Двойното маскиране: Нова мода, която спасява животи

Защитени сме на 91% ако носим две маски
1 фев 2021 23:00, Нели Христова
220
Двойното маскиране: Нова мода, която спасява животи
Снимка: БГНЕС

Носенето на няколко маски върху лицето ви може да не е само моден избор. То може да спаси и живот .

Служителите от Общественото здравеопазване предлагат двойното маскиране като начин за повишаване нивото на защита от коронавируса и неговите нови, по-заразни варианти.

"Ако имате физическо покритие с един слой и поставите друг слой отгоре - напълно е логично, че защитата ще бъде по-ефективна. Поради това виждате хора, които или се маскират двойно, или носят нова версия на N95", обясни д-р Антъни Фаучи, сега главен медицински съветник на президента Джо Байдън, пред Савана Гутри от NBC.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис използват двойна защита от седмици - всъщност Байдън често е бил виждан с хирургическа маска под маската си от черен плат, преди да положи клетва.

В Деня на встъпването в длъжност номинираният за секретар на транспорта Пийт Бутигег и съпругът му Частен Бутигег си направиха селфи с поетесата Аманда Горман, която носеше хирургическа маска под дизайнерската си макска на Prada.

Еднослойната маска не е напълно ефективна при блокиране на аерозоли, показват проучвания и дори домашно приготвените дву- и трислойни маски от плат предлагат само частична защита - някъде в диапазона на ефективност от 50% до 60%.

Хирургическите маски, наричани още медицински маски, са направени от три слоя нетъкан текстил, обикновено изработени от пластмаса. Цветният горен слой от плат е направен от медицински полипропилен от спанбонд, който е смолен полимер, свързан топлинно в мрежеста структура. Проучване от 2020 г. установи, че хирургическите маски предлагат 50% защита за носителя от аерозолите на други хора и между 60% и 70% ефективна защита на другите.

Но ако сложим хирургическа маска под маска от плат ще получим "над 91% ефективност срещу частиците“, казва Джоузеф Алън, доцент в Харвард T.H - училище за обществено здраве Чан и директор на програмата за здравословни сгради на училището.

В средата на декември Линси Мар, професор по гражданско и екологично инженерство във Вирджиния Тех, който е водещ експерт по аерозолно предаване на вируси, и д-р Моника Ганди, професор по медицина в UCSF / San Francisco General Hospital, също публикуваха изявление, което призовава за носене на двоен слой маски "за максимална защита".

Мар и Ганди предполагат, че обществеността може да "носи плътно маска върху хирургическа маска, където хирургическата маска действа като филтър, а маската от плат осигурява допълнителен слой филтрация, като същевременно подобрява прилепването."

Вторият вариант, според тях, може да е носенето на трислойна маска, изработена от гъвкава, плътна, тъкана материя, която съответства на лицето, с вложка от "нетъкан високоефективен филтриращ материал", като вакуум чанта.

Разбира се, най-добрите лицеви покрития за защита са маските от тип N95, направени от влакна, изтъкани с електрически заряд, които могат да уловят непостоянни частици, подобно на чорап, който се придържа към одеялото в сушилнята. Подобни продукти включват китайската KN95, европейската версия FFP1 и FFP2, австралийско-новозеландската P2, корейската 1-ва класа и японската DS2.

"Помислете за надграждане от платнена маска до хирургическа маска или от хирургическа маска до N95 / KN95. По-добрите маски могат да помогнат за намаляване на риска от по-заразни щамове",  написа в Twitter д-р. Том Фридън, бивш директор на Центровете за болести и контрол на САЩ. 

Но CDC понастоящем не препоръчва носенето на маски тип N95 за широката общественост, отчасти поради недостиг на маски за здравни работници, а също и поради опасения, че хората ще толерират маски, които могат да възпрепятстват дишането. "Притеснявам се, че ако предложим или изискваме хората да носят N95, те няма да ги носят непрекъснато", казва д-р Рошел Валенски, новият ръководител на CDC пред Андерсън Купър и главеният медицински кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта. "Много е трудно да дишате с тях, когато ги носите правилно", каза Уаленски. "Те са много трудни за понасяне, когато ги носите продължително време."

Правилно носене и грижа за вашата маска

Каквато и маска да носите, не забравяйте да го правите правилно - включително докато използвате двойно маскиране.

Не се допускат непокрити носове. И двете маски трябва да са върху носа, под брадичката и да са прилепнали по лицето, казват експертите.

Когато избирате вашата платнена маска, трябва да търсите стегната тъкан, според проучвания. Използвайте светлинния тест, за да проверите дали е достатъчно плътна: Ако лесно можете да видите очертанията на отделните влакна, когато държите маската на светлината, тя вероятно няма да бъде ефективна.

И не забравяйте да почиствате и изхвърляте маските си правилно. Хирургическите маски са само за еднократна употреба и ако са замърсени или дишането стане затруднено, маската трябва внимателно да се изхвърли и замени.

