Стягаме куфарите за по-добър живот навън, но песен ли е той?

Всеки четвърти имал намерение, 31% смятат, че зад граница си по-щастлив
124
Стягаме куфарите за по-добър живот навън, но песен ли е той?
Снимка: БГНЕС

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. 22% посочват, че имат познат или роднина, които се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо емиграцията. Проучването е реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 пълнолетни българи.

31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение.

41% от българите казват, че имат роднини, които живеят в чужбина. Живеещите в селата в най-голям дял посочват, че имат роднини в чужбина, спрямо живеещите в други населени места.

27% от имащите роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. 70% посочват, че не получават. Хората на възраст 60-69 г. и 70+ в най-големи дялове посочват, че получават такава финансова помощ от близки/ роднини в чужбина.

80% от хората, които получават такава финансова помощ, казват, че не могат да се справят без нея. Едва 14% заявяват, че могат да се справят и без тази финансова подкрепа.

Една трета от хората, които получават такава финансова помощ, биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Това важи в най-голям дял при най-младите. 54% от българите посочват, че не биха заминали.

Сред основните причини за емиграцията на техните близки/ роднини, 61% изтъкват икономическото положение в България, 51% "с цел по-добър живот", а 13% с "цел образование". Сред изтъкнатите причини е и брак/ връзка с чужденец.

24% от българите декларират, че са имали намерение да живеят в чужбина, а 70% не споделят такова намерение. Сред основните причините да не заминат се изтъкват семейството/ близки/ родини/ родители – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% заради малки деца/ внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие в България, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и т.н.
 
52% от българите смятат, че е престижно да се работи в чужбина, а 33% са на противоположното мнение. Сред най-младите е най-голям делът на смятащите, че е престижно. 83% посочват, че е престижно да се учи в чужбина, а едва 8% са на противоположното мнение. За 75% е престижно да се пътува често в чужбина. 12% смятат, че не е престижно.

Над половината (56%) от българите посочват, че хората завършили в чужбина, имат по-добри възможности за реализация в България, а едва 4% смятат, че имат по-лоши възможности. 24% са на мнение, че имат същите възможности като получилите образование в България.

На въпрос "Според вас лично животът в чужбина лесен ли е или не е лесен?", то 14% посочват, че е лесен, а 71% са на противоположното мнение.

Две основни психологически рамки могат да бъдат очертани по отношение на емиграцията, коментира социалният изследовател Евелина Славкова.

От една страна битува чувството, че тези хора са „прокудени“ от България, търсещи препитание извън страната. Другата психологическа рамка, е свързана с формираното желание на родителите към децата им да отидат в чужбина, да учат там, да живеят там и т.н. Твърда е вярата, че там е по-добре. И двете призми битуват успешно и не си противоречат, казва Славкова.

Според социолозите проучването показва, че финансовата подкрепа на хората в чужбина задържа хора, особено по-младите, които иначе посочват, че биха заминали за чужбина. За възрастните хора тази финансова помощ е особено ценна. Тук идва и един от големите и травмиращи психологически ефекти на българите в емиграция – да гледат възрастни хора в чужбина, а не собствените си родители.

Второто нещо, което показва проучването, е престижът. Престижно е да се работи в чужбина, да се учи в чужбина, да се пътува. Животът в чужбина, образованието в чужбина се приема за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което често се възпитават децата и е част от втората психологическа рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19 ти звучиш като въшка живееща на гърба на европейския данъкоплатец във връзкарската чалгаджийска мутренска република на замаяните от ръкопляскане на великия вожд в джипа
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Тате, какво е това мазохис?-Човек, напуснал преди време страната ни, защото е недоволен от положението тук, но после пак се завърнал.
21
2
 
33
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 3 години
Работих в Ирландия,Германия,Франция и стигнах до извода ,ЧЕ за българи не трябва да се работи по никаква причина...Издевателстват над нас все едно сме роби..и сме им длъжни....
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поговорката, че камъкът си тежи на мястото е мъдра и вярна. Хубаво е да се пътува. Където и да отиде човек обаче, като се връща, изпитва едно много сладко чувство. Дори мръсотията и неразборията не го дразнят, защото са родни.
19
3
 
