Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!

Ние вече дадохме нашата лепта, се чете в позиция
163
Заведенията не искат да затварят: Повече не заменяме свободата си!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха със специална декларация, в която се противопоставят на всякакви идеи, „прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози“.

Според тях е абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!

"Отварянето на дневните заведения на 1 март беше най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи. Дали е било закъсняло действие? Според нас - ДА! Но то вече е факт и заведенията набират скорост. Клиентите ни също започват да се чувстват все по-сигурни, посещавайки нашите обекти, защото виждат, че всички противоепидемични мерки се спазват и обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

Още по темата
Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се чете в позицията на заведенията.

От там отбелязват, че събитията от последните дни ни връщат към месец октомври 2020 г. „Когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне!!!

Сега проф. Костадин Ангелов първо обяви как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за "българския модел". Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции“, смятат от СЗБ и БАЗ.

"Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!", сече в позицията.

Собствениците на заведенията предупреждават, че няма да приемат нищо друго освен вече разписаните мерки и дати. „И използваме случая отново да настояваме за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които сме затворени. Защото множеството наши колеги все още не са получили тази жизненоважна за оцеляването им подкрепа. Настояваме за навременна подкрепа за нашите служители, много от които вече търсят препитание в други сектори.“

"И призоваваме - ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това…

Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", приключва позицията на СЗБ и БАЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
27
 
! Отговори
Коронище преди 3 години
На много места може да се зарази човек, но някой са нежизненоважни за общественото функциониране отрасли, а други няма как да бъдат затворени, защото ще блокират много други сектори. Да, градския транспорт и магазините са потенциално опасни, но без тях не можем да съществуваме нормално, докато без чалготеки, кафенета и ресторантни абсолютно може- в крайна сметка никой не е особенно пострадал, че не пил кафе в заведение :-)
42
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееей, ама те на голямавойна са готови тиясупернаежени кръчмари бе! Ами акъл откъде?
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Ако се проветрява няма да е толкова дифузно. А и вече се знае, че хората не се заразяват толкова лесно само като стоят близо. Трябва и да е затворено и да стоят продължително време, като тогава се заразяват дори и с маски. ..Я, май описах градския транспорт, а?
40
5
 
24
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
някой да е видял сервитьори и сервитьорки да си мият ръцете след всеки клиент?!!!
39
2
 
21
 
! Отговори
Естония е първата преди 3 години
Естония се затваря обяви пълен локдаун за месец.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ресторантьорите не си гледат печалбата а само благото на народа и спират разпространението на вируса на всяка цена! Да си прават печалбите, да ходат по заведенията хората, пък естествения подобор ще си каже думата.
37
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това, че са без маски не е такъв проблем, защото обикновено на една маса са събрани близо хора, които и без това се събират често и ако са имали вирус, вече са си го предали---АБСОЛЮТНА ПОГРЕШНО МИСЛИТЕ!А МАСАТА С ХОРА СЕДНАЛИ ДО ТЯХ И ОКОЛО ТЯХ?Не носят маски, бутат едни и същи менюта със слюнки, бутат врати, тоалетни?Вируса се разпространява дифузно, още повече в затворени помещения каквито са ресторантите!
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, а що не затворят градския транспорт всъщност? Там са човек до човек, кой как намерил за добре си носи маската и си дишат над главите. Много по-рисково е, отколкото заведенията. Трябва да спрат градския транспорт ако ще имат претенции да се борят със "страшна зараза"!
35
10
 
1
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 3 години
всъщност какво управление ИСКАТЕ, май че Краделия Нинова, Сестра Галева с отровните чичковци и бивши, Пинокио и Костоффф, да ама ще трябва да се вкючи Доган, защото няма да ви стигнат депутатски гласове за управление, а хората как ще приемат правителство с програма на комунисти и антикомунисти
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23 "..че хората/клиентите в тях са без маски."И това, че са без маски не е такъв проблем, защото обикновено на една маса са събрани близо хора, които и без това се събират често и ако са имали вирус, вече са си го предали.
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 24На вас никой не ви е забранил да се криете, но не ограничавайте останалите.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Това зависи и от държавата, когато няма контрол и процъфтяваща корупция е така. Защо не идат в Германия или Англия да го правят?
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия кухи нощници, колко пъти трябва им се обясни, че училищата са най големият развъдник.Два пъти пускаха големите ученици и два пъти взрив!
30
6
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Виж,и в градския транспорт и в магазините не е безопасно,но не можем да не се движим,не можем и да не ядем.Въпросът е да не ходим там,където може и да не ходим.
29
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички които подкрепяте ново затваряне - какво е чувството да сте долни роби? Как спите нощно време? Айде сега идете и се боцнете с най новата безплатна отрова мижитурки.
28
4
 
5
 
! Отговори
ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ преди 3 години
утре може друго да реши. А вдругиден обратното. Затова ВСЕКИДНЕВНО с редовни ВНОСКИ да се отчитат и да не забравят, че банкнотите да са по 500 ЕВРО, че другите трудно се складират и пренасят зад граница
27
3
 
33
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Каква лепта дадохте бе? Някой да си е продал джипа за 200бона?! Я стига сте ревали почти 100% сива сектор и ревете за помощи като ненормални!
26
3
 
17
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Те сега като пуснат чалготеките от 1 април глей сейр, ще излезат и нови вариянти ГАЛЕНА ФУКИ и ТОНИ СТОРАРО на вируса...........
25
10
 
22
 
! Отговори
ме преди 3 години
И какво ще направите ***? Като измре клиентелата...
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като отворят и нощните клубове,ще цъфнем и ще вържем.Но явно това е целта на занятието-да ни довършат.