CDC препоръчва да съхранявате всякакви замърсени маски от плат в запечатани найлонови торби, докато можете да ги изперете. "Изперете мокрите или мръсни маски възможно най-скоро, за да предотвратите плесенясването им. През мокрите маски се диша трудно и може да са по-малко ефективни от сухите маски", казва CDC.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изумен съм колко хора си мислят, че маските ги пазят дори и ако си един час в колата с болен.
181
1
 
1
 
! Отговори
ддд преди 3 години
5 слоя най добре. Не е нужно дори да има от къде да дишаш. Важното е да си защитен.
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Clownworld
179
2
 
13
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ковидпсихари, сър!
178
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоунииии
177
2
 
13
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Най- добре с последния писък - раница скафандър. Опакова цялата глава има ръка - за достъп , ако те засърби носа. Скоро ще е задължителна- или към барачките, по спомен от едно минало със своя " благородна цел.
176
2
 
27
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Цялата истерия около Ковид е умишлено инсценирана и раздухвана, за да се запази статуквото в западната политическа система за още няколко години и към моментът плана работи перфектно.Т.е. в момента се дава глътка въздух на западните стратези, да измислят как да спасят системата си от страхотният колапс към който в последните години върви неизбежно и един световен катаклизъм (пандемия, война) им върши страхотна работа.И не става дума за някакъв гениален пъклен план, просто така работи системата
175
3
 
7
 
! Отговори
ззз преди 3 години
До Анонимен Всичко което си написал е точно обратното!Няма как да се изолира унищожи, а най-вероятно няма да има и лекарство за този вирус. Остава само имунитет - естествен или от ваксина!НЯМА ДРУГ ВАРИАНТ!А личното ми мнение е че този вирус не е нищо повече от малко по-агресивен грип (около 3 пъти).Всяка година от ВСЯКА грипна вълна по официална статистика на СЗО в Европа умират около 80 хил. в САЩ 60 хил. и т.н. и като се съберат цифрите не се получава много по-различно от ковид
174
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Масова лудост! Доживяхме Идиокрацията!
173
2
 
8
 
! Отговори
Атеист преди 3 години
Испанският грип е изчезнал от само себе си на третата година. Без ваксини и без мерки. Айде, да не драматизираме!Е, умрели са 50-60 млн души, но тогава е било война и антибиотиците още не са съществували. Пък и на кого му пука за умрелите по естествени причини! То си е божа работа.
172
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без спиране на епидемията, този вирус ще го влачим до веки веков. Даже и всички по света да го преболедуват и да умрат стотици милиони хора, имунитета е от ден до пладне и след по-малко от година ще се заразяваме отново. Същото е и с ваксините при този вирус. Единственото реално решение е спиране на епидемията, както направиха в Китай и редица други държави. Масовото заразяване е най-опасно, защото така ще има страшно много мутации на вируса и ще се заразяваме с няколко щама едновременно.
171
26
 
2
 
! Отговори
До 192 Megamind преди 3 години
Който не може да диша с маска, не може да диша и без маска и трябва да се лвкува. Никакъв приток на кислород не се намалява с маската.
170
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които са навътре в темата, отдавна слагат две маски, вкл. и в България, а тези дето си въобразяват, че са умни пишат проcтотии и се гаврят с починалите.
169
3
 
9
 
! Отговори
Вторник преди 3 години
Хора, по времето на нинджите, документирана ли е някаква пандемия от вирус?
168
3
 
19
 
! Отговори
Прос Селендур преди 3 години
Явно тези които произвеждат маски искат да печелят двойно....!!!
167
1
 
16
 
! Отговори
Гатанков преди 3 години
Глава има, мозък няма...
166
4
 
19
 
! Отговори
Абе тия нещо? преди 3 години
Направо противогази как само с 2 маски? Това е истински опасен вирус, които за 1 г уби половината население на земята! Бързо с противогазите и в бункери!
165
4
 
15
 
! Отговори
11 преди 3 години
Чудя се как не са направили противогазите задължителни? Крайно време е.
164
5
 
36
 
! Отговори
Megamind преди 3 години
Плътния слой от две маски пред лицето НАМАЛЯВА притока на кислород.Човек вдишва в голямата си част това което е издишал плюс праха полепнал по маската.Без достатъчно кислород мозъка НЕ РАБОТИ НОРМАЛНО.Човек се чувства леко замаян,по-трудно реагира или взема решения.Продължителното лишаване на мозъка от кислород води до тежки последици.Естествено,това се отнася за хората КОИТО ИМАТ мозък.Другите могат и да носят стргнато въженце на врата да спират и кръвта към и без това ненужния си мозък.
163
10
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Байдън. Адмирации. Възхитен съм и очаквам и в България да се задължи тримасковата мода и задължение за съвестните хора.