Най-лошите пътища – на Северозапад, най-опасни – в Софийска област

Перник е най-безопасната област за шофиране, сочат данни на ИПБ
Обновена: 15 фев 2021 10:52 | 15 фев 2021 10:48, Красимир Ангелов
32
Най-лошите пътища – на Северозапад, най-опасни – в Софийска област
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност изготви карта на най-опасните пътища в страната, които са най-рисковите отсечки за катастрофи със загинали.

В Северозападна България има най-висока опасност от пътнотранспортни произшествия, отбеляза Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност. Той обясни, че оценката на риска е направена по швейцарски стандарт.

Още по темата
"Информацията, която сме взели, е от гаранционния фонд на Асоциацията на българските застрахователи, тъй като се оказа, че данните, с които разполагат държавните институции, не са коректни. МВР води 90 точки в цялата страна за опасни, а в същото време на 3 януари гръцкият премиер представи тяхната оценка на риска със 7000 опасни места. Швейцария имат 4000. Излиза, че България има най-безопасната инфраструктура, което е невярно и нелепо", обясни Милчев пред bTV.

Той уточни, че правилната оценка на риска ще ни даде възможност да харчим правилно и ефективно парите на държавата за пътища.

"В Северозападна България има най-висок риск да катастрофираме, там пътищата са най-лоши. Източната част е със среден риск и най-безопасно е в южната част на България", отбеляза Богдан Милчев.

Най-лошите пътища – на Северозапад, най-опасни – в Софийска област
Снимка: Институт за пътна безопасност

Според данните на Института за пътна безопасност вероятността да загинеш от ПТП в някоя от областите е различна от тази да попаднеш в  леко ПТП. От специална карта се вижда, че в Софийска област е най-вероятно да загинеш от ПТП. Веднага до нея се нареждат Ловеч, Русе, Варна и Пловдив. Следват областите Монтана, Стара Загора и Враца.

Най малка вероятност от смърт при ПТП има в градовете Перник, Търговище, Ямбол, Шумен и Габрово.

След като се идентифицира риска в отделните области на България, е необходимо да се установят и така наречените черни точки (места, на които стават най-често ПТП с ранени и загинали). Идентифицирането на дефицити в транспортната ни система ще ни даде възможност да ги отстраняваме преди настъпването на тежки ПТП, посочиха от Института.

"Средата, в която се извършва транспортът в България, е нестабилна. Тя се характеризира с това, че имаме дефицитите в законодателството, дефицити на ресурси и недостатъчен контрол", обясни Богдан Милчев.

Той отбеляза, че над 100 са локациите, които са опасни в София.  

Изваждането на АПИ от МРРБ и превръщането му в държавна агенция, пряко подчинена на Министерския съвет, ще приоритизира изграждането на безопасна инфраструктура и ще направи по-прозрачно харченето на пари при ремонт/изграждане на пътища, смятат още от Института за пътна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
А ти си забравил какво беше през примерно 1943 година, или през 1939 година. Утре някой "умник" ще казва, че сме забравили какъв ад е били през 2020-2021 години.
25
1
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Пътищата си бяха екстар, а *** защо оставихте каруците и се качихте на БМВта.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОЛУ АПИ И КАТ В ПАНДИЗ
23
0
 
4
 
! Отговори
ТУЛУПИН преди 3 години
ДНЕС СУТРИНТА МИНАХ ТРАСЕТО СОФИЯ-РАДОМИРИ БЕШЕ ЗЛЕ ПОЧИСТЕНОКОИ ЛЪЖЕШ БЕ
22
0
 
