Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете

От 1 февруари е забранено ползването на шлемове, шалове и кърпи като предпазни средства
4 фев 2021 14:12, Ния Христова
156
Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете
Снимка: Pixabay

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски. Това заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН.
 
От 1 февруари хората задължително трябва да носят маски на закрито. Всички, които продължават да се предпазват с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.

Още по темата
"Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от Covid-19."
 
"Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни", обясни проф. Петрова.
 
Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.
 
Ученият от БАН обясни още, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.
 
"Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканския е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем", обясни проф. Петрова.
 
Проф. Петрова препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, тъй като изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.
 
"Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу Covid-19", убедена е проф. Пенка Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
8
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Защо управляващите,които се "грижат" активно за народа,особено преси избори изборно да ни осигурят безплатни качествени маски,както е в белите държави на запад?Бай *** защо не се справи с проблема,а хаби народни пари да си гледа некачествени пътища.
117
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги осигури държавата,както е по закон, тогава ще помислим. Пари за маски не давам.
116
0
 
6
 
! Отговори
! преди 3 години
Моята маска от плат ( *** ) има джоб за филтър!!! Филтъра е същия като хирургическата наска. От една такава маска правя 4 филтъра.
115
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте потърсете информация за пародийната религия на вярващите в "Летящото Спагетено Чудовище"!Ще останете смаяни колко много днешната ситуация прилича на тази "религия"!Вярващите в "Голямото Спагетено Чудовище" са длъжни като излизат навън да ходят с гевгир на главата - така смятат, че се предпазват от чудовището!Същата работа е и с парцаливите им маски на докторите приближени на властта!!!
114
1
 
25
 
! Отговори
Н9879 преди 3 години
Тези дни хирургичната ми маска има рожден ден.Става на годинка)
113
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската трябва да се сменя на всеки 3 часа. само за работа и училище на цялото семейство са ни необходими минимум 8 маски на ден. Сметнете колко ще струва това, ако маската е по 5 лв, защото е уж висок клас! Сега ми кажете колко хора могат да си го позволят?!
112
1
 
38
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Статистиката е голяма работа! 87% от заразилите се хора са носили маски.
111
1
 
27
 
! Отговори
11111111111 преди 3 години
Я да сметнем колко лева месечно ще струват тези масчици за 4-членно семейство, а? ГЕ.Р.Пав башибозук........
110
0
 
16
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Толкова много се*кс има за правене, а ние тука се занимаваме с глупости...
109
2
 
3
 
! Отговори
Миризлива пъзня преди 3 години
Пъзнъх простете ме!
108
4
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Да ти серя и да ти пръдя в устата Йежи ми гоуната!!!Плесница и пръдня миризлива за теб!
107
1
 
8
 
! Отговори
За мнооого парички е преди 3 години
`Така пише у дебелите книги!`==Тя Конктитуцията е тънка книга, но и там записаното не се спазва...
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой някъде направил изследване и.....никой не дава препратка къде са резултатите от това изследване. В информационната ера с Интернет без това все едно да приемем, юе *** четат тази статия. Ами все пак е професор жената, направете си труда господа и дами от dnes.bg да ни информирате за източника с резултатите от изследването!!! Иначе става селска седянка.Никаква научност няма това съобщение. Всяка уважаваща себе си наука работи с източници за заключенията си!!Тук такива няма!
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ли не бих дал за да видя израженията на феновете на маските докато четат новината ахахаха
104
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно по-скъпата им продукция залежава по складовете и се чудят как да я отикат.
103
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като държавата иска маски,тя е длъжна да ги осигури! Така пише у дебелите книги!Утре могат да поискат фрак с папионка и цилидър да си сложа!Като искат,да ми купат! Аз излишни паринямам!
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От началото на пандемията имам три маски, една в чантата и две по якетата и смятам с тях да изкарам цялата пандемия, даже не ги пера след всяко носене за имунитет!
101
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахах досега препоръчваха всякакви маски и шлемове, сега явно искат да направят по-голяма печалба с "новите" си маски.
100
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги, ама винаги в цялата човешка история, всичко е за пустите пари. Изхвърляйте, купувайте нови, и какво като накрая се разболееш.
99
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До НККМного ти е стара информацията.