Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!

Ние вече дадохме нашата лепта, се чете в позиция
163
Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха със специална декларация, в която се противопоставят на всякакви идеи, „прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози“.

Според тях е абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

"Отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи. Дали е било закъсняло действие? Според нас - ДА! Но то вече е факт и заведенията набират скорост. Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

Още по темата
Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се чете в позицията на заведенията.

От там отбелязват, че събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г. „Когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!!

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за "българския модел". Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции“, смятат от СЗБ и БАЗ.

"Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!", сече в позицията.

Собствениците на заведенията предупреждават, че няма да приемат нищо друго освен вече разписаните мерки и дати. „И използваме случая отново да настояваме за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа. Настояваме за навременна подкрепа за нашите служители, много от които вече търсят препитание в други сектори.“

"И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", приключва позицията на СЗБ и БАЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
14
 
21
 
! Отговори
фаоѝг преди 3 години
НА 8-МИ МАРТ ВЕЧЕРТА БЯХ В РедХотПица - ВАРНА, ОСВЕН СЕРВИТЬОРИТЕ, НИКОЙ ОТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НЯМААШЕ МАСКА, НИКАКВО РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ МАСИТЕ, КРЯСЪЦИ И ВИКОВЕ, ПРОСТАШКИ МОДЕЛ НА ГОВОРЕНЕ, ТАНЦИ И ПИЕНЕБББ, ЩЕ КАЖЕТЕ - НЯМА ЛОШО, НЕКА СЕ ВЕСЕЛЯТ ХОРАТА, НО ЗАЩО НЕ СЕ СПАЗВАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ МЕРКИ, ЗАЩО ЗАРАДИ ЕДНОТО ПИЕНЕ И КРЕЩЕНЕ ДА *** ХОРА??? И НИКОЙ, АМА НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА....ПРОСТОТИЯТА И АЛЧНОСТТА ЩЕ НИ ПОГУБЯТ!
62
3
 
13
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Хаха оборота викат :) що не печалбата ? Щото правят всичко да не плащат данък печалба :)
61
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТояКак бе, слънце, като са отворени от една седмица, а броя на заразени се увеличава от преди отварянето им? Започнете да мислите малко поне, че така е скучно!
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки е свободен да умира, когато си пожелае
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълната тръгна след отварянето на училищата! Вицът, че настъпваме мотиката по два пъти е верен. Питам се, винаги ли ще сме така упорити в грешките си? Защо веднъж не приложим нашия пословичен инат в постигането на нещо хубаво?!?
58
12
 
14
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Знайни и незнайни са само т. нар. Ресторантьори. Незабавното им затваряне доказа че броя на заразените спадна драстично, а сега какво? Отворихте тази пасмина и направихме крачка назад. Незабавно затваряне на молове и ресторанти, безполезни са, а и са инкубатори на болести.
57
6
 
15
 
! Отговори
зер преди 3 години
тепърва ще си плащаме сметките от заведенията в болниците :) п.с. този щам който върлува явно е по-агресивен. Жена ми е рентгенолог и каза за 2 дена е видяла повече тегави случаи с млади хора (под 40г) с тотализирани бели дробове, отколкото през декември. па вие си вдигайте чашките в кръчмичките и си пазете 'свободата'.
56
5
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 3 години
Най-добре ще е да няма никакви мерки, НО който се излага сам на риск после да не провеси нос пред болницата и да хленчи пред телевизионните екрани, че с часове е разкарван и няма легла. Дето се вика да разчитаме на естествения подбор и кой оцелее.
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам бай Чекмеджан колко е страхлив, ако реално имаше толкова заразен вирус, според мен никой нямаше да го види извън бункер!А сега ходи по всякакви паланки и се прегръща с какви ли не байновци?Нещо не ви ли протича в тия глави?Нещо като мозъчна дейност?
54
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робите просто искат да са си роби!Искат затваряне, проверки, стригане, унижения...Просто не познават друг живот, освен робския.
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как защо разхлабиха мерките? Идат избори, касичката (чекмеджето) се изпразни и трябва да се понапълни отново. Ето защо разхлабиха мерките.След 8 април да си знаете - мерките се завръщат, но този път още по-строги!Излизане със SMS
52
14
 
30
 
! Отговори
Hex преди 3 години
Мерките даваха резултати. Не разбирам защо ги разхлабиха и отвориха молове и заведения.
51
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щабът да предложи следното:- или пълно затваряне на отделни бизнес сектори- или пълно носене на маски навсякъде и по всяко време
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С едни и същи ръкавици сервират и вземат пари. Дори при бананите си плащаш сметката не на сервитьора, а на касата, нкъдето касиерът е на пълно тсботно втеме и не пипа храната.
49
7
 
16
 
! Отговори
Анотимен преди 3 години
До АнонименНе ти пожелавам това, което аз преживях!Не ти пожелавам това,което аз видях!Не ти пожелавам да чуеш това, което аз чух!!Пожелавам ти да се молиш на Бог за здраве и изцеление, така, както аз се молех!!
48
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте репортажите за Тиквата! Навсякъде е без маска и се ръкува и прегръща с други селяни, всички без маски!Гледайте репортажите за папата в Иран. Навсякъде е без маска и си говори с най-различни хора от 50 см., те също са без маски.Бреей, тая "невиждана ярост"!Дали не ни послъгвате, а?
47
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да си посещавам заведенията!След няколко дни става топло и всички маси ще са навън, какъв е смисълът да се затваря?
46
11
 
27
 
! Отговори
работещ и знаещ преди 3 години
Трябва и да е затворено и да стоят продължително време, като тогава се заразяват дори и с маскиМай никога не сте посещавали ресторант, кафене през живота си?Колко време мислите, че прекарват там клиентите?Най-малко 35 минути на маса. Най-малко.Един заразен без маска е достатъчен да зарази огромен брой други клиенти
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоронищеДобре де - магазините могат да продават чрез доставки, а градския транспорт е достатъчно да увеличи колите три пъти, за да не се препълват и да има дистанция в тях. Ето ти, щом искаш решение за "жизненоважните" отрасли.
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р ХАУСДа. Ако ти не си виждал, може би не ходиш на правилните места?