2
 
! Отговори
Емо преди 3 години
АПИ-Агенция Пътни Инциденти!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти май си забравил какво беше в СОФИЯ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ!***, БАЛИТЕ!НА СТОЧНА ТАПА!НА ТЕЛЕВИЗИОННАТА КУЛА-ТАПА!ЗА ДРАГАЛЕВЦИ-ТАПА!ЗА ПЕРНИК! ЦАРИГРАДСКО!С АВТОБУС ОТ МУСАГЕНИЦА ДО ЦЕНТЪРЯ 1 ЧАС!КАКВИ БЯХА ТРАМВАЙТЕ,АВТОБУСИ, ТРОЛЕЙ!БРАКМИ!СЕГА КЛИМАТИК В ГРАДКИЯ ТРАНСПОРТ! МЕТРОТО ОТ ЛЮЛИН ДО ЦЕНТЪРА! Колкото и да плюете хората виждаме и някои ПОМНИМ каква смрад беше!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИТЕ продадоха ХИМКО на руснаците, които бяха търсени от ИНТЕРПОЛ! ИДЕАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ! ПОСЛЕ НАРЯЗАХА ЗА СКРАП ЧЛК, МЕСОКОМБИНАТ/ С НОВО ОБОРУДВАНЕ И ЛИЦЕНЗ ЗА ИЗНОС В ЕВРОПА И АРАБСКИ СТРАНИ/,ВОЕНЕН ЗАВОД ОГРАБИХА,ЦИМЕНТОВ ЗАВОД ПРОДАДЕН ЗА ЦЕНАТА САМНА ЕДНА ОТ ПЕЩИТЕ!ОГРАБИХА ВСИЧКО И ПЛАЧАТ КОЛКО Е ЛОША ДЕМОКРАЦИЯТА!ВРАЧАНИ СА ДЕБЕЛОГЛАВИ, НО ВИЖДАТ КОЙ РАБОТИ И КОЙ САМО КРИТИКУВА АМАДОЙДЕ ЛИ НА ВЛАСТ КРАДЕ КАТО ЛУД!
19
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
В Перник са правени върху винкели, затова не поддават !
18
1
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
А най-лошите пътища в цяла Европа са в България!
17
8
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Пътищата във Видинско са си ОК. Редовно пътувам, по-големите и кофти пътища, също предпоставка за ТПТ са в гр. София, където всяка по-главна улица прилича на след бомбардировка. Да не говоря, че всеки е наспирал, както му падне.И понеже ГЕРБ оправиха София, която управляват от десетилетия, тръгнаха и България да оправят.Да споменавам ли за пропадналото, протекло метро или няма нужда? За ремонта на ремонта на ремонта на ремонта на коя да е магистрала, или няма нужда?
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видин и Враца не ядоха асфалт!КАТО ВИДЯХА какво става при ядките асфалт гласуват 70 % ЗА кмет от ГЕРБ !РАБОТОХОЛИК! И ЗА ТЪГА НА КОМУНИСТИ ПРАВЯТ ЗАВОДИ!
15
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Най-лошите пътища в България са в община Елин Пелин.
14
1
 
4
 
! Отговори
+- преди 3 години
На излизане от Монтана има едно кръстовище ...там по 1-2 катастрофи стават в седмица...преди нямаше знаци ...направиха хубав път,но забравили да сложат предопредителни и ограничителни знаци поне 1-2 години ..имаше само 2 стопа... .Сега вече сложиха ,но мислите ли ,че се спазват(80-90% не ги спазват),нито камери има ,а там има възможност да поставят,има мост и към двете страни могат да сложат камери с радари...,щом не нямаха ум да направят кръгово там..ама хубава рабюота ама българска..все куца..
13
0
 
6
 
! Отговори
Офроуд преди 3 години
Движението по пътната мрежа собственост на АПИ и общините прилича на нещо средно между бързи и яростни, нийдфорспийд и офроуд рали сървайвър моуд. На оцелелите - честито!
12
0
 
3
 
! Отговори
ТУЛУПА преди 3 години
ДНЕСКА ЕДВАМ С 20 АМА УТРЕ ПАК С 200 .....АКО НЕ ВАЛИ СНЯГ
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сигурно България е единствената държава в света с подобна статистика
10
3
 
9
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Боко верно ли е че обеща навремето за Северозапада да е като картичка ?Къде са заводите, къде са младите хора защо ги прокудихте ***, като и шведите избегат кой ще гласува за теб бе
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега някой може ли и една статистика да покаже по тези области Боко колко пари е дал/усвоил за ремонти, нови пътища и както там му вика.
8
0
 
14
 
! Отговори
от северозапада преди 3 години
До Кръстьо: Мини един път между Враца и Дунав мост-2, и ще те питам после, какви каруци, какви пет лева - турски и полски тирове, баце, летат на изтребител!!
7
1
 
4
 
! Отговори
ВАЗ 2101 преди 3 години
Да направят статистика в коя област *** шведи карат с книжка, или да намерят един и да го покажат оп телевизията!