Мравката, която разбуни духовете: "За" и "против" книжка за еднополова любов

Пазете децата, написа в мрежата Ангел Джамбазки
Обновена: 25 яну 2021 10:29 | 25 яну 2021 10:21,
532
Мравката, която разбуни духовете: "За" и "против" книжка за еднополова любов
Снимка: Фондация "Сингъл степ"

Детска книжка, в която е включена история за еднополови двойки, разбуни духовете в социалните мрежи. В "Мравин и планетата гора" авторката с псевдоним Великан Василева разказва за мравка, която търси своя нов дом, а по пътя му памагат две крилати дами, които живеят заедно.

Героят среща и два мъжки лебеда, които са "заедно", защото се обичат. Книжката доведе до полюсни реакции и коментари сред родителите. Появиха се и коментари като "пазете децата", отправени от депутата Ангел Джамбазки.

Според някои родители историята е съвсем нормална и показва реалността. Те са на мнение, че така или иначе децата ще срещнат в някакъв момент от живота си еднополови двойки, а те като родители нямат притеснения да им обяснят житейската ситуация с книжка. "От както свят светува има еднополови двойки. Те са като всички останали", пише майка в мрежата.

Други обаче считат, че никога не биха купили подобна история на децата си и тя би могла да обърка нормалните им представи за семейството. "Мисля, че няма полза от такава книжка. Нито е поучителна, нито полезна за децата", пише друг родител.

"Идеята тръгна от необходимостта децата на еднополови семейства да могат да се припознаят с приказните герои от книжките. Те обичайно са първото нещо, с което децата растат. Те не намираха свой герой и това е причината такъв да бъде създаден. Това обаче е книжка за всички, не само за децата на еднополови семейства", разказва пред Нова тв Елена Генова.

"Функцията на приказките е да изследваме света. Има най-различни приказки и в тази възраст със сигурност не се влиза в много детайли. Децата сигурно няма и да обърнат много внимание на конкретната идея в приказката", казва и психологът Анна Жукивская, психолог от фондация "Сингъл степ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


532
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
19
 
! Отговори
НАРОДНИЯТ СЪД преди 3 години
бе строг , но справедлив. Бъдещите затворници, които ще отговарят за това, че ни набутаха в това змийско гнездо ще се оправдават : А ми времето беше такова...
6
24
 
12
 
! Отговори
НЕКА ИМА преди 3 години
Да има всякакви хора. Важното да се обичат да правят любов, а не война.
5
11
 
52
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ преди 3 години
е опасен за нашето бъдеще
4
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре специална комидия под натискана Еврогейпарламента ще нареди такива "четива" да влезнат и в учебната програма. Въпрос на време е.
3
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава защо ограничават някои предавания с възрастова граница, след като в даден момент децата ще се срещнат с реалността?
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За децата днес е в пъти по-вредно гледането на телевизия и ровенето във Фейсбук от колкото някаква си книжка която така или иначе 99.9% няма да бъде закупена. Но съдържанието изливащо се от екрана на телевизията и смартфона е достъпно не за 99.9 а за 100% от всички деца.
1
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм против еднополовата любов между Корнелия Нинова и Румен Радев.