел разновидности(1Х2Х3Х4=24).Той ще спре, когато изпълни задачите си-нов световен ред и завръщане към човешкото...или рестарт на проваления космически експеримент.Непукизма ще се окаже най-опасен:Съществува ли електричеството?Виждате ли го?Пипнете проводник!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е ,като не забранихме вноса на заразена кока кола. Установено е ,че вирусът мутирал при контакта с колата. Вижте какви работи пием!Италианците открили мутацията и в компот от круши. Внимавайте.
76
6
 
21
 
! Отговори
айде стига преди 3 години
До ВанесаСтига вече с " ужаса" на тези учители! Стига преувеличаване! Стоят с месеци в къщи и получават ЦЕЛИТЕ СИ ЗАПЛАТИ! Удобно, нали? Само те ли работят с хора в тази пандемия? Ами продавачи, касиери, майстори - те не искат ли в къщи, ей тъй- без контакти???? Излезте учителите в неплатена, да видим, дали няма да обърнете плочата и даже да дърпате децата насила от къщите?????
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психозата снижава имунната ви система и ви убива. Това е и експериментът, който се провежда - да се види дали хората могат да бъдат разболявани като се психират глобално.Първо ще ви уплашим за да се разболеете, а после ще ви продаваме ваксини.
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворих мойте танзанийските кози и прибрах папаята. Спокоен съм.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно резонно заключение.Никой не знае дали толкова починали хора през миналия месец не са си отишли от новия щам?
72
12
 
12
 
! Отговори
Ванеса преди 3 години
Децата били изтормозени с телефоните. А децата на починалите учители, които останаха сирачета, какво ни интересуват, нали? Обществото е обзето от себичност и егоизъм, /с малки изключения/, жалко, много жалко...
71
9
 
28
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Не може да се скрием от много опасни болести, заплахи и какво ли не. Стига вече маскаради, психози и напрежение, как не спряхте вече толкова време, колко народ погубихте и ще погубите.Децата изтормозихте по цял ден в къщи с телефоните, други по принуда не могат да работят, стига геноцид вече, спрете се.
70
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия щам дойде от ваксините. Играта им е разкрита. НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ, ЩЕ СЕ ЗАРАЗИТЕ С НОВИЯ ЩАМ !
69
1
 
20
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Новият щам влизал и ф чекмеджеАта !
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХХААХХААХАХАХХАХАХАХАХААХХХАХАХАА ЕЕЕЕЕ УЛЯХТЕ СЕ
67
0
 
20
 
! Отговори
666 преди 3 години
Обидно ми е да има тколкова НЕмислещи хора, дето главите им служат само за запушалка на вратовете
66
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"за тях е нормално в крайна сметка да не изпитват някаква човешка/обществена ангажираност към останалите."Ало, обществено ангажираният. Наясно ли си че през живота си досега си убил поне няколко уязвими души заразявайки ги с грип. Оставям те да живееш с тази мисъл занапред.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Абсолютно си прав, и първо един +. Второ: не може да е по друг начин, българите са освирепели един към друг. Властите едно приказват, но с поведението си допринасят за това объркване, суматоха в обществото и непоносимост един към друг. Иначе ако човек слуша какви ги говорят, ще рече че тия са много ангажирани към проблема.
64
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Новият щам на COVID-19 вече е у нас? Няма къде да се скрием"Нито ме интересува дали е у нас, нито се крия, нито ще се ваксинирам.
63
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не видите снимките от рентгена на ваш близък, който го е изкарал по-тежко и белият му дроб прилича на шахматна дъска ще говорите, каквото ви падне.Но асоциални хора без никакви социални контакти освен фейсбук и останалите *** из коментарите, които нямат близки хора и любими хора и никой не го интересува за тях е нормално в крайна сметка да не изпитват някаква човешка/обществена ангажираност към останалите.
62
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИ СЯ? ША СА УМИРГА ЯКО!А ВЪЛШЕБНАТА ВАКСИНА , ВИКАТЕ, ГО ЛОВИ?НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА НЕГО, САМО ЗНАЕТЕ, ЧЕ ВЕЛИАКТА ВАКСИНА ГО ОБЕЗВРЕЖДА! *** МИСИРКИТЕ!