18
 
! Отговори
Никога не е късно... преди 3 години
До жалноДа човек има нужда от малко, но ако е здрав и млад, и без семейни харчове.Скоро коментирахме за момче, което посегна на живота си, заради личен проблем.А можеше да отде в страна, където щяха да го поздравяват непознати по улицата, само защото го уважават, че е човек, личност и т.н.Материалното не е всичко за някои хора, затова те зарязаха уж уредения си живот и отидоха в нормална държава.Тук е джунгла, зверилник ...
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се тупахте по ... ушите, че ни захранвате икономиката? И какво се оказа? Мижавите 27% от запитаните...Но то всичко ви е така.О, там лекарите ви чакат пред вратата, но лятото идвате тук на здравен туризъм и половината почивка изкарвате по прегледи и зъболекари.О, там ви хвалят и прехвалвах колко сте умни и красиви, затова идвате да избивате комплекси тук как ...ей, как беше тая дума in Bulgarian, че от бране на ягоди забравих?О, там сте учени и преучени, но накрая пак сте поколения миячи
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма кой да направи реформи в тая държава, ще се мъчим е навънка. То е ясно че не е лесно, но поне децата ни ще израснат в нормална държава и ще имат шанс да се развиват и да постигнат всичко каквото искат.
16
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Дианче, манджата ! И морковите на ситно ! Аве съмнявам се, че и сносна манджа можеш да направиш.
15
4
 
11
 
! Отговори
така се прави преди 3 години
До Мюмюнчо от МюмюнхенВръщат се братчед и Аамедчо и Ромулчо, но за малко.Изкарват най-много едно лято като царе и пак навън.Идват си със много парички, спрямо стандарта на обеднелия българин.
14
6
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Връщат се 22% ама маняна! В страната на Мутрата няма живот!!!
13
2
 
42
 
! Отговори
жално преди 3 години
10 години живях и работих в чужбина. Заканвах се, че никога няма да се прибера в България, но носталгията просто ме разби и разболя. Чаках с нетърпение 15 дни лятна ваканция и 10 дни зимна за да постоя у дома. Вече 11 години съм си у дома и често ме обзема носталгия по чужбина, точно по града в който работих... Преди 5 години отидох на кратка екскурзия там. Истината е, че човек има нужда от съвсем малко... останалото е алчност и лакомия, фалшива и лъжовна сигурност...
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая държава няма да я има един ден, ако стане война аз за свинар пловдивски и тиквунций и мутрите връзкари няма да си мръдна пръста да я завладяват кадърните народи чалгаджиите да си останат в лаяната където им е мястото
11
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е "престижно" в чужбина, ама пък какъв живот бе, айде чедо, у престижа!А че трябва да бачка и да учи двойно и тройно повече, и цял живот да бъде маргинал в кьошето - е, важното е да е в Европата! И защо идват на лекар и зъболекар в България при тая скапана здравна система, защо не си плащат здравните осигуровки там и идват тук на просия за наша сметка, къде са "умно-красивите", които се ос...аха през лятото с Мун...то юмруче и парите на Черепа?
10
10
 
47
 
! Отговори
Мюмюнчо от Мюмюнхен преди 3 години
Поне 2 000 000 души избягаха последните 20 години. Продължават да бягат. Защо не се връщат? Може би защото нямат пари за това?!:) Който започнал да живее в нормална страна, в която има държава, ред , чистота, в която настоящето ти е предвидимо за нищо на света няма да се върне в България. Но трябва да си го преживял за да го разбереш. Иначе пишман патриотите нека да казват колко хубава страна е България. Да, може да е хубава ама държавата не е, а няма да живеем вечно, нали?
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не изметем комуниста Тиквоний България ще опустява ,тиквата прогони много хора и още ще си отиват
8
14
 
14
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Българи, Бог ви даде златна земя,руснаците 2 пъти ви я върнаха,а вие какво направихте с нея ?!Ограбихте я, собствената ви земя !Ей затова друго но хитро племе е новия ви господар, намали видасега с 30%, а още 30% е лимита.Оцелелите от Геноцида-остават слуги.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4ти, тия политици какви са? а ония които им ръкопляскат като замаяни какви са? мутрите какви са? българи са всички това е българската република на мутрите и връзкарите начело със великия мутра с джипа
6
4
 
23
 
! Отговори
дебел депутат преди 3 години
не бягайте от България чада мои , обещах на жената за рожденния и ден 4 x 4 черен металик .
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вждам никаква разлика между БСП и ГЕРБ! Единствената разлика е, че ГЕРБ са дъщерна фирма на БСП/БКП.....
4
9
 
19
 
! Отговори
Териториален преди 3 години
Тя територията си е много хубава, политиците ни не струват. Тая земя за нищо не я давам. А който не я харесва по добре без него.... Айде със здраве.