Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете

От 1 февруари е забранено ползването на шлемове, шалове и кърпи като предпазни средства
4 фев 2021 14:12, Ния Христова
156
Професор: Маските от плат не пазят, носете медицински и не ги перете
Снимка: Pixabay

Шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски. Това заяви пред Радио София проф. Пенка Петрова от Института по микробиология на БАН.
 
От 1 февруари хората задължително трябва да носят маски на закрито. Всички, които продължават да се предпазват с шлемове, шалове и кърпи, от седмицата подлежат на санкции.

Още по темата
"Съгласна съм с последните разпоредби. Новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3. Досега те се ползваха от медицинския персонал, например при интубация на болни от Covid-19."
 
"Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни", обясни проф. Петрова.
 
Тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.
 
Ученият от БАН обясни още, че текстилните маски не предпазват достатъчно. FFP-2 и FFP-3 са направени от 4-слоен полимер, който не пропуска вирусните частици. FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. Непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.
 
"Английският щам на коронавируса вече е в България, а след като южноафриканския е в Гърция, скоро и той ще е у нас, не можем да го спрем", обясни проф. Петрова.
 
Проф. Петрова препоръча в края на деня да изхвърляме ползваната маска, тъй като изследване е доказало, че след изпиране защитата намалява значително.
 
"Скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират срещу Covid-19", убедена е проф. Пенка Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
11
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
ЯЗЕ ПЕРА МАСКИТЕ ЗА ЕДНОКРАТНА С ЧОРАПИТЕ.....
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Ей байо добре че си ти да ни кажеш как стоят нещата реално явно имаш вътрешна информация
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли, че тази ваксинация е бошлаф работа. Срам ги е да си признаят, че безсмислено са ваксинирали над 10 милиона души в Англия, а ваксината не лови новите мутации. С тези НАЙСЕТ ваксини, които се предлагат в момента от всякакви производители ще настане такъв бъркоч и хаос, че ви е бедна фантазията - коя е уловила вируса, коя го е пропуснала, кой ваксиниран е предал заразата на здрави хора - това ще е един омагьосан кръг, в който ще се върим години наред.
55
0
 
0
 
! Отговори
До 35/пенсионер преди 3 години
Безплатно освен у самолета и болници. В хранителните магазини в чужбина никога не са били безплатни. Дай си мейла да ти пратя видео че никъде не ти дават безплатни маски на входа на хранителните магазини
54
3
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ако ги дават като калцуни ще става ужасно много *** и ще се хабят много. За това държавата/магазините не осигуряват. Нещо трябва обаче да се измисли по въпроса, наистина. Някой не носят, за да не дават пари.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Коя ли "фирмичка" на Баце, ще се облажи с парички, внос и продажби на тези маски.???
52
6
 
4
 
! Отговори
asd преди 3 години
До селянинПреди време ставаше и със саморъчно направени маски, защото китайците бяхя изкупили всички маски. И сега китайците са добре. А сега вече има фабрични маски достатъчно и ти казват ползвай от тях, защото е по-добре от правени от подръчни материали. Какво не е ясно?
51
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 3 години
мене ного ме е страх токо ме е страх че ако не цапнем три ракий за кураж не можем да излезем на дворо
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Да и "Здравната ни система" колабира. Сега си представи ако процента беше по висок
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така и не разбирате проблема, а той е, че в момента едва 20% от българите са се срещали с вируса-------20% за една година означава, че това е една много слабозаразна болест и няма нищо общо с първоначалните апокалиптични прогнози на Мутафчийски и Гешев.В същото време 20% популация с антитела означава, че рязко нарастване като при 100% уязвима популация, не може да се получи
48
1
 
8
 
! Отговори
ДО 35/ пенсионер преди 3 години
Бате, в чужбина съм. Никъде не ти раздават у чужбина безплатни маски. Купуваш си ги. От стандартните 5 бройки струват между 3 и 5 евро. Сега тея ФФП2 струват 65цента до 1 евро бройката. Имам и роднини у Франция и Германия и те казват, че си ги купуваш и там.
47
1
 
3
 
! Отговори
ДО 43 преди 3 години
До АнонименмАСКИТЕ ОТ ЖЕНСКИ *** ПАЗЯТ НАЙ ДОБРЕ ОСОБЕНО ОТ БАБИНИ
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено противогази му е макята!
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудесно - айде сега държавата да осигури на населението маски, които са задължителни и за които ще глобява. Или някой се мисли, че всеки ще си вади от джоба по 2 лв за еднократна маска и ще я сменя на всеки 4 часа или там колкото е предписанието?!?
44
0
 
3
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
До Анонимен 30Толкова много си умен,че по-умен от това не може да бъдеш.И говори в единствено число,тоест за себе си ,остави хората на мира.
43
2
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Българинът обича свободата и не търпи ограничения .атова пита И СЛЕД КАРАНТИНАТА ПАК ЛИ ЩЕ СИ МИЕМ РЪЦЕТЕ
42
1
 
3
 
! Отговори
Рали преди 3 години
Учените в Италия съветват FFP-2 и FFP-3 маските да се напръскват със спирт от вътре и вън, за да могат да се използват многократно.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А маските от скъсан чаршаф пазят ли?Имам един и мисля да ушия и да продавам на хората. Ще ги рекламирам като тънки с дупки и пазещи от вируси.
40
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32За това в Англия вече има над 10 милиона ваксинирани и продължават. Защото хората искате максимално бързо да си върнат икономиката и нещата да се нормализират. Само вие обаче понеже сте по-хитри нали той българина както винаги е голямата работа и най-големия тарикат ще си ходи с маската дет не я е сменял от 2 седмици и ще се оглежда да не го ваксинират илюминатите да му сложат чипа в празната глава.
39
4
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Народът просто трябва да навърже цялата тая псвдо-учена пасмина и да ги ликвидира. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Спонсорирани публикации